Μηδέν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή μας από τον όμιλο Κοπελούζου ενώ υλοποιεί πέντε τεράστια project δισεκατομμυρίων στην Θράκη

Αύριο Τρίτη 3 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς, των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, ξεκινάει στην Αλεξανδρούπολη η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού φυσικού αερίου LNG.

Κορυφαία και πολύ σημαντική στιγμή και εξέλιξη για την πόλη και την περιοχή μας γενικότερα, αφού μετά από τον συγκεκριμένο FSRU που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2023 δίνοντας λύσεις στην ενεργειακή κρίση και μειώνοντας την εξάρτηση από τους “εκβιασμούς” της Ρωσίας, η εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, ετοιμάζεται να υλοποιήσει άλλα 4 τεράστια επιχειρηματικά, ενεργειακά project. Ποια είναι αυτά;

  • Ο δεύτερος πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τον οποίο ήδη κατέθεσε αίτηση αδειοδότησης ο όμιλο Κοπελούζου
  • Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης
  • Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το προαναφερόμενο εργοστάσιο.
  • Το αιολικό πάρκο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στο Θρακικό Πέλαγος.

Για όλα αυτά τα σίγουρα σημαντικά έργα, που όσο και αν πληρούν τις τελειότερες προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα επιτρέπουν να υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της περιοχής, η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και η περιοχή γενικότερα, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. Είτε μόνιμα και προκαθορισμένα, είτε εφάπαξ. Μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο δυο κινήσεις του ομίλου Κοπελούζου, που μόνο ως… αστεία ανταποδοτικά οφέλη μπορούν να χαρακτηριστούν για έναν κορυφαίο όμιλο που υλοποιεί τόσο τεράστια επιχειρηματικά project.

Η δωρεά δηλαδή προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου 20.000 προστατευτικών και χειρουργικών μασκών συμβάλλοντας στον αγώνα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας λόγω κορονοϊού. Η δεύτερη κίνηση ήταν το 2019 που ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός Όμιλος ανακαίνισε και παρείχε τον εξοπλισμό στη Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ώστε να προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Όταν το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη, η συζήτηση και η δέσμευση δηλαδή για ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου από τον όμιλο Κοπελούζου, αυτός είχε απαντήσει πως θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η επένδυση και μετά να γίνει η κουβέντα αυτή. Τότε μάλιστα υπήρχε μόνο ο ένας σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Τώρα προέκυψαν και άλλα εξίσου μεγάλα έργα από τον συγκεκριμένο όμιλο. Αλήθεια, πίτε περιμένει η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη, το δημοτικό συμβούλιο, η Αντιπεριφέρεια Έβρου δια του Δημήτρη Πέτροβιτς και η Περιφέρεια ΑΜΘ με το περιφερειακό συμβούλιο, να θέσουν ξεκάθαρα την συζήτηση για ανταποδοτικά οφέλη; Όταν μιλάμε για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, οι οποίες φυσικά θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στον όμιλο Κοπελούζου αλλά και όσους συμμετέχουν στα επιχειρηματικά του project, δεν είναι δυνατόν στην τοπική κοινωνία να μην δίνονται ούτε καν… ψίχουλα.

Γιατί καλά είναι τα… λόγια, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα της GASTRADE διαβάζουμε:

“Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναπτύσσεται σε αρμονία και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Όλα τα βήματα του έργου προχωρούν σε διαβούλευση με τις Εθνικές αρχές και τους Τοπικούς φορείς (Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Λιμεναρχείο, Ο.Λ.Α., Πυροσβεστική, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κλπ.).  Το έργο υποστηρίζει την τοπική οικονομία με την ενίσχυση της απασχόλησης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, δίνοντας ώθηση σε πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων και ενισχύοντας την πρόσβαση σε ανταγωνιστική ενέργεια”

Αλήθεια, που τα βλέπουν όλα αυτά που γράφουν στην εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου να έχουν γίνει ή να συμβαίνουν στην πράξη; Γιατί στην περιοχή μας δεν υπάρχουν.

Πηγή: https://www.evros-news.gr/