Οι «διπλοί πράκτορες» της Θράκης! Η 11άδα όσων υπηρέτησαν καί τον Ολυμπιακό καί τον Παναθηναϊκό

Μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού το βράδυ, το περίφημο ντέρμπι των αιωνίων και με αυτήν την αφορμή, το ThrakiSportS επικαιροποιεί ένα παλιότερο θέμα του και παρουσιάζει τους αθλητές ή τις αθλήτριες που έχουν καταγωγή από την Θράκη και έτυχε στην διάρκεια της καριέρας τους να φορέσουν την φανέλα και των δύο αιωνίων αντιπάλων του ελληνικού αθλητισμού, κάτι που μόνο σύνηθες δεν είναι.

Στα ποδοσφαιρικά αφιερώματα, εμφανίζονται να είναι 22 οι παίκτες που έχει τύχει να φορέσουν και την κόκκινη και την πράσινη φανέλα. Ο τελευταίος εξ αυτών είναι ο πρώην φορ της Skoda Ξάνθη Παναγιώτης Βλαχοδήμος, που πήρε μεταγραφή από την θρακιώτικη ομάδα στο λιμάνι του Πειραιά και αφού αξιοποιήθηκε για μερικά χρόνια κυρίως ως δανεικός σε άλλες ομάδες, κάποια στιγμή πριν σχεδόν πέντε χρόνια και αφού στο μεταξύ είχε αποκτήσει την ελευθερία του, κατέληξε στην Λεωφόρο. Ωστόσο ο Βλαχοδήμος δεν είναι το μεγαλύτερο όνομα από αυτά που έχουν αλλάξει στρατόπεδο.

Ένα από τα μεγαλύτερα είναι αναμφισβήτητα ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίο ακολούθησε αντίθετη διαδρομή. Ο Ξανθιώτης αποτέλεσε για πολλά χρόνια την σημαία του Παναθηναϊκού, με συμμετοχές ακόμα και στην μεγαλειώδη πορεία στο Γουέμπλεϊ το 1971. Ήταν από τις μετακινήσεις που έκαναν πάταγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεταξύ των αιωνίων. Ο «Ψηλός» το καλοκαίρι του 1978 διώχτηκε από τον Παναθηναϊκό και πήγε απευθείας στον Ολυμπιακό για έναν χρόνο, αλλά δεν έμεινε πολύ. Μόλις έναν χρόνο και αυτόν λειψό. Αγωνίστηκε σε 14 ματς αλλά πρόλαβε να σκοράρει εφτά φορές. Ωστόσο δεν έπαψε να θεωρεί σπίτι του τον Παναθηναϊκό. Το 1981 επέστρεψε σε αυτόν για να κρεμάσει εκεί τα παπούτσια του και έναν χρόνο μετά, έπειτα από 22 χρόνια καριέρας, εγκατέλειψε την ενεργό δράση, αλλά ασχολήθηκε στα επόμενα χρόνια και με τα διοικητικά του τριφυλλιού.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του αλεξανδρουπολίτη παλαίμαχου πρωταθλητή του τριπλούν Θωμά Θωμά, ο οποίος κατέκτησε νταμπλ και με τον Παναθηναϊκό καθώς συμμετείχε στο επιτελείο του Ίβιτσα Όσιμ μερικά χρόνια πριν. Στην συνέχεια, πριν περίπου πέντε χρόνια, βρέθηκε στο επιτελείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός που σάρωνε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο. Ωστόσο οι μετακινήσεις αυτές ούτε πολυδιαφημίζονται ούτε πολυαπασχολούν τον κόσμο, συγκριτικά βέβαια με αυτές των ίδιων των πρωταγωνιστών, που είναι φυσικά οι παίκτες.

Ωστόσο ηχηρές μετακινήσεις δεν είχαμε μόνο στο ποδόσφαιρο. Και μπορει στο μπάσκετ η πιο χαρακτηριστική περίπτωση να αποτελεί η μετακίνηση από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό του Βασίλη Σπανούλη, ο αδεφλός του οποίου αγωνίστηκε στην Ξάνθη, αλλά υπάρχει και ένα παιδί που ξεκίνησε από τα κλειστά γυμναστήρια της Θράκης και έφτασε να φορέσει τη φανέλα και των δύο αιωνίων αντιπάλων αλλά και σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Εθνική Ομάδα. Ο λόγος φυσικά για τον «Big Sofo», τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που πριν δύο δεκαετίες κατακτούσε τους πρώτους του τίτλους στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ με τον Ηρακλή Καβάλας, έχοντας περάσει πιο πριν τα παιδικά του χρόνια σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Μεγάλες μετακινήσεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και αντιστρόφως είχαμε και στο βόλεϊ, αν και πλέον αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά πιο συχνό τα τελευταία χρόνια. Εξέχουσα θέση στη λίστα έχει ασφαλώς ο αρχηγός των τίτλων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση την άνοιξη του 2009 να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Νωρίτερα ο Θρακιώτης μπλοκέρ είχε κωδικοποιήσει το μήνυμα που του είχε στείλει η διοίκηση των «πρασίνων» πως η πενταετής συνεργασία τους είχε λήξει και ότι ήταν πλέον ανεπιθύμητος στην ομάδα. Ο Ανδρεάδης επιβραβεύτηκε από την πρώτη χρόνια που φόρεσε την ερυθρόλευκη, καθώς στέφθηκε πρωταθλητής παρέα με τον Ιβάν Μίλκοβιτς νικώντας στους τελικούς τον ΠΑΟ. Η δεύτερη σεζόν ήταν ακόμη καλύτερη για τον Θρακιώτη άσο, αφού σάρωσε τους εγχώριους τίτλους. Ως αρχηγός του Ολυμπιακού πανηγύρισε το Σούπερ Καπ στις 15 Οκτωβρίου 2010 στη Σαντορίνη, στις 19 Μαρτίου 2011 σήκωσε (μαζί με τον Γιώργο Παπάζογλου) το τρόπαιο του Κυπελλούχου στην Ορεστιάδα και στις 2 Μαΐου στέφθηκε και δεύτερη διαδοχική σεζόν πρωταθλητής.

Σε δηλώσεις του τότε, είχε ξεκαθαρίσει πως ήταν συνειδητή η απόφασή του να εγκαταλείψει το «πράσινο καράβι» και να ενταχθεί στη δύναμη του Ολυμπιακού.  «Διαπίστωσα έγκαιρα πως η διοίκηση του ΠΑΟ δεν με ήθελε, γι’ αυτό επέλεξα να έρθω στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας», τόνισε ο διεθνής μπλοκέρ. «Από μικρό παιδί ήμουν Ολυμπιακός. Ηταν η ευκαιρία να αγωνιστώ στην ομάδα που λατρεύω. Η μεταγραφή μου στον Θρύλο, εκτός του ότι ήταν μία συνειδητή απόφαση, ήταν και άλμα στην καριέρα μου», είχε σχολιάσει τότε. Κάτι που επανέλαβε και πριν τρία χρόνια, όταν επέστρεψε στο λιμάνι έχοντας στο μεταξυ περάσει και από όλες τις άλλες μεγάλες ομάδες του ελληνικού βόλεϊ (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή, Φοίνικα Σύρου και φυσικά τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης).

Από τις μεγάλες μετακινήσεις που έκαναν αίσθηση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αυτή του Κώστα Γκουντάκου. Ο κομοτηναίος παίκτης, που αργότερα ασχολήθηκε και με τα διοικητικά της ΑΕ Κομοτηνής, αποχαιρέτησε τον ΠΑΟ το 1983 και δύο χρόνια αργότερα φόρεσε την ερυθρόλευκη. Ως βολεϊμπολίστας του Ολυμπιακού, πανηγύρισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1987 και το 1988, ενώ τη μία σεζόν έπαιξε ακραίος και την επόμενη διαγώνιος.  «Υπήρχε πολύ καλό κλίμα στον Ολυμπιακό. Αυτό βοηθούσε να παίρνουμε τα πρωταθλήματα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε τα μεγάλα ονόματα», έχει σχολιάσει ο Γκουντάκος για την μετακίνησή του αυτή.

Αθλητές όμως – και μάλιστα Θρακιώτες – που έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο αιωνίων έχουμε και στον… στίβο. Την αρχή έκανε αμέσως μετά την κατάκτηση του ολυμπιακού μεταλλίου το 2004 η Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η «ιπτάμενη θρακιώτισσα» ήταν τότε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού. Την επόμενη σεζόν και μέχρι το τέλος της καριέρας της φόρεσε τα χρώματα του Ολυμπιακού, σε μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές που έχουν γίνει στον εγχώριο κλασικό αθλητισμό. Πολύ πιο πρόσφατα, ένας άλλος Αλεξανδρουπολίτης ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο. Ο πρωταθλητής των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων Δήμος Μαγγίνας υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ολυμπιακού και αφού έκανε ένα διάλειμμα δύο ετών με την φανέλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, πήρε μεταγραφή προ πενταετίας για το τριφύλλι με το οποίο επίσης είχε διακρίσεις.

Η τελευταία σημαντική μετακίνηση από τον έναν αιώνιο στον άλλο έγινε στην… κολύμβηση. Ο Ξανθιώτης Χρήστος Κατραντζής, που το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο έφτασε στο τσακ να χριστεί ολυμπιονίκης με την ομάδα σκυταλοδρομίας, έκλεισε πρόσφατα την καριέρα του κατακτώντας μετάλλια με τον Παναθηναϊκό. Όλα όμως τα προηγούμενα χρόνια, αφότου έφυγε από τον ΚΟΞ και κατέβηκε στην Αθήνα, βοηθούσε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση των εγχώριων τίτλων. Μια δεκαετία πριν αντίστροφη πορεία είχε ακολουθήσει το μεγαλύτερο όνομα που έβγαλε ποτέ η θρακιωτικη κολύμβηση. Ο λόγος για την Ζωή Δημοσχάκη, κόρη του βουλευτή Εβρου Αναστάσιου, η οποία μεγάλωσε μέσα στις πισίνες του Παναθηναϊκού, έκανε μεγάλη καριέρα ως αθλήτριά του λέγοντας και τον ολυμπιακό όρκο το 2004 στην Αθήνα αλλά μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον Άρη, κρέμασε το σκουφάκι της ως αθλήτρια του Ολυμπιακού…

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ; ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ THRAKISPORTS@GMAIL.COM Ή ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ FACEBOOK…