Θετική συμμετοχή για το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού στους τελικούς της Α΄ Εθνικής

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ηλίας Μεταξάς

– Με τις δικές του δυνάμεις, απουσία των ξένων παικτών της και χωρίς την βασική του σύνθεση στους τελευταίους 3 κρίσιμους από τους 7 γύρους, η ομάδα σκάκι του Εθνικού Αλεξανδρούπολης συμμετείχε ύστερα από 25 χρόνια στους τελικούς της Α΄ Εθνικής.

Μπορεί να αποχαιρέτησε την Α΄ Εθνική περνώντας στα ΠΟΑ για ακόμη μία χρονιά, μαζί με 11 ακόμα καλά δομημένες ομάδες, κέρδισε όμως τις εντυπώσεις και σχολιάστηκε θετικά από τους αντιπάλους της, αποδεικνύοντας ότι έχει μέλλον και μια πολλά υποσχόμενη ομάδα.

Ο Εθνικός ξεκίνησε με πολύ σημαντικές απουσίες και έχοντας την τελευταία θέση στην κατάταξη, η οποία συντάσσεται από την ΕΣΟ, βάση την δυνατότητα των παικτών που αγωνίστηκαν.

Η ισοπαλία που πέτυχε στον 2ο γύρο με την “Φλώρινα” που στο περσινό πρωτάθλημα κατείχε την 11 θέση μεταξύ 34 ομάδων και η νίκη μεταξύ άλλων του αρχηγού μας Διογένη Σπαθόπουλο (Finte 1996) έναντι του GMSkembrisSpyridon (Finte 2473) ανέτρεψε τα προαγωνιστικά.

Όλοι οι σκακιστές στους 70 συνολικά αγώνες τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και πάλεψαν με ισχυρότερους αντιπάλους παίρνοντας πολλές φορές σπουδαίες νίκες. Να σημειωθεί ότι για λόγους οικονομικούς η ομάδα δεν μπόρεσε να κατέβει με την καλύτερη της σύνθεση.  

Ο Εθνικός πιο σοφός και με σπουδαίες εμπειρίες στο ενεργητικό του, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το 2015 στα ΠΟΑ την άνοδό του στην Α΄ Εθνική.

Στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής συμμετείχαν 32 ομάδες, ο Εθνικός στους 7 γύρους των αγώνων είχε στο ενεργητικό του, 5 ήττες και δύο ισοπαλίες.

Οι παίκτες έπαιξαν στους 7 γύρους συνολικά 70 παιχνίδια και είχαν 20 νίκες, 13 ισοπαλίες και 37 ήττες, που πολλές από αυτές χάθηκαν οριακά.  

Τις καλύτερες επιδώσεις είχαν η Ελπίδα Σοφία Αϊβαζιάν (5 νίκες 1 ισοπαλία μια ήττα) και ο Βαλλιάνος Γεράσιμος με 5 νίκες δυο ήττες).

Αναλυτικά η ομάδα του Εθνικού αποτελούνταν από τους παίκτες :

-Ελεύθερες σκακιέρες : Οι Χρήστος Αντώνογλου, Διογένης Σπαθόπουλος, Αράμ Τερ-Γκεβοργκιαν, Θεόδωρος Γιάκατης, Ιωάννης Χρυσάφης, Βασίλειος Λέτσιος.

-Κατηγορία Γυναικών : Η 18χρονη Δήμητρα Χατζιάρα.

-Κατηγορία νεανίδων 16 ετών : Η 12χρονη Ελπίδα-Σοφία Αϊβαζιάν.

-Κατηγορία κορασίδων 14 ετών : Η 7χρονη Άρτεμις Μπλήτσα (έπαιξε με κορίτσια 7 χρόνια μεγαλύτερα της).

-Κατηγορία νέων ανδρών-γυναικών 20 ετών: Ο 18χρονος Γιάννης Τερ- Γκεβοργκιάν.

-Κατηγορία παίδων-κορασίδων 16 ετών : Ο 14χρονος Γεράσιμος Βαλλιάνος.

-Κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων 12 ετών : Ο 12χρονος Ορέστης Μπλήτσας.