Κυριάκος Μπακιρτζής: Η πορεία του πρώην «μαθητή» του Νεοκλή Λεμονίδη στον ΓΑΣ Κομοτηνή μέσω Βόλου στην παγκόσμια κορυφή του μουάι τάι

Ανάμεσα στους 72 αθλητές και αθλήτριες που βραβεύθηκαν την περασμένη Δευτέρα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τις επιδόσεις τους το 2023, ο Κομοτηναίος Κυριάκος Μπακιρτζής ξεχώριζε. Για το (μπασκετικό) ύψος του, αλλά και για την εν γένει προσωπικότητά του, για την οποία καμάρωναν στα πίσω τραπέζια της αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής οι γονείς του.

Για τον Μπακιρτζή η περσινή χρονιά ήταν το αποκορύφωμα μιας μεγάλης αθλητικής καριέρας που είναι άξια συγγραφής… βιβλίου. Ο «ψηλός» των βραβευθέντων, ξεκίνησε την ενασχόληση με τα σπορ απο το μπάσκετ. Υπήρξε μέλος των ακαδημιών του ΓΑΣ Κομοτηνή έχοντας μάλιστα ως προπονητη τον νυν κοουτς του συλλόγου και ζωντανή ιστορία του Νεοκλή Λεμονίδη. Κάποια στιγμή πήρε μεταγραφή για τη Νικη Βόλου. Εκεί, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας ήρθε σε επαφή με το μουάι τάι, μια ξεχωριστή πολεμική τέχνη, την οποία ερωτεύθηκε.

Έκτοτε ξεκίνησε προπονήσεις, πολλές φορές ακολουθώντας το πρόγραμμα που του έστελναν προπονητές από την Αθήνα. Ο πρωταθλητισμός σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολος αλλά με βασικούς χορηγούς τους… γονείς του, που καμάρωναν έστω και από τα πίσω τραπέζια στην αίθουσα του Μεγαρου Μουσικής, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Αρχικά διακρίθηκε σε σειρά εγχώριων και μετά διεθνών διοργανώσεων και εν τέλει το 2023 κατάφερε αρχικά να εκπροσωπήσει το άθλημά του στην αποστολη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Ευρωπαϊκούς Αγωνες της Κρακοβίας και τελικά να εξασφαλίσει σε αυτούς μετάλλιο, ένα από τα συνολικά 17 της Ελλάδας στην διοργάνωση, σε ολα τα αθλήματα.

Πριν ένα μήνα, μέσα Δεκέμβρη, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Muaythai ενηλίκων 2023 που φιλοξενήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Για το 2024 περιμένει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Αμπου Ντάμπι και μέσω αυτου την πρόκριση για τους World Games του 2025, τότε που ευελπιστει να εκπροσωπήσει για άλλη μια φορά ομάδα υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μετά θα κρεμάσει τα παπούτσια του μένοντας όμως με την πίκρα ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να δώσει το παρών σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, όχι γιατί δεν το αξίζει αλλά γιατί το άθλημά του δεν έγινε ολυμπιακό, αν και είχε φημολογηθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο το φετινό καλοκαίρι, στην διοργάνωση του Παρισιού.