Οι εξηγήσεις της ΕΠΟ για το θέμα του Πανθρακικού και η παραδοχή της αστοχίας του ΚΑΠ! Τα ζευγάρια των 16 του Κυπέλλου…

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή στην Αθήνα η κλήρωση της φάσης των 16 του κυπέλλου Ελλάδος, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου και προέδρου της ΕΠΣ Θράκης Μάνου Γαβριηλίδη. Πριν την έναρξη της διαδικασίας ωστόσο, το ThrakiSportS έθεσε το θέμα της ισοβαθμίας των Χανίων με τον Πανθρακικό στον τρίτο όμιλο.

«Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε γιατί μετέχουν τα Χανιά και όχι ο Πανθρακικός στην κλήρωση, από την στιγμή που βάσει της κατάταξης που έχει δώσει η ίδια η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, αναφέρεται ο Πανθρακικός στην δεύτερη θέση και τα Χανιά στην τρίτη», ρωτήσαμε κάπως… προβοκατόρικα τον (κομοτηναίο) πρόεδρο της Επιτροπής Κυπέλλου, πριν την έναρξη της διαδικασίας.

«Ετσι προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου και αυτό εφαρμόζεται. Και εμένα προσωπικά με λυπεί που αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο ο Πανθρακικός, καθώς δεν έχω κρύψει ότι θα ήθελα να προχωρήσει στον θεσμό η ομάδα της πατρίδας και της Ένωσής μου. Ας κέρδιζε ο Πανθρακικός χθες ή ας είχε βάλει πιο πολλά γκολ και θα ήταν εδώ», ήταν η ειλικρινής απάντηση του Μάνου Γαβριηλίδη.

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΠΟ διευκρινίστηκε παράλληλα ότι η κατάταξη βάσει της οποίας εμφανίστηκε στην δεύτερη θέση ο Πανθρακικός και στην τρίτη τα Χανιά βγαίνει βάσει αυτοματοποιημένου συστήματος και προφανώς πρόκειται για λάθος. Ωστόσο σε συζητήσεις που ακολούθησαν με εκπροσώπους των ομάδων, αναγνωρίστηκε ότι το γράμμα του ΚΑΠ δεν συμβαδίζει με την έννοια να προκρίνεται ο καλύτερος και έτσι αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές από τη νέα σεζόν.

Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης επισήμανε ότι η αλλαγή με την πρόβλεψη για πρόταξη της καλύτερης επίθεσης πέρασε με εισήγηση της Σούπερ Λίγκα για να περιοριστεί ο κίνδυνος μπαράζ, αλλά όλοι αναγνώρισαν ότι θα προκύψει μεγάλο θέμα αν πχ κάποια στιγμή προκύψει ισοβαθμία πχ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, υπάρχουν ισοπαλίες στα μεταξύ τους ματς και τελικά κερδίσει πχ το πρωτάθλημα μια ομάδα που θα έχει 50 γκολ υπέρ και… 80 κατά, ενώ θα το χάνει η άλλη που έχει 49 γκολ υπέρ και 35 κατά.

Κατά τα άλλα, ένα μικρό μπάχαλο προκλήθηκε και στην αρχή της διαδικασίας κλήρωσης. Η μικρή σύγχυση οφείλονταν διότι μετά τον Εργοτέλη δεν ακούστηκε ποτέ το όνομα του Πανιωνίου, αλλά εκείνο της Βέροιας που ήταν επίσης στο β’ γκρουπ δυναμικότητας. Το όνομα των “κυανέρυθρων” δεν ακούστηκε δυνατά και αυτό πήρε… ντόμινο και το δεύτερο ζευγάρι της Βέροιας με τον Ηρακλή μέχρι να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την κλήρωση.

Εντέλει, όλα διευθετήθηκαν στη συνέχεια και η διαδικασία προχώρησε κανονικά. Δεν υπήρξε άλλωστε κάποια διαμαρτυρία από τους εκπροσώπους των ομάδων, απλά έγινε δυσκολότερη η δουλειά των δημοσιογράφων που κάλυπταν εκείνη την στιγμή την κλήρωση. Το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε, αφορούσε τα δυο πρώτα ζευγάρια της κλήρωσης, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για την διαδικασία, απλά θα έπρεπε να ακούγονται πιο καθαρά τα ονόματα των ομάδων, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Έχει αξία πάντως να σημειωθεί ότι μετά την κλήρωση προέκυψε και ένα ακόμα ζήτημα σε σχέση με την προκήρυξη του κυπέλλου, αφού δεν τίθενται περιορισμοί ώστε να μην κληρώνονται μεταξύ τους ομάδες που έπαιζαν στον ίδιο όμιλο και έτσι κληρώθηκαν ξανά Πανιώνιος και Εργοτέλης. Σημειώνεται  επίσης πως τα πρώτα παιχνίδια της φάσης των “16” του Κυπέλλου είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στο τριήμερο 5, 6 και 7 Ιανουαρίου ενώ οι αγώνες ρεβάνς θα γίνουν στις έδρες των “δυνατών” στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά τα 8 ζευγάρια που ανέδειξε η κληρωτίδα:

Εργοτέλης – Πανιώνιος

Πλατανιάς – Ατρόμητος

Χανιά – Ολυμπιακός

ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός

Λεβαδειακός – ΑΕΚ

ΑΕΛ – Αστέρας Τρίπολης

ΑΕΛ Καλλονής – ΠΑΟΚ

Βέροια – Ηρακλής

 

Μετά το τέλος της κλήρωσης και σε απάντηση σειράς δημοσιευμάτων που ανέδειξαν το θέμα της σύγχυσης που προκλήθηκε κατά την έναρξη της κλήρωσης, η Επιτροπή Κυπέλλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε σε μερίδα των ΜΜΕ που θεωρεί ή ίδια ότι “φούσκωσαν” τα όσα συνέβησαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας και το μπέρδεμα που έγινε. Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή τα όσα αναπαράγονται σε αρκετές ηλεκτρονικές σελίδες αναφορικά με τη διαδικασία κλήρωσης των ζευγαριών για την 3η φάση του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων περιόδου 2015-2016, που διενεργήθηκε σήμερα, από την Επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ ανακοινώνονται τα παρακάτω:

«Πριν από την έναρξη της κλήρωσης η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν σαφής και ξεκάθαρη σε όλους τους παριστάμενους, εκπροσώπους των ΠΑΕ και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Μάλιστα, για τη διευκόλυνσή τους και προς απάντηση οποιασδήποτε απορίας προκαταβολικά, είχε διανεμηθεί σε όλους έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν αναλυτικά και τα δύο γκρουπ δυναμικότητας αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθείτο, βάσει όσων αναφέρονται στην προκήρυξη του Κυπέλλου και είναι γνωστά εδώ και μήνες στους ενδιαφερόμενους.

Οι παρόντες εκπρόσωποι των ΠΑΕ Βαγγέλης Ασλανίδης (ΑΕΚ), Δημήτρης Αγραφιώτης (Ολυμπιακός), Στράτος Σιωπήλης (Παναθηναϊκός), Λάμπρος Μπίρδας (ΠΑΟΚ), Βασίλης Γκαγκάτσης (Πανιώνιος) και Φάνης Ξηνταβελώνης (Πλατανιάς) δεν εξέφρασαν την παραμικρή ένσταση, απορία, αντίρρηση, διαφωνία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και αντιλήφθηκαν πλήρως τα πάντα.

Ίσως λίγη περισσότερη προσοχή και ησυχία σε μια τέτοια διαδικασία  να βοηθούσε όσους δεν κατάλαβαν αυτό που όλοι οι άλλοι αντιλήφθηκαν, και να μην το βαφτίζουν με περισσή ευκολία «γκάφα», «φιάσκο», «παρωδία» κλπ. για να καλύψουν τη δική τους αβλεψία».