Επέτειος: 10 χρόνια από το τέλος του Γιάννη Παπαδημητρίου ως παίκτη και τον διορισμό του στην τεχνική διεύθυνση του ΑΟΞ

Η σημερινή είναι μια ξεχωριστή ημέρα στην ζωή του Γιάννη Παπαδημητρίου. Μια επέτειος που δύσκολα ο ίδιος ξεχνάει, αν και ενδεχομένως την ξέχασε ο περισσότερο υπόλοιπος κόσμος. Όχι όμως το ThrakiSportS.

Μια μέρα σαν και αυτήν 10 χρόνια πριν, απόγευμα της 26ης Απριλίου του 2010, ο Γιάννης Παπαδημητρίου αποφάσιζε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να περάσει στην απέναντι όχθη, αυτήν του διοικητικού παράγοντα και για την ακρίβεια του τεχνικού διευθυντή. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη χρονιά που κρίθηκε με την παραμονή της Ξάνθης στην Super League στο δραματικό ματς του Καυτανζογλείου, το οποίο και ο ίδιος λόγω τραυματισμού είδε με αγωνία από την εξέδρα.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου έχει συνδέσει το όνομά του με την ξανθιώτικη ομάδα. Από το 1996 όταν και ήρθε από την Χαλκίδα μέχρι και τον Ιούνιο του 2010, όταν «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος στην αμυντική γραμμή της ομάδας. Η προσφορά του «αρχηγού» αγωνιστικά ήταν ανεκτίμητη κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τους αριθμούς. Οπως αναφέρει άλλωστε και η ίδια η ΠΑΕ στο βιογραφικό του, δεν είναι τυχαία Νο 1 στον σχετικό πίνακα συνολικών συμμετοχών των παικτών του ΑΟΞ σε πρωτάθλημα και κύπελλο φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ 389. Φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο σε πέντε παιχνίδια.

Γεννημένος στις 15 Μαΐου του 1976, ο Γιάννης Παπαδημητρίου μιλά τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) και από τη σεζόν 2010-2011 έχει έναν διαφορετικό ρόλο, αυτόν του Τεχνικού Διευθυντή στην Ξανθιώτικη ΠΑΕ. Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει μια μέρα σαν και αυτήν, απογευματάκι της 26ης Απριλίου του 2010, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο ίδιος στα Πηγάδια.

Έχοντας ζήσει τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της, έλεγε τότε ο Γιάννης Παπαδημητρίου: «Ήθελα να αποχωρήσω όσο ακόμα θα είμαι ψηλά και θα είμαι αυτός που πρέπει στο γήπεδο. Στη Ξάνθη πέρασα 15 υπέροχα χρόνια, δέθηκα με την ομάδα, ταυτίστηκα μαζί της και πλέον αποτελεί μέρος της οικογένειάς μου. Με όλα τα παιδιά που συνεργάστηκα, ζήσαμε πολύ έντονες στιγμές και μπορώ να πω πως η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη και η πιο ιδιαίτερη από όλες. Μπορεί να ήταν η χειρότερή μου στη Ξάνθη, ήταν όμως και η πιο έντονη», έλεγε ο ο 34χρονος τότε αμυντικός.

Στη συνέχεια πρόσθετε εμφανώς συγκινημένος: «Έχω θυσιάσει πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο. Είναι μια δύσκολη μέρα για μένα παρόλο που δεν σταματάω από το χώρο του ποδοσφαίρου και θα συνεχίσω να προσφέρω στην ομάδα από άλλο πόστο». Έκανε ένα πρόχειρο απολογισμό της καριέρας στην Ξάνθη, σημειώνοντας ότι είναι η μοναδική φανέλα ομάδας της μεγάλης κατηγορίας, προσθέτοντας ότι αγωνίστηκε πάντα με πάθος γιατί δέθηκε τόσο έντονα με την ομάδα, την πόλη και τον κόσμο που αποτελεί μέρος της. «Αυτό που δεν αλλάζω με τίποτα, σημείωσε, είναι ο σεβασμός που έχω κερδίσει και μου δείχνει καθημερινά ο κόσμος της Ξάνθης».

Ο τελευταίος τραυματισμός του Γιάννη Παπαδημητρίου του στέρησε την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ συμμετοχών του τότε τεχνικού της ομάδας και νυν ομοσπονδιακού προπονητή Νίκου Κεχαγιά που έχει 327 συμμετοχές έναντι 325 που συμπλήρωσε ο χαλκιδαίος άσσος στο πρωτάθλημα (μαζί με το Κύπελλο όπως προαναφέρθηκε είναι πρώτος). Το τελευταίο ματς του Γιάννη Παπαδημητρίου ως παίκτης ήταν στην Λειβαδια.

Στην προ δεκαετίας συνέντευξη Τύπου είχε παραστεί και η σύζυγός του Πετρίνα ενώ οι XanthiFans σε μια έκπληξη από αυτές που συνηθίζουν δώρισαν στον «αρχηγό» μια μεγάλη σημαία με τη μορφή του Γιάννη Παπαδημητρίου και τη φράση «Since 1995, captain 5» υπονοώντας ότι δωρίζουν μια σημαία στη… «σημαία» της ομάδας. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τότε πρόεδρος των Παλαιμάχων Χριστόφορος Διαμαντής, ο οποίος ουσιαστικά υποδέχθηκε τον Παπαδημητρίου στις τάξεις των βετεράνων της ομάδας.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ που εκδόθηκε αμέσως μετά την συνέντευξη ανέφερε: «Η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΟ προσλαμβάνει τον κο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ στην θέση του Τεχνικού Διευθυντή.  Ως εκ τούτου, ο κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την λειτουργία, την οργάνωση και τον σχεδιασμό της επαγγελματικής ομάδας, όπως και όλων των εργαζομένων στο ποδοσφαιρικό τμήμα, μηδενός εξαιρουμένου.  Τις ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες θα έχει για όλες τις ομάδες υποδομής, όπως και για το προσωπικό αυτών».

Ευθύνες που ουσιαστικά, με τα όποια σκαμπανεβάσματα, εδώ και δέκα χρόνια εξακολουθεί να έχει. Με το ισοζύγιο και αυτής της δεκαετίας να εμφανίζεται χωρίς αμφισβήτηση θετικό. Μαζί με τα 15 χρόνια που προηγήθηκαν ως παίκτης, ο Γιάννης Παπαδημητρίου συμπληρώνει ένα τέταρτο του αιώνα στην Ξάνθη. Ωστόσο μια μέρα σαν και αυτήν, 10 χρόνια πριν, κρέμαγε τα παπούτσια και αναλάμβανε το πόστο του τεχνικού διευθυντή…