Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ζήτησε επιπλέον χρήματα για τον φράχτη στον Έβρο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ζήτησε επιπλέον χρήματα για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο με ουσιαστικό σκοπό την παρεμπόδιση των παράνομων ροών, τονίζοντας πως ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί το χερσαίο σύνορο της Ευρώπης.

Όπως είναι λογικό το μεταναστευτικό αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης μετά και τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για νέο κύμα μετανάστευσης λόγω της τραγωδίας στην γειτονική Τουρκία και στην Συρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τρίτη είχε συζήτηση και με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο Μεταναστευτικό και στις ανάγκες για καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, και ειδικότερα για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, όπου είναι και τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Πρωθυπουργός διεμήνυε από την Κομοτηνή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην προστασία των συνόρων, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα κι αν δεν ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκοί θα ολοκληρωθεί ο φράχτης με εθνικούς πόρους. Ο ίδιος χαρακτήριζε τότε τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρώπη ως «μικρό ευρωπαϊκό παραλογισμό». Και χθες, από τη βελγική πρωτεύουσα, κινήθηκε στην ίδια γραμμή. «Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό», είπε, «η ΕΕ να χρηματοδοτεί τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη».