Η πρώην παίκτρια του ΓΑΣ Κομοτηνή και φοιτήτρια του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη που αναδείχθηκε MVP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Από το ThrakiSportS δέκα μέρες πριν πληροφορηθήκατε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών από την Εθνική Ομάδα Γυναικών και την παρουσία δύο παικτριών με παρελθόν στον ΓΑΣ Κομοτηνή σε αυτήν την ομάδα.

Στο ξεκίνημα εκείνης της διοργάνωσης επίσης το ThrakiSportS είχε αναφέρει το μοναδικό επίτευγμα της μίας από αυτές, της Στεφανίας Πατέρα, να πετύχει παρολίγον quadruple double: στον αγώνα με την Λευκορωσία είχε 19 πόντους, 10 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 9 κλεψίματα μένοντας στο τριπλ νταμπλ και χάνοντας το μοναδικό ρεκόρ!

Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη το γεγονός ότι η Στεφανία Πατέρα αναδείχθηκε MVP του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, πολυτιμότερη παίκτρια ολου του τουρνουά δηλαδή. Με αυτήν την αφορμή φιλοξενήθηκε από την Μαρία Νικολάου στην συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κομοτηνής της ΕΡΤ.

«Είχα τη χαρά και την τύχη να βρεθώ στα μέρη σας για τέσσερα χρόνια, σπούδασα στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, αλλά είχα και την τύχη να είμαι παίκτρια στην ομάδα ΓΑΣ Κομοτηνή για τέσσερα χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενη που πέρασα από εκεί» δήλωσε η ίδια ενθουσιασμένη.

Στο ξεκίνημα της κουβέντας, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κομοτηνής Μαρία Νικολάου της γνωστοποιούμε ότι την εντυπωσίασε η εμφάνισή της στο παιχνίδι με την Λευκορωσία, όπου το προσωπικό της «κοντέρ» έγραψε 19 πόντους, 10 ριμπάουντ , 13 ασίστ, 9 κλεψίματα και 5 μπλοκ και όλα αυτά σε διάστημα 30 λεπτών συμμετοχής. «Εμείς οι αθλητές λέμε ότι τα στατιστικά είναι πιο πολύ για τους δημοσιογράφους. Για να φτάσω να τα κάνω όλα αυτά έχω 9 εξαιρετικές συμπαίκτριες και τρεις καταπληκτικούς προπονητές» δηλώνει σεμνά η ίδια και σημειώνει «Πήγαμε εκεί ως κάτοχοι του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη το 2016 και του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου στην Σαμψούντα το 2017. Πήγαμε να υπερασπιστούμε έναν τίτλο. Η ευθύνη ήταν μεγάλη και ευτυχώς τα καταφέραμε».

Προσθέτει ότι η αρχή ήταν δύσκολη. «Όλη την δουλειά την έκανε η Αθηνά Ζέρβα, η προπονήτρια μας από το 2011. Στα κρίσιμα παιχνίδια μιλάνε οι προσωπικότητες, αλλά και η δουλειά που γίνεται στην προπόνηση. Είμαστε ομάδα με κεφαλαία γράμματα, με στενές σχέσεις». Όπως τονίζει η Στεφανία Πατέρα : «Δυστυχώς επειδή η ομάδα αποτελείται από κωφά και βαρήκοα άτομα και δεν έχουμε νέα παιδιά, προσπαθούμε να βρούμε νέες αθλήτριες και δυσκολευόμαστε, οπότε είμαστε μαζί δέκα και δεκαπέντε χρόνια, είμαστε φίλες, κουμπάρες, γνωριζόμαστε καλά.Όλα αυτά μας δένουν πολύ περισσότερο. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να μας δώσει ο αθλητισμός».

Όταν της μιλούν για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν ΑμεΑ, που είναι αποκλεισμένα και συμφωνεί λέγοντας: «Δυστυχώς ακόμη σ’ αυτό το κομμάτι η χώρα μας προσπαθεί, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε».

Βαρήκοη η ίδια, όχι κουφή, έχει απευθυνθεί δύο φορές στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει κάποια εντατικά μαθήματα . «Δύο φορές δεν καταφέρανε να διοργανώσουν τμήματα λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων» δηλώνει και σημειώνει ότι «η κοινωνία η ίδια, αλλά και κάποιοι άνθρωποι που θα θέλουν ίσως να βοηθήσουν, είναι δύσκολο να το κάνουν.»

Στην κορυφαία πεντάδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος η ίδια και η συναθλήτρια της, η Χαϊνά, που ήταν επίσης φοιτήτρια στο ΔΠΘ και παίκτρια του ΓΑΣ Κομοτηνή, καθώς τελείωσε τα ΤΕΦΑΑ της πόλης. «Είναι πολύ χαρούμενη γι αυτό και συχνά αναπολούμε γλυκά την περιοχή και τις στιγμές που ζήσαμε στη Θράκη, στο ΔΠΘ» σχολιάζει μιλώντας για τα κοινά τους συναπαντήματα στην Θράκη.

Μιλώντας για τον τρόπο που αγωνίστηκε αποκαλύπτει τα λόγια της προπονήτριας. «Η κόουτς μας είπε: «Δεν πειράζει που δεν ακούτε, το μπάσκετ παίζεται με τον ίδιο τρόπο, είτε ακούς, είτε όχι». Μας αντιμετώπισε ακριβώς το ίδιο με τους άλλους αθλητές. Φωνάζει και της λέμε: «Κόουτς μην φωνάζετε, ούτως η άλλως δεν σας ακούμε»» δηλώνει αστειευόμενη ,σπεύδοντας να σημειώσει «Δεν έχει σημασία αν δεν ακούς, αν δεν βλέπεις, παράδειγμα ο Αλέξ Ταξιλδάρης από την περιοχή σας. Αν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν και ο αθλητισμός μόνο χαρές μπορεί να δώσει σε όλους τους ανθρώπους.»