Νεκρός αθλητής από την Αλεξανδρούπολη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πολεμώντας στο πλευρό των Αρμενίων

Ενας αθλητής από την Αλεξανδρούπολη σκοτώθηκε στον πόλεμο Αρμενίας – Αζεμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ). Ενας ακόμα, ο αδελφός του, πολέμησε μαζί του ως εθελοντής στο πλευρό των Αρμενίων και αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στον Έβρο, όπου κα θα κηδευτεί ο νεκρός αδελφός του.

Ο λόγος για δυο αδέρφια ποντιακής καταγωγής, τα οποία υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό και μάλιστα στις ειδικές δυνάμεις. Οι δυο τους κατατάχθηκαν ως εθελοντές στο πλευρό των Αρμενίων, αλλά τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονται στις λίστες των Ελλήνων εθελοντών που δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν, ο οποίος έκανε και την σχετική αποκάλυψη με ανάρτησή του στο facebook, αυτό πιθανότατα να οφείλεται στο γεγονός ότι τα δυο αδέλφια είχαν εκτός από ελληνική και ρωσική υπηκοότητα και μάλιστα αποτελούσαν αθλητές της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών της Ρωσίας.

Υπεθυμίζεται ότι ο πολεμική σύρραξη Αρμενιας – Αζερμπαϊτζάν κράτησε περίπου επτά εβδομάδες και άφησε εκατοντάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές, με την Αρμενία ωστόσο να μετρά τι πιο σοβαρές απώλειες. Μετά από παρέμβαση της Ρωσίας, οι δυο χώρες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία προ δεκαημέρου, βάσει της οποίας το Αζερμπαϊτζάν ανακρά αρκετά εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από το 1993 περίπου.

Στην πολεμική σύρραξη η οποία εκτιμάται ότι κόστισε την ζωή σε πάνω από 4.000 άτομα, έλαβαν μέρος και Έλληνες εθελοντές στο πλευρό των Αρμενίων, οι οποίοι είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες. Η ακριβής ανάρτηση του Κρικόρ Τσακιτζιάν που είναι αλήθεια ότι προκαλεί μεγάλη αίσθηση, έχει ως εξής:

«Στον πόλεμο του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), στο πλευρό των Αρμενίων, πολέμησαν ακόμα δυο αδέλφια Ελληνόπουλα από την Αλεξανδρούπολη, τα ονόματα των οποίων δεν αναγράφονται στη λίστα των Ελλήνων εθελοντών που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τους πέντε επιζώντες και τους δυο νεκρούς.

Πρόκειται για δυο αδέλφια Ποντιακής καταγωγής, τα οποία υπηρέτησαν στον Ελληνικό στρατό και μάλιστα στις ειδικές δυνάμεις.

Ο ένας από τους δυο έχασε τη ζωή του στο μέτωπο. Ο δεύτερος αναμένεται να γυρίσει τις επόμενες μέρες, μαζί με τη σωρό του αδελφού του, για να τον κηδέψει στην Αλεξανδρούπολη που έμεναν με την οικογένειά τους.

Το ότι δεν συμπεριλήφθηκαν τα ονόματά τους στους Έλληνες εθελοντές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι και οι δύο είχαν πάρει τη Ρωσική υπηκοότητα τα τελευταία χρόνια, γιατί ήταν αθλητές της άρσης βαρών, στην εθνική ομάδα της Ρωσίας και ίσως γι’ αυτό να τους συμπεριέλαβαν στους εθελοντές Ρώσους.

Δεν δημοσιεύω τα ονόματά τους, μετά από παράκληση συγγενικών τους προσώπων. Όπως μας είπαν, δεν είναι κάτι που το έκαναν για να αποκομίσουν δάφνες και οφέλη. Το έκαναν γιατί τους το επέβαλε η συνείδησή τους και η αγάπη τους για τη φίλη και σύμμαχο Αρμενία.

Αυτό λέγεται αλτρουισμός, για όσους έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει κι αυτή η έννοια.

Δεν γίνονται όλα στη ζωή για χρήματα, δόξα και σκοπιμότητες».

Материалы по теме:

Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 ένας από τους πιο γνωστούς θρακιώτες dj
Η πόλη σήμερα πενθεί ένα από τα καλύτερα «παιδιά» της, τον 46χρονο  Μπάμπη Χρυσανθόπουλο, έναν χαρούμενο, δημιουργικό, ευγενή και ταλαντούχο συμπολίτη που μεγάλωσε με ...
Σαν σήμερα στον αθλητισμό της Θράκης μέσα από το αρχείο του ThrakiSportS (16 Ιουνίου)
Τι συνέβη σαν σήμερα στα σπορ της Θράκης; Ποια ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα, όπως τα περιέγραψαν οι συνεργάτες του ThrakiSportS τα προηγούμενα χρόνια ...
Λαμπρή υποδοχή Μιχαλεντζάκη από τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ μετά τα 3 χρυσά στο Λονδίνο
Τον Χρυσό Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, τεταρτοετή ...
Ανέλαβε και επίσημα νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού ο Αλέξης Κούγιας
Ο Αλέξης Κούγιας έχει προαναγγείλει έφεση και από την δική του πλευρά στην απόφαση του Πειθαρχικού Οργάνου της Super League ζητώντας για λογαριασμό της ...
Βαρύ πένθος για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Θράκης – Τρίτο χτύπημα της μοίρας σε λίγους μήνες
Βαρύ είναι το πένθος στην οικογένεια του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Θράκης Παναγιώτη Γαντζίδη, καθώς έχασε τον πατέρα του. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΣ ...