Ο εορτάζων MVP της Β’ Εθνικής Γιώργος Μανάκας στο ThrakiSportS για την διάκρισή του, τα μελλοντικά του σχέδια και το θρακιώτικο μπάσκετ

Συνέντευξη στον Τριαντάφυλλο Αραμπατζή

Μία ημέρα αφότου αναδείχθηκε από διεθνή φορέα πολυτιμότερος παίκτης της Β’ Εθνικής την τρέχουσα σεζόν, ο Γιώργος Μανάκας, Κομοτηναίος αθλητής του πρωτοπόρου ΠΑΣ Γιάννενα στον Βόρειο Όμιλο, μίλησε στο ThrakiSportS για την φετινή ιδιαίτερη χρονιά πριν και μετά την έξαρση του κορονοϊού.

Για την ακρίβεια, είναι μια συνέντευξη που ξεκίνησε πριν την έξαρση του κορονοϊού, όπως μαρτυρά η φωτογραφία, με σκοπό να δημοσιευθεί στα τέλη Μαρτίου, «πάγωσε» λόγω των εξελίξεων αλλά… «ξεπάγωσε» με την ανάδειξη του Μανάκα σε κορυφαίο παίκτη του πρωταθλήματος και ολοκληρώθηκε έστω και… μέσω τηλεφώνου, για τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις – τροποποιήσεις με βάση και τα τελευταία δεδομένα.

Ο 22χρονος ύψους 2,04 μέτρων πάουερ φόργουοντ έκανε τα πρώτα του βήματα στην ΑΕ Κομοτηνής, ενώ είχε και ένα πέρασμα από τον ΓΑΣ Κομοτηνή. Εκτός των άλλων, έχει αγωνιστεί σε Αγία Βαρβάρα, Ελευθερούπολη και Καβάλα για την Α2 αφού συνδύαζε τις σπουδές του στην λογιστική στην Καβάλα με το μπάσκετ, ενώ τις τελευταίες χρονιές έχει πανηγυρίσει ισάριθμες συνεχόμενες ανόδους με Ελευθερούπολη, Οίακα Ναυπλίου και πιθανώς φέτος με τον ΠΑΣ Γιάννενα, αν και εφόσον επικυρωθεί η βαθμολογία.

Με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων επέστρεψε στην οικογένειά του, στην Κομοτηνή, όπου πέρασε τις μέρες του Πάσχα και περνά και την σημερινή ημέρα της ονομαστικής του εορτής, απαντώντας σε τηλέφωνα και μηνύματα για ευχές. Τι καλύτερο δώρο και από εμάς, μια ημέρα μετά την ατομική διάκρισή του, με την δημοσίευση αυτής της περιπετειώδους συνέντευξης στην οποία ο Γιώργος Μανάκας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τους λόγους που δύσκολα θα επέστρεφε σε αυτήν την φάση για να παίξει μπάσκετ στην πατρίδα του και αναλύει τα μελλοντικά του σχέδια…

Θ.S: Μέλος της καλύτερης πεντάδας και κορυφαίος ψηλός, ουσιαστικά MVP του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής! Πως έζησες την μέχρι τώρα  χρονιά με τον πρωτοπόρο ΠΑΣ Γιάννενα;

Γ.Μ: Ήταν μια πολύ καλή χρονιά με την ομάδα και είχαμε στόχο το πρωτάθλημα και την άνοδο. Μέχρι που σταματήσαμε ήμασταν πρώτοι με τρεις νίκες διαφορά από τον δεύτερο και ήμασταν πάρα πολύ κοντά στον στόχο. Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον κορονοϊό για το αν θα συνεχίσουμε ή θα τελειώσει το πρωτάθλημα ως έχει.

Θ.S: Τι θα κρατήσεις από αυτήν την σεζόν, αν ολοκληρωθεί ως έχει;

Γ.Μ: Από την ομάδα κρατάω το οικογενειακό κλίμα, τις στιγμές με τους συμπαίχτες μου και όλες τις νίκες. Γενικά τις ωραίες στιγμές. Φυσικά με χαροποίησε και αυτή η προσωπική διάκριση. Από εκεί και πέρα, εννοείται δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα συμβαίνουν με τον κορονοϊό. Δεν νομίζω ποτέ κανείς μας να τα ξεχάσει όσα βιώνουμε…

Θ.S: Πώς είναι η καθημερινότητά σου με τον COVID 19 και την απαγόρευση κυκλοφορίας; Πως βλέπεις το άμεσο μπασκετικό μέλλον;

Γ.Μ: Τώρα με τον κορονοϊό προσπαθώ να γυμνάζομαι, κυρίως τρέξιμο όσο μπορώ και μου επιτρέπεται. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι τα πρωταθλήματα δεν πρέπει να ξεκινήσουν. Πρέπει να τελειώσουν ως έχουν. Κάποιοι σίγουρα θα αδικηθούνε αλλά αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία κυρίως των αθλητών. Επίσης θα υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των σωματείων για τους εναπομείναντες αγώνες, γιατί τα έξοδα θα είναι αρκετά ενώ τα έσοδα είναι μηδενικά, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αγώνες θα είναι σε άδεια στάδια. Ποιος ο λόγος πχ ο ΓΑΣ Κομοτηνή να έρθει μέχρι τα Γιάννενα για να παίξουμε σε ένα άδειο γήπεδο; Μόνο ζημιά μπορεί να προκληθεί. Στα μάτια μου, δεν έχει νόημα…

Θ.S: Μιας και αναφέρθηκες στην ομάδα της πατρίδας σου, φέτος ήσουν ο πολυτιμότερος παίχτης στην μοναδική αναμέτρηση του ΠΑΣ με τον ΓΑΣ στην Κομοτηνή. Αλήθεια, πως είναι τα αισθήματα για έναν Κομοτηναίο παίκτη όταν αγωνίζεσαι απέναντι σε ομάδες της πόλης του;

Γ.Μ: Έχω αγωνιστεί και στο παρελθόν κόντρα στον ΓΑΣ και την ΑΕΚ. Όταν μπαίνω στο γήπεδο της Κομοτηνής νιώθω πολύ οικεία γιατί μεγάλωσα σε αυτό τα γήπεδο. Βέβαια όταν ξεκινάει το παιχνίδι είμαστε για 40 λεπτά αντίπαλοι. Εγώ θέλω να κερδίσει η ομάδα μου και η αντίπαλος θέλει να κερδίσει και αυτή. Αφήνεις για λίγο στην άκρη το όποιο συναίσθημα.

Θ.S: Έχεις σκεφτεί ποτέ να επιστρέψεις; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα γινόταν κάτι τέτοιο?

Γ.Μ: Δεν έχω σκεφτεί να επιστρέψω ακόμα στην Κομοτηνή. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, οι προϋποθέσεις που θα υπήρχαν είναι αυτό που ζητάω από όλες τις ομάδες στις Εθνικές κατηγορίες, δηλαδή να κάνουν πρωταθλητισμό και να με καλύπτουν οικονομικά. Δεν υπήρχε δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός από κάποια ομάδα της Κομοτηνής μέχρι τώρα, οπότε αν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, που δεν δειχνει να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, δεν σκέφτομαι, τουλάχιστον για την ώρα, να επιστρέψω.

Θ.S: Έχοντας παίξει σε πολλές καλές ομάδες εκτός Θράκης για χρόνια  που έκαναν πρωταθλητισμό και πέτυχαν ανόδους όπως η Ελευθερούπολη, ο Οίακας Ναυπλίου και φέτος ο ΠΑΣ Γιάννενα, τι πιστεύεις ότι λείπει από τις ομάδες της Θράκης για να κάνουν το βήμα παραπάνω;

Γ.Μ: Για να κάνεις το βήμα παραπάνω θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει όρεξη, γνώση και χρήματα. Θεωρώ πως η όρεξη και η γνώση υπάρχει από τις περισσότερες ομάδες στην Θράκη, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Δεν υπάρχει κάποιος πολύ μεγάλος χορηγός ώστε να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και νομίζω πως αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα μέχρι τώρα για να προχωρήσουν μπροστά οι ομάδες της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

Θ.S: Η συμμετοχή στην Α1 αποτελεί όνειρο ζωής για εσένα;  Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Γ.Μ: Η Α1 είναι όνειρο ζωής για πολλούς αθλητές όπως και για μένα. Το βασικό είναι όμως να πάω στην Α1 όταν είμαι έτοιμος και όταν μου κάνει πρόταση μια ομάδα. Δεν θέλω να πω απλά στον μάνατζερ μου να μου βρει μια ομάδα έστω και για 13ο ή 14ο παίχτη. Αυτό είναι ένα λάθος που θεωρώ πως κάνουν πάρα πολλοί νέοι παίχτες, απλά για να γράψουν στο βιογραφικό Α1. Εγώ θέλω να δουλεύω όσο μπορώ σε μικρότερες Εθνικές κατηγορίες και αν καταφέρω ποτέ να έχω κάποια πρόταση, θέλω να έχω συγκεκριμένο ρόλο και χρόνο συμμετοχής στην ομάδα.

Θ.S: Ποιον παίχτη έχεις πρότυπο, κοιτώντας και αντιγράφοντας ίσως κινήσεις του στο παρκέ;

Γ.Μ: Ως πρότυπο έχω τον Λίνας Κλέιζα. Έπαιζε στην θέση μου και ήταν ένας από τους πιο ολοκληρωμένους παίχτες στη Ευρώπη. Πέρασε πάνω από μια δεκαετία αλλά συνεχώς μ’ αρέσει να βλέπω βίντεο με τα κατορθώματά του.

Θ.S: Προλαβες να δεις αυτές τις μέρες το Last Dance για τον Μάικλ Τζόρτναν;

Γ.Μ: Οχι ακόμα, αλλά είναι στις επόμενες προτεραιότητές μου.

Θ.S: Δεδομένου ότι ο πατέρας σου είναι παλαίμαχος διαιτητής και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας, είχε κάποιο ρόλο στο να σε στρέψει στον αθλητισμό; Και αν ναι, γιατί δεν προσπάθησε να σε στρέψει στο ποδόσφαιρο;

Γ.Μ: Έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι έκτη δημοτικού και μου άρεσε πάρα πολύ. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα μ’ αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο. Ο πατέρας μου προσπάθησε να με στρέψει προς το ποδόσφαιρο αλλά μου άρεσε περισσότερο το μπάσκετ όσο περισσότερο έπαιζα. Νομίζω οι πρώτες προπονήσεις που έκανα στο μπάσκετ άρχισαν να με στρέφουν προς τα εκεί.

Θ.S: Θα αποφάσιζες ποτέ να γίνεις διαιτητής, ακολουθώντας τα χνάρια του, έστω και στο… μπάσκετ;

Γ.Μ: Δεν θα ήθελα να γίνω διαιτητής το μπάσκετ, νομίζω δεν θα μου άρεσε. Πιο πολύ νομίζω θα μου άρεσε να γίνω διαιτητής στο ποδόσφαιρο. Αλλά για την ώρα απολαμβάνω το να είμαι παίκτης στα παρκέ του μπάσκετ. Αρκεί φυσικά να γυρίσουμε κάποια στιγμή στην κανονικότητα και να αρχίσουμε να ξαναπαίζουμε…