Τροπολογία για να λήξουν οι Ενώσεις Σωματείων και οι Ομοσπονδίες όπως κρίνουν τα φετινά πρωταθλήματα μετά το τέλος του λουκέτου

Κατατέθηκε στην Βουλή από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η τροπολογία με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα σε Αθλητικές Ομοσπονίες και Ενωσεις Σωματείων να λήξουν όπως κρίνουν οι ίδιες τα φετινά τους πρωταθλήματα, κατά παρέκκλιση των κανονισμών και των καταστατικών και χωρίς να χρειάζεται Γενική Συνέλευση.

Η διάταξη που υπογράφει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρέχει ευελιξία κινήσεων στους διοργανωτές των αθλητικών πρωταθλημάτων ενώ έχει και την υπογραφή Σταϊκούρα, καθώς προηγήθηκε έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το οποίο κρίθηκε ότι δεν συντελείται με αυτήν την τροπολογία οποιοδήποτε επιπλέον κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με απλά λόγια, κάθε Ομοσπονδία έχει δικαίωμα να λήξει όπως κρίνει τα πρωταθλήματα και τις άλλες διοργανώσεις της. Μπορεί να τα τερματίσιε ως έχει η κατάσταση, να αποφασίσει να συνεχιστούν όπως προβλεπόταν, να συμπτίξει τις αγωνιστικές, να καταργήσει πλέι οφ και πλέι άουτ. Γενικά μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει η κάθε διοργανώτρια αρχή με απόφαση του ΔΣ της και χωρίς να είναι απαραίτητη η Γενική Συνέλευση που θα έπρεπε κανονικά να επικυρώσει αλλαγή σε κανονισμούς κατά την διάρκεια μιας σεζόν.

Συνεπώς το ΔΣ της Super League θα αποφασίσει για τον τρόπο που θα συνεχιστεί η Super League 1 όπου μετέχει η ΠΑΕ Ξάνθη. Αντιστοίχως, το ΔΣ της Football League θα λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις για Super League 2 και Football League. Η ΕΠΟ θα κρίνει το πως θα ολοκληρωθεί η Γ’ Εθνική. Κάθε ΔΣ ΕΠΣ θα αποφασίσει για το δικό του πρωτάθλημα, ανάλογα προφανώς και με την κατευθυντήρια γραμμή της ΕΠΟ. Τυπικά πάντως δίνεται δυνατότητα άλλη απόφαση να λάβει η ΕΠΣ Έβρου, άλλη ΕΠΣ Θράκης και άλλη η ΕΠΣ Ξάνθης, ανάλογα με τις ανάγκες της καθεμιάς.

Το ίδιο και στα άλλα αθλήματα. Η Basket League θα αποφασίσει τι θα γίνει με το μεγάλο πρωτάθλημα, που ήδη με ψήφους 14-0 έχει αποφασίσει την οριστική διακοπή του. Η ΕΟΚ θα αποφασίσει για Α2 Ανδρών και Γυναικών, όπου μετέχει η Ασπίδα Ξάνθης, Β’ Εθνική Ανδρών όπου μετέχει ο ΓΑΣ Κομοτηνή και Γ’ Εθνική όπου μετέχουν Λεύκιππος και Ασπίδα. Η ίδια η ΕΚΑΣΑΜΑΘ θα αναλάβει να αποφασίσει τι θα γίνει με τα δικά της πρωταθλήματα. Μπορεί να τα συνεχίσει αλλά μπορεί να αποφασίσει πχ να συντμήσει τον τρόπο ανάδειξης πρωταθλητή.

Για το βόλεϊ η ΕΣΑΠ θα κρίνει την τύχη της Volley League και η ΕΟΠΕ αυτές των Volley League Γυναικών, Pre League Γυναικών, Α2 Γυναικών όπου μετέχουν Νίκη και Φοίνικας Αλεξανδρούπολης και Α2 Ανδρών όπου μετέχουν ΑΕ Κομοτηνής, Άθλος Ορεστιάδας και Ερμογένης Ξάνθης. Το μπαλάκι θα πεταχτεί στο ΔΣ της ΕΣΠΕΘΡ για τον τρόπο ολοκλήρωσης των τοπικών πρωταθλημάτων.

Ανάλογα ισχύον για κάθε άθλημα, όπως γίνεται αντιληπτό. Ειδικότερα, η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης εξηγεί μεταξύ άλλων πως προκύπτει ζήτημα λήξης “και καθ οιονδήποτε τρόπο περάτωσης, όπως και ολοκλήρωσης των προσωρινώς διακοπεισών αθλητικών διοργανώσεων, μετά την επικείμενη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν”.

Σε αυτήν τονίζεται ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές τόσο για τη θεσμοθέτηση των κανονισμών των πρωταθλημάτων όσο και για τη διοργάνωση των πάσης φύσεως αθλητικών διοργανώσεων να τροποποιούν τους σχετικούς κανονισμούς και τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι “για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας και αποφυγής συναθροίσεων μεγάλου αριθμού φυσικών προσώπων σε ένα χώρο, ορίζεται ότι οι αποφάσεις για τις άνω τροποποιήσεις θα λαμβάνονται απο τα οικεία διοικητικά συμβούλια ή τις εκτελεστικές επιτροπές, κατά περίπτωση, και δεν θα εγκρίνονται, ούτε θα επικυρώνονται απο γενική συνέλευση, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης καταστατικής ή κανονιστικής ρύθμισης”.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ