Μια 11αδα tips για τον αγώνα Παναχαϊκή – ΑΟ Ξάνθη (14:45, LIVE ThrakiSportS)

Η Ξάνθη αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Παναχαϊκή για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 2. Το παιχνίδι είναι το τελευταίο του α’ γύρου.

Για να σας βάλουμε στο κλίμα του σημαντικού αγώνα, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 11 ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της σημαντικής αναμέτρησης ώστε να την παρακολουθήσετε απρόσκοπτοι.

1. Στην αναμέτρηση τίθενται αντίπαλες δυο ιστορικές ομάδες του ελληνικού επαρχιακού ποδοσφαίρου. Η Παναχαϊκή υπήρξε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 η πρώτη εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που εξασφάλισε την έξοδό της στην Ευρώπη και αγωνίστηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Ξάνθη ήταν το 2013 η τελευταία επαρχιακή που έπαιξε στην Ευρώπη, στο Europa League, διάδοχο του ΟΥΕΦΑ.

1. Οι δυο ομάδες θα αγωνιστούν με νέους προπονητές. Η Ξάνθη παρά τη νίκη την προηγούμενη αγωνιστική, δεν συνεχίζει με τον Αυστραλό Τόνι Πόποβιτς στον πάγκο της, καθώς απολύθηκε με τον Μπιλ Πάπας να βγάζει επίσημη ανακοίνωση (δείτε την με ένα κλικ ΕΔΩ). Η Παναχαϊκή πήρε διαζύγιο με τον Νίκο Παπαδόπουλο (δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ) και το ντεμπούτο του στον πάγκο της Αχαϊκής ομάδας απέναντι στον ΑΟΞ θα κάνει ο μέχρι πρότινος προπονητής της Κ19 Χρήστος Παρασκευόπουλος (δείτε λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ).

2. Οι δυο ομάδες έχουν μεγάλη προϊστορία αγώνων εδώ και 40 χρόνια, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι περισσότεροι είναι για την Α’ Εθνική αλλά υπάρχουν και για την Β’ Εθνική και το Κύπελλο Ελλάδος. Στο σύνολο των αναμετρήσεων ανεξαρτήτως έδρας έχει η Ξάνθη το πάνω χέρι, αλλά στην Πάτρα μετρά περισσότερες νίκες η Παναχαϊκή. Λεπτομέρειες για την προϊστορία με ένα κλικ ΕΔΩ.

3. Ιδιαιτερη μνεία αξίζει στο τελευταίο παιχνίδι που έπαιξαν οι δυο ομάδες σε επίπεδο Β’ Εθνικής. Ηταν στις 26 Μαρτίου του 1989, δηλαδή 32 χρόνια πριν. Η Ξάνθη απέσπασε λευκή ισοπαλία και χάρη σε εκείνον τον βαθμό ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Δεν ξανάπεσε ποτέ. Ανέβηκε ως πρωταθλήτρια στην Α’ Εθνική και μόνον φέτος βρέθηκε και πάλι στην Β’ με τον γνωστό τρόπο που βρέθηκε. Θυμηθείτε λεπτομέρειες αλλά και βίντεο από αυτό το παιχνίδι με ένα κλικ ΕΔΩ.

4. Πλην του Νίκου Παπαδόπουλου που έχει κάτσει στον πάγκο τόσο του ΑΟΞ όσο και της Παναχαϊκής, η έρευνα του ThrakiSportS ανακάλυψε και 20 παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δυο ομάδων. Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα με ένα κλικ ΕΔΩ.

5. Αν επεκτείνουμε την έρευνα στο σύνολο της Θράκης, βρίσκουμε ότι είναι 35 οι παίκτες που πέρασαν από τα μέρη μας και φόρεσαν και την φανέλα της Παναχαϊκής. Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα με ένα κλικ ΕΔΩ.

6. Ο αγώνας είναι στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, τελευταίας του πρώτου γύρου. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμος και για τις δυο ομάδες, με βάση τη βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί, αφού η ήττα θα αφήσει όποια ηττηθεί μακριά από τους στόχους της. Η Ξάνθη την προηγούμενη αγωνιστική νίκησε εντός έδρας τον ΟΦ Ιεράπετρας με 2-1. Αν και δεν έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης (δείτε πως με ένα κλικ ΕΔΩ). Η Παναχαϊκή γνώρισε την εκτός έδρας ήττα από τον Εργοτέλη.

7. Από την πλευρά της Ξάνθης υπάρχουν πολλές απουσίες στην Πάτρα λόγω κυρίως τραυματισμών αλλά και εξαιτίας τιμωριών και προσωπικών λόγων. Στα θετικά όμως είναι ότι για πρώτη φορά θα είναι παρών και το πιο πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Γεωργιανός στράικερ Μπέκα Μικελτάτζε. Δείτε τους εκλεκτούς με ένα κλικ ΕΔΩ.

8. Στην Παναχαϊκή επιλέχθηκε να μην ανακοινωθεί το Σάββατο αποστολή. Ολοι οι παίκτες είναι στην διάθεση του προπονητή με εξαίρεση τον τραυματία Κουσκουνά. Συνεπώς στην διάθεση του Παρασκευόπουλου βρίσκονται οι Κολοβούρης, Σούλης, Μαρκοπουλιώτης, Πατάπης, Πλιάτσικας, Λαρέα, Πάνος, Αποστολόπουλος, Μπελεζάκης, Σταμόπουλος, Μπρους, Μουστακόπουλος, Κόκας, Ανάκογλου, Παπαδόπουλος, Γιούσης, Σκεπετάρης, Τσερούτι, Μπάτροβιτς, Μασούρας, Αραβίδης.

9. Φαβορί για τις στοιχηματικές εταιρίες είναι η Ξάνθη και όχι η γηπεδούχος Παναχαϊκή. Ωστόσο οι αποδόσεις είναι υψηλές σε όλα τα σημεία, το παιχνίδι θεωρείται ντέρμπι Δείτε τις αποδόσεις με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Ανδρέας Γκάμαρης από την Αθήνα με βοηθούς τους Καραλή (Ηλείας) και Χριστοδούλου (Ημαθίας) ενώ 4ος Διαιτητής ορίστηκε ο Μπακογιάννης (Αθηνών).

11. Η αναμέτρηση ξεκινά την Κυριακή στις 14:45 και θα υπάρχει live μετάδοση από το ThrakiSportS και την ΕΡΤ3. Την ίδια ώρα διεξάγεται και το παιχνίδι Λεβαδειακός – Δόξα Δράμας. Το παιχνίδι του πρωτοπόρου Εργοτέλη με τον Απόλλωνα Λάρισας θ’ αρχίσει στις 13:45. Τα άλλα τρία παιχνίδια της αγωνιστικής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (θυμηθείτε τα αποτελέσματα με ένα κλικ ΕΔΩ). Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα και τους ορισμούς των διαιτητών με ένα κλικ ΕΔΩ.