Η λίστα με τους 104 που βραβεύτηκαν από τον Δήμο Ξάνθης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ

 

Μέσα από μια πολύ όμορφη εκδήλωση που, δίηρκησε περίπου 4 ώρες, ο Δήμος Ξάνθης γιόρτασε τα 50 χρόνια του ΑΟΞ και βράβευσε παίκτες, προπονητές, παράγοντες και… αφανείς ήρωες από διάφορες περιόδους αυτής της 50χρονης ιστορίας.

Οι βραβεύσεις ξεκίνησαν με παίκτες από την εποχή που είχε ιδρυθεί η ομάδα, το μακρινό 1967, για να πάρει σειρά η αμέσως επόμενη γενιά και στη συνέχεια να έρθει η ώρα για τη βράβευση και την ομιλία του μεγαλομέτοχου της Ξάνθης Χρήστου Πανόπουλου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν βραβεύσεις σε ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν μέλη της ομάδας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ο καθένας και είτε ξεχώρισαν είτε έζησαν σημαντικές στιγμές της ιστορίας της.

Ενώ λίγο πριν το τέλος βραβεύθηκε και ο μοναδικός κόουτς που έφτασε την ομάδα ως τον Τελικό Κυπέλλου, αλλά και μέλη εκείνης της ομάδας. Ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου συγκίνησε με τα όσα είπε κατά την ομιλία του, αναφέροντας τα χρόνια που πέρασε στη Ξάνθη ως τα καλύτερά του, αλλά και τον Χρήστο Πανόπουλο ως δεύτερο πατέρα του.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως τιμήθηκαν πολλοί άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την «ιδέα» που ακούει στο όνομα ΑΟΞ, είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές, είτε προπονητές, είτε παράγοντες, είτε… αφανείς ήρωες των αποδυτηρίων.

Δείτε παρακάτω τους 104 ανθρώπους βραβεύθηκαν από τον Δήμο Ξάνθης:

Στην αρχή βραβεύθηκαν ο πρόεδρος Βασίλης Ραφτόπουλος (που λόγω προβλημάτων υγείας δε μπόρεσε να παρευρεθεί και παρέλαβε το βραβείο του δια του Αντώνη Αντωνιάδη), αλλά και οι πρώτοι ποδοσφαιριστές του ΑΟΞ: Αντώνης Αντωνιάδης, Κώστας Νεοχωρίτης, Χριστόφορος Διαμαντής, Νίκος Λεμονίδης, Τάσος Θεοδωρίδης, Μπάμπης Χατζημεστής, Κώστας Γκοτζαμάνης, Αρχοντής Αρχοντάκης, Νεζμί Αχμέτ Ογλού, Μπάμπης Τσιλιγγιρίδης, Νίκος Φραγκάκης, Στέλιος Χατζηευφραιμίδης, Νίκος Κούσης, Χάρης Χαϊτίδης.

Οι βραβεύσεις συνεχίστηκαν από τους δύο βουλευτές του Νομού Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθη Γιαννακίδη, που βράβευσαν αρχικά τους εν συνεχεία προέδρους της ομάδας Σάββα Ασκαρίδη και Γιώργο Τζόλα και στη συνέχεια τους ποδοσφαιριστές: Γιώργο Πανίδη, Νίκο Κριεζή, Φώτη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καμαράκη, Αλέκο Μαλαδένη, Αντώνη Πασχαλάκη, Στέφανο Χατζηθεοδοσίου, Άνθιμο Χατζημωυσιάδη, Παναγιώτη Μπέρτο, Τάσο Μελισσόπουλο (το βραβείο του παρέλαβε η σύζυγος του).

Πριν έρθει η φουρνιά που ανέβασε την ομάδα στα σαλόνια της Α’ Εθνικής βραβεύτηκε από την Αντιδήμαρχο Ξάνθης Αλεξία Γκιρτζίκη ο σκόρερ του πρώτου γκολ του ΑΟΞ, Σάκης Ψωμάς.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις του προπονητή Τάσου Αναστασιάδηυ, αλλά και ποδοσφαιριστών που ήταν μέλη της ομάδας που ανέβηκε από την Β’ στην Α’ Εθνική, και συγκεκριμένα οι: Μάκης Τζάτζος, Νίκος Κωστένογλου, Γιάννης Γιοβανούδης, Μανώλης Παπαδόπουλος, Μανώλης Μουστάκης, Δημήτρης Λυμπερίδης, Αλέκος Μαλαδένης, Λάκης Χατζηαποστολίδης, Γιώργος Γιουργούσης, Νίκος Μαυρομάτης, Νίκος Κεχαγιάς, Βασίλης Χατζόπουλος, Γιώργος Μαρινάκης, Γιώργος Χαλκίδης. Τις βραβεύσεις αυτές έκανε ο επίσης παλαίμαχος της ομάδας και νυν τεχνικός διευθυντής της Γιάννης Παπαδημητρίου.

Ακόμη βραβεύθηκε από τον Νίκο Επιτρόπου και ο Γιώργος Μαρινάκης που ήταν ο σκόρερ του πρώτου τέρματος του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική, το μακρινό 1990 στην ήττα της ομάδας με 3-1 από τη Λάρισα στο «Αλκαζάρ».

Σειρά πήραν οι ποδοσφαιριστές: Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης, Χρήστος Μαλαδένης, Στέφανος Καρκάνης, Χαράλαμπος Ζεκερίδης, Χρήστος Σαμαράς, Μανώλης Φανουράκης. Ενώ τη πλακέτα αντί του Βασίλη Δανιήλ θα παραλάβει από τα χέρια του αντιπροέδρου της Ξάνθης Γιώργου Στράτου, ο Μάκης Τζάτζος

Φυσικά δε θα μπορούσε να μη βραβευθεί και το πρώτο πιστόλι στην ιστορία του ΑΟΞ, ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, Βεριντιάνο Μαρτσέλο, που παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Γιάννη Μαντζουράκη.

Στη συνέχεια βραβεύθηκαν τέσσερις αφανείς ήρωες, άνθρωποι των αποδυτηρίων της ομάδας. Ο μέχρι και αυτή τη στιγμή φροντιστής της ομάδας Χουσεϊν Τσιτάκ, ο επί 40 χρόνια μασέρ της ομάδας Καδρή Ισμέτ, ο παλιός φροντιστής της ομάδας Αλέκος Βαφειάδης,και ο επί χρόνια συντηρητής των γηπεδικών εγκαταστάσεων Θανάσης Ματζίδης συντηρητής γηπέδου, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας Χρήστο Πανόπουλο να κάνει τις βραβεύσεις φανερά συγκινημένος.

Βραβεύθηκε επίσης για την προσφορά του στην ομάδα, από τον παλιό πρόεδρο της ομάδας Σάββα Ασκαρίδη και ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων του ΑΟΞ, Μπάμπης Χατζημεστής.

Για να πάρουν σειρά ο πρόεδρος Γιώργος Γκιρτζίκης και οι παίκτες της ομάδας που βγήκε για πρώτη φορά στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και συγκεκριμένα οι , προπονητές Νίκος Καραγεωργίου και Γιάννης Ισπυρλίδης και οι παίκτες: Σταύρος Λαμπριάκος, Γιουράι Μπούτσεκ, Θανάσης Πρίττας, Δημήτρης Γελαδάρης, Γιάννης Παπαδημητρίου, Γιάννης Δημητριάδης, Νίκος Κεχαγιάς. Τις βραβεύσεις έκανε ο φίλαθλος της ομάδας και πρώην Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης.

Βέβαια δεν θα μπορούσαν να μη βραβευθούν και δύο παράγοντες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ομάδα για σχεδόν το μισό της ιστορίας της οι Νίκος Επιτρόπου και Άρης Πιαλόγλου που παρέλαβαν τις πλακέτες τους από τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και τον πρώην Υπουργό Αλέκο Κοντό.

Ενώ από τον άλλοτε συμπαίκτη του Νίκο Καραγεωργίου βραβεύθηκε και ο «ρεκόρντμαν» συμμετοχών του ΑΟΞ, Νίκος Κεχαγιάς.

Στη συνέχεια ακολούθησαν από τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου οι βραβεύσεις στον προπονητή Γιάννη Μαντζουράκη και τους ποδοσφαιριστές: Παρασκευά Άντζα, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, Βλάσση Καζάκη, Ντενίζ Μπαϊκαρά, Γιάννη Παπαδημητρίου, Σταύρο Λαμπριάκο, Θανάση Πρίττα, Κώστα Φλίσκα.

Επίσης βραβεύθηκαν και 4 εκπρόσωποι των συνδέσμων φιλάθλων που είχε διαχρονικά ο ΑΟΞ. Συγκεκριμένα ο Άρης Καραμανίδης ως εκπρόσωπος των «Xanthi Fans», ο Χρήστος Καρύδης ως εκπρόσωπος των «Rebels», ο Λάζαρος Καλεντερίδης ως εκπρόσωπος του συνδέσμου «Ακρίτες» και η Δέσποινα Ουζγούρογλου ως εκπρόσωπος του «Ladies Club».

Ο Θανάσης Κωστούλας βραβεύθηκε επίσης για την προσφορά του ως ένας εκ των ιστορικών φυσιογνωμιών της ομάδας από τον Δήμο Ξάνθης δια του Γιώργου Γκιρτζίκη, όπως επίσης και ο Γιάννης Παπαδημητρίου για τον ίδιο λόγο από τον Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση είχαμε τις βραβεύσεις της ομάδας που πρόκρίθηκε για τέταρτη φορά στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον προπονητή της τότε ομάδας Μαρίνο Ουζουνίδη να παραλαμβάνει το βραβείο του δια του γαμπρού του Δημήτρη Καρύδη, αλλά και οι αθλητές: Θοδωρής Βασιλακάκης, Δημήτρης Γούτας, Δήμος Μπαξεβανίδης, Μανώλης Μπέρτος, Δημήτρης Κυριακίδης, Κώστας Φλίσκας. Τις βραβεύσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης.

Για το τέλος έμειναν οι βραβεύσεις της ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος με προπονητή τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά και τους παίκτες: Κώστα Φλίσκα, Παντελή Καπετάνο, Χρήστο Λισγάρα, Θοδωρή Βασιλακάκη, Μανώλη Μπέρτο, Δημήτρη Γούτα, Δήμο Μπαξεβανίδη, Δημήτρη Κυριακίδη, Αντριάν Λουσέρο.