Τάσος Μπακασέτας: Η μάχη με την κατάθλιψη μετά το χατ τρικ με την Ξάνθη, οι θρίαμβοι στην Τουρκία παρέα με τον Σιώπη και η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Το μπαμ έγινε και ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Τάσος Μπακασέτας υπέγραψε για να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, πρωτοπόρο της Super League. Αλλωστε είχε χάσει από το καλοκαίρι τον κολλητό του, τον Εβρίτη Μανώλη Σιώπη, ο οποίος αποχώρησε και αυτός από την Τουρκία αλλά εν τέλει δεν επέστρεψε Ελλάδα.

Η ιστορία του Μπακασέτα ξεχωριστή και την ανέδειξε σε ένα εκτενές αφιέρωμα η Μαριάννα Αξιοπούλου στο sdna. Θυμήθηκε για παράδειγμα τότε που ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο του. Τυπική, εθιμοτυπική βραδιά. Μέχρι που μίλησε. Μέχρι που όρισε ξανά τι είναι ποδοσφαιριστής, τι είναι άνθρωπος. «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα γιατί την τελευταία φορά εδώ πάλευα με την κατάθλιψη. Δεν είμαστε ρομπότ. Υπάρχουν άλλοι που περνάνε πιο δύσκολα. Όλοι περνάνε δύσκολα, αλλά πρέπει να μην τα παρατάμε. Αν βάζεις όλο σου το είναι τότε σίγουρα θα πετύχεις. Ευχαριστώ την οικογένειά μου».

Ο Τάσος Μπακασέτας άνοιξε την πόρτα στις 13 Δεκεμβρίου του 2022. Ήταν αρκετά καλά πια, ήταν πολύ καλά και μπόρεσε να μιλήσει για το σκοτάδι που τον παρέσυρε, για το σκοτάδι, το οποίο αν δεν αντιμετώπιζε εγκαίρως, θα τον ρουφούσε στην άβυσσο. Η πόρτα άνοιξε. Η συζήτηση άνοιξε. Οι ερωτήσεις τέθηκαν. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν. Κατανόηση δε γίνεται να υπάρχει, μην το προσπαθήσεις καν, μην το επιχειρήσεις καν, μην ψελλίσεις το υποκριτικό «καταλαβαίνω». Δεν καταλαβαίνεις. Βλέπεις, νομίζεις, θεωρείς, αλλά δεν καταλαβαίνεις.

Στις 12 Μαρτίου του 2016, ο Τάσος – 23 ετών τότε – πετυχαίνει χατ-τρικ απέναντι στην Ξάνθη. Ο Πανιώνιος κερδίζει 3-0 και ετοιμάζεται για Ευρώπη. Κι εκείνος κοιμάται καταξιωμένος και ξυπνάει… διαφορετικός. «Κυριακή πρωί ξυπνάω με ένα βάρος στην καρδιά, δεν είχα το αίσθημα της χαράς, που όφειλα να έχω. Γιατί όλα ήταν τέλεια είχα καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο, δεν είχα ξαναβάλει τρία γκολ, σε ένα παιχνίδι. Ακόμα και σήμερα. Εκεί άρχισε να με προβλημάτιζε λίγο. Πώς γίνεται να μην είμαι χαρούμενος; Να θέλω να κάνω πράγματα. όλα πάνε πολύ καλά».

Τρεις μήνες μετά έρχεται και η μεταγραφή που ήθελε και με τον τρόπο που ήθελε (βλ. παρακάτω). Η ΑΕΚ θα τον αποκτήσει τον Ιούνιο του 2016 και ένα εκτυφλωτικό φως θα πέσει πάνω στο σκοτάδι. «Είχα ένα προαίσθημα ότι κάπως έτσι θα γινόταν, αφού σήμερα είναι τα γενέθλιά μου. Πρόκειται σίγουρα για τα καλύτερα γενέθλια της ζωής μου ως τώρα». Μα, δεν ήταν. «Έπειτα ήρθε και η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ που το ήθελα πολύ. Κι εκεί άρχισα να χάνω τελείως τον εαυτό μου. Έγινε πολύς ντόρος γύρω από τη μεταγραφή μου κι όλο αυτό με αποσυντόνισε γιατί ψυχολογικά δεν ήμουν τόσο σταθερός. Όσο περνούσαν οι μέρες, έχανα τον εαυτό μου. Δεν με αναγνώριζα σε πάρα πολλά πράγματα, όπως το να ζω την κάθε μέρα πολύ έντονα, τις προπονήσεις, νευριάζω όταν χάνω, είμαι τέτοιου είδους άνθρωπος, μ’ αρέσει να ζω έντονα κάθε στιγμή μου στο ποδόσφαιρο και ήμουν σε μια κατάσταση πολύ φλατ».

Το φως πάντα θα κερδίζει το σκοτάδι, είναι κανόνας. Αλλά για να το κερδίσει θα πρέπει να το βλέπει. Όταν ο Τάσος Μπακασέτας το είδε, όταν το αντιλήφθηκε, όταν απευθύνθηκε σε ειδικό ώστε να το αντιμετωπίσει, μπόρεσε και να το νικήσει. Πήρε έξι μήνες, αλλά το νίκησε. Και μετά δε μπορούσε τίποτα να σταματήσει αυτό που ερχόταν.

Στην καριέρα του έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα. Το 2018 κατέκτησε εκείνο που επανειλημμένως έχει χαρακτηρίσει ως πανάξιο, με την ΑΕΚ. Η Ένωση δεν είχε κατακτήσει τον τίτλο για 24 χρόνια. Το 2022 κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Τραπεζούντα. Η ομάδα του δεν είχε κατακτήσει τον τίτλο 38 χρόνια. Ακολουθεί η ευλογία εκείνους που την αξίζουν ή εκείνοι που την αξίζουν τη μεταλαμπαδεύουν στις ομάδες που αγωνίζονται; Ο Τάσος Μπακασέτας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή, μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Ήρεμος, όσο και δυνατός. Ευαίσθητος, όσο και ανθεκτικός. Ισχυρογνώμον και χαμηλών τόνων. Αδικημένος, όσο και ευλογημένος.

Σαν ένα ζεϊμπέκικο με διαρκείς εναλλαγές συναισθημάτων: Πόνος. Αγάπη. Απογοήτευση. Ευτυχία. Απελπισία. Ελπίδα. Το χόρεψε εκείνο το ζεϊμπέκικο. Με την ελληνική σημαία στην πλάτη… Και μαζί του το χόρεψαν χιλιάδες και χιλιάδες Τούρκοι. Χιλιάδες και χιλιάδες Έλληνες. Κι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε το «instagram vs. reality». Υπήρχε μόνο η στιγμή.

Σε μια πορεία, η οποία μέσα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να σε διαβάλλει και μέσα από εμπειρίες που μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια που έχεις ως άνθρωπος, έμεινε ίδιος. Από τότε που επέμεινε να πληρωθεί ο Πανιώνιος για να πάρει μεταγραφή, μέχρι την ημέρα που άκουσε τη διοίκηση της ΑΕΚ να τον θέτει εκτός ομάδα και από τον εξάχρονο Τάσο που ήθελε να γίνει ζωγράφος μέχρι τον σημερινό 30χρονο Μπακασέτα που επιστρέφει στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κι ενώ έχει μπροστά του την πρόκληση των μπαράζ για την πρόκριση στο Euro. Την πρώτη τελική φάση Euro ή μουντιάλ που μπορεί να παίξει στην καριέρα του…

Η πορεία του από τη Θύελλα Κορινθίας στον Αστέρα Τρίπολης, στους δανεισμούς στον Θρασύβουλο και τον Άρη, στην επιστροφή του, στη μεταγραφή του στον Πανιώνιο και από εκεί στην ΑΕΚ είναι πληροφορίες… Wikipedia. Βασικές γνώσεις λεξικού, δίπλα στη λέξη Τάσος Μπακασέτας. Εκεί κάπου θα βρεις και τη λέξη «άποψη». Είχε, έχει και θα έχει. Εξέφραζε, εκφράσει και θα την εκφράζει. Ακόμα κι αν γνωρίζει ότι έρχεται με κόστος. Το έκανε πρώτη φορά σε ένα ματς κόντρα στον Πλατανιά ως ποδοσφαιριστής του Άρη.

«Δεν είναι θέμα οπαδικό που έκλαιγα, αλλά κάποια πράγματα με πνίγουν. Αυτά που έχω προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μηδαμινά, όμως όπως είπα με πνίγουν κάποια πράγματα. Πέρσι στον τελικό του κυπέλλου η ομάδα μου έχασε έναν τίτλο από ένα χέρι. Θα είχα έναν τίτλο στα 20 χρόνια μου. Ένα πολύ μεγάλο συναίσθημα. Τώρα ήρθαμε εδώ και από το πρώτο λεπτό ο κύριος επόπτης είχε ψηλά τη σημαία και υποδείκνυε φάουλ και μας είχε συνέχεια μέσα στην περιοχή. Ας δουν το βίντεο προσεχτικά. Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται ο διαιτητής και μου βγάζει κόκκινη. Εγώ σας ορκίζομαι στη ζωή μου πως δεν ακούμπησα το βοηθό, ούτε τον εξύβρισα. Το μόνο που του είπα είναι ότι «για αυτό που έκανες, δεν θα κοιμάσαι για πολλά βράδια». Εγώ πιστεύω στο Θεό και δεν λέω ψέματα. Αν ο επόπτης βγει δημόσια και ορκιστεί στην οικογένεια του ή στη ζωή του πως εγώ τον εξύβρισα ή τον ακούμπησα θα βγω και θα ζητήσω συγγνώμη».

21 ετών τότε, αλλά η προσωπικότητα δεν έχει ηλικία. Ο Τάσος Μπακασέτας στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα ωρίμαζε, θα μεγάλωνε, θα ολοκληρωνόταν ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος. Δε θα σταματούσε ποτέ να είναι κύριος της γνώμης του, ακόμα και όταν έφτασε κοντά να χάσει την ψυχή του. Έστω κι αν δεν άρεσε σε πολύ κόσμο όταν θα έπαιρνε θέση για την Ηριάννα, όταν θα μιλάει για βιβλία που διαβάζει, όταν θα υπερασπίζεται τον τίτλο που κατέκτησε με την ΑΕΚ, ή όταν δε θα δίσταζε να αναφερθεί ξεκάθαρα στα γεγονότα που τον έθεσαν το χειμώνα του 2018 εκτός ομάδας. Εκείνο, από τα πολλά, ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η ΑΕΚ. Εκείνο, από τα πολλά που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, αποδείχθηκε ένα γραμμάτιο που δεν ξεπληρώνεται εύκολα..

«Ήταν πολλά αυτά που δεν πήγαν καλά, δεν ήταν μόνο ένα πράγμα. Ενώ ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε. Σίγουρα επηρέασε την ομάδα όλο αυτό με τους παίκτες που αρχικά δεν ανανέωσαν. Εμείς που μείναμε εκτός είχαμε καλή σχέση με όλα τα παιδιά και δίναμε παράδειγμα και στους μικρότερους. Δεν ήμασταν παιδιά που αν δεν παίζαμε δημιουργούσαμε κάποιο πρόβλημα. Πρώτοι πηγαίναμε στην προπόνηση και προσπαθούσαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Όταν οι τρεις από τους έντεκα ξαφνικά βρίσκονται εκτός ομάδας, είναι φυσικό επόμενο να επηρεάσει την ομάδα. Όταν μιλάμε για παίκτες που ήταν βασικοί, γιατί εμείς δεν ήμασταν μία μέσα και μία έξω, δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ομάδα. Χάνεται η χημεία και αλλάζουν πολλά».

Στην ΑΕΚ έμεινε από το 2016 ως το 2019. Κάποιοι λένε ότι την προτίμησε από τον Ολυμπιακό επειδή ήταν οπαδός της από μικρό παιδί, αλλά και πότε δεν το λένε; Κατέκτησε το πρωτάθλημα, έγινε ηγετική φυσιογνωμία και μέχρι τα γεγονότα του χειμώνα του ’18 έμοιαζε ως ο φυσιολογικός αρχηγός της Ένωσης. Μετά παροπλίστηκε. Μετά ανανέωσε. Μετά έφυγε. Το μεγαλύτερο «τι θα γινόταν αν» της ΑΕΚ… Τι θα γινόταν αν η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2018 δεν τύγχανε τέτοιας αντιμετώπισης;

«Υπήρχαν κάποιες καταστάσεις που με έφεραν εδώ. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ότι στην ΑΕΚ δεν έπαιζα στη θέση μου. Μπορεί κάποια στιγμή να σταμάτησα να το σκέφτομαι γιατί έβλεπα πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, αλλά σίγουρα δεν με βοηθούσε όλο αυτό. Από το να κάτσω βέβαια και να γκρινιάζω για το ότι δεν παίζω στη θέση μου προτίμησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό έστω και σε αυτή τη θέση που μου ζητήθηκε να παίξω. Άλλωστε, αλλιώς, δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Άλλες φορές τα κατάφερα και άλλες όχι, αλλά υπήρξαν στιγμές που ένιωσα πως η απόδοσή μου είχε πιάσει ταβάνι στην ΑΕΚ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που και η ομάδα κινήθηκε για παίκτη στη θέση μου, για μένα ήταν μονόδρομος να ψάξω να βρω μία ομάδα που να με πιστέψει για τη θέση που μου αρέσει και μπορώ να καταφέρω καλύτερα μέσα στο γήπεδο».

Έφυγε για την Τουρκία. Η ΑΕΚ, όπως και ο Πανιώνιος πριν την ΑΕΚ, πήρε χρήματα. Υπέγραψε στην Αλάνιασπορ, στέρησε έναν τίτλο από την Τραμπζονσπόρ, υπέγραψε στην Τραμπζονσπόρ και της έδωσε έναν τίτλο. Case closed! Υπάρχουν, όμως, πάντα ανοικτές υποθέσεις για τον Τάσο Μπακασέτα και προκλήσεις στις οποίες στέκεται και τις κοιτάζει στα μάτια. Είναι η ευθύνη που νιώθεις όταν είσαι αρχηγός. Όταν είσαι ηγέτης. Όταν συναισθάνεσαι το ρόλο σου αρκετά καλά, ώστε να μπορείς να τον περιγράφεις.

«Πρέπει να είναι ταπεινός, για αρχή. Ειδικά όταν πηγαίνεις για πρωταθλητισμό, πρέπει να είσαι ταπεινός, για να είσαι συγκεντρωμένος στον στόχο σου, τον οποίο θα πετύχεις μετά από πάρα πολλά παιχνίδια. Δεύτερον, πρέπει να είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Γιατί, ανά πάσα ώρα και στιγμή, μέσα στο παιχνίδι, είτε η ομάδα του είναι πίσω στο σκορ, είτε μπροστά, πρέπει να κάνει τη διαφορά μέσα στο γήπεδο: να επιβραβεύει τον συμπαίκτη του όταν είναι καλός, να τον στηρίζει όταν κάνει λάθη, να μιλάει μέσα στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα για να δίνει δύναμη στους άλλους παίκτες… Και, τρίτον, να είναι καλός άνθρωπος. Να μη λειτουργεί με δόλο απέναντι σε κάποιον συμπαίκτη του (γιατί υπάρχουν κι αυτά μέσα στις ομάδες, ξέρεις… ειδικά όταν κάνεις πρωταθλητισμό). Με λίγα λόγια, να είναι πρότυπο – και για τους συμπαίκτες του, αλλά και για τους νεότερους παίκτες που έρχονται από την ακαδημία».

Αυτό τον παίκτη, αυτό τον ηγέτη, αυτό τον αρχηγό – αυτόν αποκτά ο Παναθηναϊκός.