Μετά το ματς στη Λάρισα ανοίγει ο δρόμος για την επάνοδο της «Επίσημης Αγαπημένης» και στην Θράκη

Πέρασαν επτά χρονια από την τελευταία φορά που η «Επίσημη Αγαπημένη» ήρθε στην Θράκη και έδωσε αγώνες μπροστά στο κοινό της, από τότε όμως ούτε φωνή, ούτε ακρόαση για την επανάληψη ενός τέτοιου γεγονότος.

Με τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ωστόσο, φαίνεται πως σπάει η… παράδοση θέλετε να το πείτε, κατεστημένο θέλετε να το πείτε, που έλεγε ότι η Εθνική και τα μεγάλα γεγονότα μπάσκετ γίνονται κατά κύριο λόγο στην Αθήνα κι αν η κουβέντα πήγαινε στη περιφέρεια, τότε τα «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Φαίνεται πως γίνεται μια στροφή προς τη περιφέρεια, ώστε η Εθνική Ομάδα να ξαναγίνει η «Επίσημη Αγαπημένη» όλης της χώρας, να έχει την ευκαιρία και ο κόσμος εκτός της Αθήνας να την δει, να τη θαυμάσει, να την χειροκροτήσει κι ενδεχομένως να την… ερωτευτεί ξανά!

Για να επιστρέψουμε όμως στο αρχικό θέμα, στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, στη Λάρισα, όπου η Εθνική μας έδωσε τον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου (93-71 την περασμένη Πέμπτη 30/06) η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και φαίνεται πως οι καταγγελίες που είχαν γίνει από την ομάδα του Παναθηναϊκού προ ενός μηνός περίπου ήταν απολύτως βάσιμες, αφού ήταν εμφανής και παντελής η απουσία κλιματισμού στο γήπεδο. Ήταν χαρακτηριστική η εικόνα που αντικρίσαμε στη Λάρισα, όντας παρόντες ως ThrakiSportS, με τον κόσμο από τη μία να ζητωκραυγάζει για την Εθνική μας ομάδα, κι από την άλλη να είναι με μια βεντάλια, με ένα χαρτί ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να την αντικαταστήσει στο χέρι για να δροσιστεί πρόσκαιρα.

Μετά από εκείνο το Διεθνές Τουρνουά Μπάσκετ που είχε διοργανωθεί στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη το 2015, σε όποια προσπάθεια έγινε για την επάνοδο της Εθνικής η απάντηση ήταν πως αυτό ήταν ανέφικτο λόγω της απουσίας κλιματισμού (που όντως ήταν πρόβλημα όπως είχε επισημάνει το ThrakiSportS), αλλά και δευτερευόντως λόγω του γεγονότος πως οι μπασκέτες δεν πληρούσαν κάποιες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων στο κλειστό «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Παρ’όλα αυτά για τον επίσημο αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία επιλέχθηκε η Λάρισα, ενώ ήταν γνωστή η έλλειψη κλιματισμού στο γήπεδο. Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτό; Οτι ενδεχομένως η ύπαρξη συστήματος κλιματισμού δεν είναι προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή αγώνων της Εθνικής, άρα από αυτή τη πλευρά μπορεί να πει κανείς πως ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την επάνοδο της «Επίσημης Αγαπημένης» στη Θράκη, αφού αυτό ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα. Με δεδομένη μάλιστα και την ένταση που υπάρχει στα εθνικά θέματα και δη με την Τουρκία, θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα από την ΕΟΚ αν έστελνε την Εθνική Ελλάδος είτε στην Ξάνθη και στο κλειστό «Φίλιππος Αμοιρίδης», είτε αν θέλετε για να σταλεί ένα ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα στους γείτονες στο… κλειστό της Ορεστιάδας, στο «Νικος Σαμαρας», που πληρεί τις προδιαγραφές και θα χρειαστεί ελάχιστες βελτιώσεις για την φιλοξενία ενός τέτοιου αγωνα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το δεξί χέρι του νέου προέδρου της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιου είναι ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκος Νικολόπουλος, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να γίνει η κίνηση και να επιστρέψει πέρα από την Εθνική Γυναικών, που ήρθε πέρυσι, και η Εθνική Ανδρών στην Θράκη. Αλλά σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι δημοτικές αρχές, που διαχειρίζονται τα κλειστά γυμναστήρια. Γιατί γα να είμαστε και δίκαιοι, αν ισχύει το πρόβλημα των προδιαγραφών που δεν πληρούν οι μπασκέτες της Ξάνθης, γιατί τόσα χρόνια μετά, καμία Δημοτική Αρχή δεν μερίμνησε, ώστε αυτό το πρόβλημα να ξεπεραστεί και να γεμίσει ξανά το «Αμοιρίδειο» με φωνές και χαρά, αλλά έχει αφεθεί στη τύχη του; Αυτό είναι ένα άλλο άξιον απορίας ερώτημα που προκύπτει όλα αυτά τα χρόνια και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι σε Ξάνθη, Ορεστιάδα και όποια άλλη πόλη διαθέτει αξιόλογο κλειστό και θα ήθελε να φιλοξενήσει την Εθνική (την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη με τις υπάρχουσες γηπεδικές υποδομές δεν τολμούμε να τις αναφέρουμε), να το απαντήσουν πριν υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα.