Επτά αθλητές, μία αθλήτρια και η σχολική ομάδα του 2ου Λυκείου βραβεύθηκαν από τον Δήμο Ξάνθης (+photos)

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης – Παράδοσης. Αιτία η βράβευση από τον Δήμο Ξάνθης των ξανθιωτών αθλητών που διακρίθηκαν σε διάφορους αθλητικούς τομείς σε Πανελλήνιους, Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες.

Πριν τη βράβευση των αθλητών προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τοπικό ιστορικό ενδιαφέρον του νεαρού Γιώργου Κατσιλίδη με τον τίτλο «100 χρόνια ελεύθεροι», στο οποίο μιλούν για την ιστορία της πόλης οι Νίκος Ιωσηφίδης, Μαν.Χούμας και Τάσος Τεφρωνίδης. Η ταινία ξεκίνησε από τα τέλη του 1800 και συγκεκριμένα από τη χρυσή εποχή του καπνού, συνέχισε με τα Χρονικά των Βαλκανικών Πολέμων, την απελευθέρωση από τους Βούλγαρους και την επανένταξη του νομού και της Θράκης στον υπόλοιπο κορμό της Ελλάδος.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις συνολικά επτά αθλητών, μιας αθλήτριας και μιας ομάδας. Αναλυτικά βραβεύθηκαν οι εξής, σύμφωνα και με το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Ξάνθης:

 1. Αλέξανδρος Μπατζακίδης (πάλη): Βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Βουλγαρία, όπου κατέλαβε στην ηλικιακή κατηγορία των παίδων την 4η θέση στην κατηγορία βάρους των 65 κιλών και στην ηλικιακή κατηγορία των παμπαίδων την 2η θέση στην κατηγορία βάρους των 62. Ο προπονητής του είναι ο Θεόδωρος Ηλιάδης.

 2. Γιώργος Ζαφειρίδης (τζούντο): Βραβεύτηκε από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού-Τουρισμού – Πολιτισμού Μπεκήρ Ογλού Σουά. Σύμφωνα με το βιογραφικό του κατέκτησε μεταξύ αάλλων την 1η θέση στο Πανελλήνιο Εφήβων του 2017 και συμμετείχε την ίδια χρονιά στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων της Λιθουανίας και το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Εφήβων της Ουγγαρίας. Στο Πανελλήνιο Ανδρών κατέκτησε την 3η θέση και το 2018 στο Πανελλήνιο Νέων κατέλαβε την 1η θέση. Το 2018 συμμετείχε επίσης στην Βαλκανιάδα Νέων της Ρουμανίας, το Ευρωπαϊκό Νέων της Βουλγαρίας, το Παγκόσμιο Νέων στις Μπαχάμες ενώ στο Πανελλήνιο Ανδρών της Βέροιας αναδείχθηκε ξανά 3ος. Τέλος, το 2019 κατέκτησε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Νέων και την 1η στο International Tour Filipos. Ο Προπονητής του είναι ο Βλαδίμηρος Ηλιάδης.

3. Ομάδα Ποδοσφαίρου 2ου Λυκείου Ξάνθης. Βραβεύτηκε από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Μανώλη Φανουράκη. Η ομάδα Ποδοσφαίρου του 2ου Λυκείου Ξάνθης κατέκτησε την 1η Πανελλήνια νίκη το σχολικό έτος 2017-2018 και πέρυσι κατέκτησε την 3η Πανελλήνια νίκη (σχολικό έτος 2018-2019). Είναι η πρωταθλήτρια ομάδα όλης της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Ξάνθης και σε μεγάλο βαθμό απαρτίζεται από παίκτες των ακαδημιών του ΑΟ Ξάνθη.

4. Απόστολος Καποσούζης Απόστολος (ρομπιτική): Βραβεύτηκε από τη Γενική Γραμματέα Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά. Ο Απόστολος Καποσούζης συμμετείχε για 2η χρονιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της FIRST Global Gallenge που διεξήχθη στο Dubai από τις 24 ως τις 27 Οκτωβρίου συμμετέχοντας στη διοργάνωση με την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής όπου και κατέλαβαν 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο) για τον μηχανικό σχεδιασμό του ρομπότ. Στη διοργάνωση υπήρξε συμμετοχή 188 χωρών. Προπονητές ειναι οι Τάσος Κόλιας και Δημήτρης Τσαρφίλλης.

5. Ιάσωνας Παπαδόπουλος (αντιπτέριση). Βραβεύτηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Σάββα Μελισσόπουλο. Αθλητής των Special Olympics Hellas, συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Αποστολής στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Abu Dhabi 2019, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από 8 έως 22 Μαρτίου 2019 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκεί κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Απλό Ανδρών και το χρυσό στο Διπλό Μεικτό.

6. Μιχάλης Παπουτσόγλου (στίβος):  Τον έπαινο παρέλαβε η μητέρα του από τον Αντιδήμαρχο Απόστολο Ελευθεριάδη. Κατέκτησε την 2η θέση το 2017 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στα 200 μ. και την 2η θέση το 2018 στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα στα 200 μ., ενώ κατέκτησε την 3η θέση το 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στα 200 μ. Προπονητής του είναι ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

7. Νίκος Ιωσηφίδης (Εθνική Ομάδα Πάλης Κωφών-3° Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης Κωφών Εφήβων και Νέων): Βραβεύτηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Ιωάννη Παπαχρόνη. Κατέκτησε την 2η θέση στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη κατηγορία 71 kgr το 2019 και την 4η θέση στην Ελευθέρα Πάλη κατηγορία 71 kgr, επίσης το 2019.

8. Ριτβάν Τουμπάν (τραμπολίνο). Βραβεύτηκε από τον Αντιδήμαρχο Μπεκήρ Ογλου Σουά. To 2019 ο αθλητής Ριτβάν Τουμπάν συμμετείχε και έγινε πρωταθλητής Ελλάδος στο διπλό Τραμπολίνο για δεύτερη φορά και το Νοέμβριο 2019 κατέκτησε την 4η θέση στο Κύπελλο Ελλάδος. Προπονήτριά του είναι η Λαρίσα Παπάσοβα.

9. Μαρία – Γεωργία Ντεμερίδου (ταεκβοντό). Βραβεύτηκε από το δήμαρχο Ξάνθης. Το 2019 η αθλήτριά κατέκτησε την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ταεκβοντό Παμπαίδων- Παγκορασίδων με την ονομασία “Open European Kids Championships 2019″. Προπονητής της είναι ο Γιάννης Θεοδώρου.