Ημέρα ντροπής για το βόλεϊ του Έβρου στην επέτειο του θανάτου του Νίκου Σαμαρά

Το Κύπελλο Ελλάδος ήταν το μοναδικό τρόπαιο που κατέκτησε ο τεράστιος Νίκος Σαμαράς στην μεγάλη καριέρα του, εν έτει 2000. Είναι ένας κορυφαίος θεσμός που ειδικά στους άνδρες έχει συνδεθεί με τον Έβρο.

Τρεις φορές ο τελικός του Κπέλλου έχει φιλοξενηθεί στην Ορεστιάδα, στο «Νίκος Σαμαράς». Στον πρώτο ever τελικό της ιστορίας, τέσσερις δεκαετίες πριν, μετείχε ομάδα από τον Εβρο, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Στην πορεία των ετών έπαιξε σε τελικό και ο ΑΟ Ορεστιάδας, που προ πενταετίας είχε στο φάιναλ φορ του Αλεξανδρείου την τελευταία του «έκλαμψη».

Σε αυτόν τον κορυφαίο θεσμό λοιπόν, όπως αποκαλύφθηκε από την κλήρωση της Δευτέρας (γιατί ενημέρωση από τις ομάδες μέσω μιας επίσημης ανακοίνωσης πιο πριν δεν υπήρξε), οι τρεις ομάδες του Έβρου που μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα, αποφάσισαν… να μην δηλώσουν συμμετοχή.

Ισως να είναι η πρώτη φορά που η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση ξεκινά χωρίς την συμμετοχή ομάδας από τον Έβρο. Ούτε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Εβρος Σουφλίου που αγωνίζονται στην Α2 Ανδρών ούτε πολύ περισσότερο ο Αθλος Ορεστιάδας που διεκδικεί άνοδο στην Α1 μέσα από τα πλέι οφ της Pre League, δήλωσαν συμμετοχή. Ετσι δεν μπήκαν ποτέ στην κληρωτίδα.

Αξία όμως στον αθλητισμό δεν έχουν μόνο τα τρόπαια. Αν είχαν μόνον αυτά, ο Νίκος Σαμαράς που έφυγε απο κοντά μας τέτοιά μέρα πριν 9 χρόνια, δεν θα ήταν τόσο ψηλά στις καρδιές όλων των φιλάθλων. Μόνο ένα τρόπαιο κατέκτησε στην καριέρα του – και αυτό δεν ήταν καν πρωτάθλημα αλλά το «κυπελλάκι» που σνόμπαραν φέτος οι Εβρίτικες ομάδες.

Αξία έχει πρωτίστως η παρουσία, η συμμετοχή. Το να δοθεί η δυνατότητα στους παίκτες των ομάδων να κοντραριστούν με άλλες ομάδες και άλλους παίκτες ακόμα και μεγαλύτερων κατηγοριών. Και να δοθεί η δυνατότητα στους φιλάθλους του Έβρου που διψούν για αθλητές υψηλού επιπέδου στα μέρη τους. Θα έβλαπτε κανέναν να δουν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ έστω και για έναν νοκ άουτ αγώνα στον Έβρο, έστω και με ξεκάθαρο φαβορί;

Την απόφαση οι ομάδες την έλαβαν. Ειναι αυτονόητο δικαίωμά τους, αφού ειδικά στην παρούσα συγκυρία οι δικαιολογίες μπορούν να είναι πολλές. Αλλά θα έπρεπε πριν καν διεξαχθεί η κλήρωση και το πάρουμε με αυτόν τον σκληρό τρόπο χαμπάρι, να έχουν βγει, να το έχουν γνωστοποιήσει και να έχουν αιτιολογήσει την απόφασή τους αυτή.

Γεγονός είναι ότι μετά από δυο σεζόν που δεν διεξήχθη λόγω Covid, στο Κύπελλο Ελλάδος τρεις ομάδες του Έβρου είχαν δικαίωμα συμμετοχής αλλά καμία δεν δηλώθηκε με αποτέλεσμα ο Εβρος να μείνει χωρίς εκπροσώπηση για πρώτη φορά στα χρονικά.

Αντίθετα, την τιμή της Θράκης στον τομέα αυτόν έσωσε η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής, η οποία δηλώθηκε κανονικά αν και έχει ακόμα πιο λίγες πιθανότητες διάκρισης και φίλαθλο κοινό που μόνο βολεϊκό δεν το λες, σε αντίθεση με αυτό της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου…