Δεν πραγματοποιήθηκε στην ΠΑΕ Ξάνθη καμία από τις τρεις φετινές αναγγελθείσες ΑΜΚ συνολικού ύψους 3,4 εκατ. ευρώ

Τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αναγγέλθηκαν στην διάρκεια του 2020 στην ΠΑΕ Ξάνθη, πριν αλλάξει ιδιοκτησιακό της καθεστώς και περάσει στον Μπιλ Πάπας, καμία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που χρειάστηκε ο τελευταίος να προχωρήσει στην αύξηση – μαμουθ των 4,5 εκατ ευρώ μετά την ολοκλήρωση της οποίας (εντός 20ημέρου) το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα φτάσει τα 9,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι με βάση τις προσκλήσεις στο ΓΕΜΗ, το κεφάλαιο έπρεπε να είναι ήδη πολύ πιο πάνω από τα 4,6 εκατ. ευρώ που είναι τώρα, βάσει της τελευταίας σχετικής απόφασης που χρονολογείται πίσω στο 2018.

Το ThrakiSportS σε εκτενές άρθρο του το περασμένο Σάββατο παρουσιασε αναλυτικά τις 15 συνολικά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ Ξάνθη από την ίδρυσή της πριν 30 χρόνια μέχρι και σήμερα. Και όπως αντιλήφθηκαν οι παρατηρητικοί αναγνώστες, δεν υπάρχει καμία αύξηση που να έχει γίνει εντός του 2020, παρόλο που έγινε σύγκλιση τριών έκτακτων γενικών συνελεύσεων με τέτοιο αντικείμενο.

Η πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση είχε οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας για τις 29 Ιανουαρίου του 2020. Σε αυτήν, βάσει της πρόσκλησης που είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS, προαναγγέλλονταν αύξηση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα, η αύξηση αυτή αποτέλεσε και αντικείμενο επιχειρηματολογίας ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων στην υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας Ξάνθης-ΠΑΟΚ, με τους δικηγόρους της Ξάνθης να τονίζουν ότι οι Πανόπουλος και Συγγελίδης κάλυπταν με τα κεφάλαιά τους την αύξηση αυτή και κανένας Σαββίδης ή Καλπαζίδης, όπως κατηγορούνταν. Τελικά αποδεικνύεται ότι η αύξηση αυτή δεν έγινε ποτέ.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αποφασίστηκε. Μάλιστα, στις 17 Ιανουαρίου του 2020 γνωστοποιήθηκε ότι ελήφθη απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναφερόταν ότι μετά από αυτήν την απόφαση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «θα ανέλθει στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων εξακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων οκτακοσίων είκοσι δύο ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (5.635.822,65€), διαιρούμενο σε πεντακόσιες δεκατέσσερις χιλιάδες εξακόσιες ογδόντα επτά (514.687)
ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10,95 ευρώ εκάστης».
Επιπλέον, καλούνταν εντός 60 ημερων «οι κ.κ. μέτοχοι της Εταιρείας να ασκήσουν το εκ του νόμου προβλεπόμενο δικαίωμά τους προτίμησης σε ολόκληρο το νέο κεφάλαιο κατά το λόγο συμμετοχής τους στο υφιστάμενο κεφάλαιο». Από ό,τι φαίνεται όμως, κανείς δεν άσδκησε αυτό το δικαίωμα προτίμησης, ούτε όμως φαίνεται ότι διατέθηκαν οι αδιάθετες μετοχές κάπου αλλού.

Η δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ Ξάνθη είχε προκηρυχθεί για τις 30 Ιουνίου με την επαναληπτική να ορίζεται για τις 6 Ιουλίου, σε περίπτωση η επίτευξης απαρτίας. Σε αυτήν προβλεπόταν νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ξάνθη κατά 400.000 ευρώ (χωρίς τότε να είναι γνωστό ότι στην πραγματικότητα δεν είχε πραγματοποιηθεί καν η προηγούμενη). Είναι μια έκτακτη γενική συνέλευση την πρόσκληση για την οποία επίσης δημοσίευσε το ThrakiSportS αλλά αποδεικνύεται σήμερα ότι ούτε αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Ξάνθη.

Η τρίτη έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε προαναγγελθεί για τις 24 Αυγούστου και σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας για τις 31 Αυγούστου. Ηταν η περίφημη συνέλευση που θα ακολουθήσει εκείνην που είχε προκηρυχθεί περί ενδεχόμενης λύσης της εταιρείας. Ως γνωστόν, σε εκείνη την έκτακτη γενική συνέλευση, που είχε προκαλέσει πάταγο όταν αποκάλυψε την σχετική πρόσκληση το ThrakiSportS, προβλέπονταν μια σειρά από θέματα και ανάμεσα σε αυτά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά δύο εκατ. ευρώ. Οπως όμως αποκάλυψε το ThrakiSportS εν τέλει ούτε αυτή η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε. Κάπως έτσι φτάσαμε στην αύξηση μαμουθ του Μπιλ Παπας κατά 4,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Ξάνθη να ανέλθει πλέον στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Αν κάποιος ωστόσο αφαιρέσει από τα 9,5 εκατ. τα 4,8 που θα βάλει ο Μπιλ Πάπας, διαπιστώνει ότι τελικά αγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη με το μετοχικό της κεφάλαιο να είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ περίπου. Οσο δηλαδή είχε διαμορφωθεί ήδη από το 2018. Κοινώς καμία από τις τρεις προαναγγελθείσες και δημοσιευμένες στο ΓΕΜΗ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2020 δεν πραγματοποοηθηκε. Και αν για τις δυο τελευταίες όλα δείχνουν ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν καν οι Γενικές Συνελεύσεις, για αυτήν του περασμένου Ιανουαρίου υπάρχει απόφαση, υπάρχει και δήλωση για άσκηση δικαιώματος προτίμησης και προκαλεί πολλές απορίες η αποκάλυψη ότι ούτε εκείνη τελικά φαίνεται να πραγματοποιήθηκε.

Πηγές του παλιού ιδιοκτησιακού καθεστώς με τις οποίες συνομίλησε το ThrakiSportS απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπήρχαν με την ΕΕΑ το γεγονός ότι τόσον καιρό δεν γινόντουσαν ούτε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ούτε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο ούτε η περίφημη αλλαγή της έδρας.

Γεγονός είναι πάντως ότι όπως αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα του ThrakiSportS το περασμένο Σάββατο, διαχρονικά έχουν γίνει 15 αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στην ΠΑΕ Ξάνθη από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αλλά καμία από αυτές δεν αφορά τις τρεις προαναγγελθείσες μέσα στο 2020, με τις οποίες (αν είχαν υλοποιηθεί) το κεφάλαιο της ΠΑΕ Ξάνθη θα είχε αυξηθεί συνολικά κάτι παραπάνω από 3,4 εκατ. ευρώ.