Ενας χρόνος από την αποκάλυψη της φερόμενης «απάτης» του Μπιλ Πάπας στην Αυστραλία – Η πορεία της ΠΑΕ Ξάνθη από τον «νεοπλουτισμό» στο σημερινό αδιέξοδο

Ηταν Ιουνίο του 2021 όταν ο Μπάμπης Τεννές στην μεγάλη απολογιστική της παρουσίας του στον ΑΟΞ συνέντευξη που παραχώρησε στο ThrakiSportS, έκανε λόγο μεταξύ άλλων και για κινήσεις «νεοπλουτισμού» στην ομάδα, που για λίγα λεπτά δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την άμεση επάνοδό της στην Super League 1.

Εναν χρόνο μετά, η ΠΑΕ Ξάνθη από τον «νεοπλουτισμό» έχει οδηγηθεί στην «φτωχοποίηση». Όι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι κοντά έξι μήνες. Οι προμηθευτές εντός και εκτός Ξάνθης το ίδιο. Ακόμα και οι… παίκτες. Με το τέλος Ιουνίου έληξαν τα συμβόλαια της πλειοψηφίας αυτών. Ελάχιστοι, όλοι τους νέοι και άπειροι, δεσμεύονται με συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών προσπαθούν να απαλλαγούν και να πάρουν την ελευθέρας τους για να φύγουν, πατώντας πάνω στα χρωστούμενα που έχουν λαμβάνειν. Η ΠΑΕ δεν εξασφάλισε αδειοδότηση από την ΕΠΟ σύμφωνα με πληροφορίες λόγω χρεών σε πρώην παίκτη ή παίκτες της, ενώ κάποιοι άλλοι την κυνηγούν στα δικαστήρια για να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους ή όσα τέλος πάντως είχαν συμφωνήσει.

Η κατάσταση στην ομάδα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την εικόνα που υπήρχε έναν χρόνο πριν. Και η βασική αιτία για αυτό είναι το ξέσπασμα του περίφημου φερόμενου «σκανδάλου εξαπάτησης τραπεζών» στην Αυστραλία, το οποίο αποκαλύφθηκε στον Τύπο τετοια μέρα, ακριβώς 12 μήνες πριν. Συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από το πρώτο δημοσίευμα για την υπόθεση στον Τύπο της Αυστραλίας, που είχε ως άμεση αντίδραση την αποχώρηση του Μπιλ Πάπας από την Σίντεϊ Ολίμπικ αλλά όχι και από την ΠΑΕ Ξάνθη, της οποίας ακόμα και σήμερα τυγχάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ιδιοκτήτης, αν και ο ίδιος υποστήριξε στις αρχές της Αυστραλίας ότι την πούλησε χωρίς όμως να αποδειχθεί κάτι τέτοιο ενώπιον της ΕΕΑ που έσπευσε να εξακριβώσει την αλήθεια του ισχυρισμού του.

Την ώρα που ένα όλο κι όλο μέσο ενημέρωσης στην Ξάνθη έσπευδε να αναρωτηθεί ανοιχτά αν τελικά ο Πάπας είναι «απατεώνας ή σωτήρας» και όλα τα υπόλοιπα προτιμούσαν αρχικά να σιωπήσουν και στην συνέχεια να διαβεβαιώσουν ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην ομάδα, η στενή παρακολούθηση των καταιγιστικών εξελίξεων από την Αυστραλία (που μόνο το ThrakiSportS έκανε με ρητή αναφορά στις πηγές και χωρίς περαιτέρω σπέκουλα και σχολιασμούς) έδειχνε ότι τα σύννεφα μαζεύονταν και ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει η καταιγίδα. Από την φερόμενη απάτη των 200 εκατ. που έκανε λόγο το πρώτο δημοσίευμα φτάσαμε στα 500 και σε βάρος τεσσάτων συνολικά διεθνών τραπεζών. Αλλά αυτό ήταν το μικρότερο από τα σύννεφα που συγκεντρώθηκαν, αφού η μεγάλη ανησυχία προκλήθηκε από την συμπεριφορά του ίδιου του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία.

Ο Πάπας διαβεβαίωνε ότι θα επιστρέψει στο Σίδνεϊ για να απαντήσει στην εκεί δικαιοσύνη αλλά τελικά η επιστροφή αυτή αναβλήθηκε, αρχικά επικαλούμενος τον κορονοϊό και μετά… ματαιώθηκε εν τοις πράγματι. Οι δίκες συνεχίστηκαν ερήμην του, πάντα σε αστικό επίπεδο αφού δεν υπάρχει καμία διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του. Ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να κατασχεθούν τα περιουσιακά του στοιχεία και μάλιστα να αρχίσουν και να εκποιούνται, ενώ κάτι αντίστοιχο ζητήθηκε και από τις ελληνικές αρχές που πρόσφατα φαίνεται ότι απάντησαν θετικά, δεσμεύοντας μεταξύ άλλων και τις μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη.

Στο μεταξύ – και ενώ το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας εξέδωσε ουσιαστικά ένταλμα σύλληψης του Πάπας, αντί να πάει αυτός στο Σίδνεϊ, μεθοδεύτηκε ο ερχομός στην Ελλάδα της γραμματέως του και όπως η ίδια παραδέχθηκε συντρόφου του Λουιζ Αγκοστίνο, η οποία σήμερα τυγχάνει και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη. Ομως παρά την πολυτελή διαβίωση του ζεύγους σε Θεσσαλονίκη και Γλυφάδα, με παγωμένα τα περιουσιακά στοιχεία και τα δημοσιεύματα από την Αυστραλία να πληθαίνουν, καθώς άρχισαν να διεκδικούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και άλλες διεθνείς τράπεζες, ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν τα προβλήματα και στην Ξάνθη, της οποίας άλλωστε ο Πάπας ήταν ο μόνος ουσιαστικά χρηματοδότης.

Την ίδια ώρα, οι βασικοί εν Ελλάδι συνεργάτες του Πάπας βλέποντας τα δυσκολα μπροστά τους άρχισαν να πηδούν από το καράβι. Αν και το ΔΣ της ΠΑΕ είχε διετή θητεία, πριν καλά – καλά συμπληρώσει χρόνο από την ανάδειξή του μετρούσε τρεις ουσιαστικά παραιτήσεις. Ξαφνικά, όταν σώθηκαν και όσα χρήματα είχαν μείνει στην άκρη, άρχισαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Και πέρναγε ένας μήνας, πέρασαν δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, φτάσαμε τους έξι. Ποτέ στο παρελθόν απλοί εργαζόμενοι των λίγων εκατοντάδων ευρώ δεν είχαν τόση καθυστέρηση στους μισθούς τους. Τώρα την έχουν με την επιπρόσθετη αμφιβολία αν θα τους λάβουν ποτέ.

Η κατασταση αυτή έφερε και γκρίνια. Και σε συνδυασμό με τα ανεπιτυχή αποτελέσματα και την αποτυχία του αγωνιστικού τμήματος για δευτερη χρονιά να επιστρέψει στην SL1, ο ΑΟΞ θύμιζε ένα καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να σκάσει. Πλέον έχουμε φτάσει έναν ακριβώς χρόνο μετά το πρώτο δημοσίευμα ότι «κάτι τρέχει» με τον Μπιλ Πάπας στην Αυστραλία. To καζάνι εξακολουθεί να βράζει και να είναι έτοιμο να σκάσει. Αλλά κάποιοι επιμένουν να λένε, έστω και κατεβάζοντας υπερβολικά πλέον τον πήχη, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι όλα τελικά θα κυλήσουν ομάλα. Άλλωστε μετά την καταιγίδα βγαίνε ο ήλιος. Απλά η καταιγίδα δεν έχει ακόμα ξεσπάσει.

Το θέμα ήταν όμως να μην ξεσπάσει.

Ισως και να είναι τώρα, στην επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη αυτής της περιπέτειας, η στιγμή για μια αυτοκριτική όλων. Και κυρίως, εκείνων που έβριζαν όσους απλά έκαναν την δουλειά τους μεταφέροντας στο κοινό της Θράκης τα όσα δημοσιεύονταν στην μακρινή Αυστραλία για τον ιδιοκτήτη της ομάδας και εκφράζοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο να έχουν επιπτώσεις στον σύλλογο. Αλλά και εκείνων που χωρίς καν να εξετάζουν την ουσία της υπόθεσης, έσπευδαν (κακώς όπως αποδεικνύεται) να καθυσηχάζουν τον κόσμο και να αφήνουν εν υπνώσει την ξανθιώτικη κοινωνία, ενδεχομένως παίρνοντας στον λαιμό τους πιθανές λύσεις που ενδιαμέσως παρουσιάστηκαν αλλά δεν εκτιμήθηκαν τότε καταλλήλως, αλλά αντίθετα «δαιμονοποιήθηκαν», με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο…