Αποκάλυψη ThrakiSportS: Στον «αέρα» η έδρα του τελικού Κυπέλλου ΑΕΚ-ΟΣΦΠ και… «πονοκέφαλος» για Μάνο Γαβριηλίδη

Το ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος φέτος θα είναι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Το πιο πιθανό είναι ο αγώνας να διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Ωστόσο κόντρα στην κοινή πεποίθηση, είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή η έδρα που θα τον φιλοξενήσει.

Μπορεί στο παρελθόν να έχουν γίνει μέχρι και επίσημες δηλώσεις ότι ο τελικός θα γίνει σε κάθε περίπτωση στο ΟΑΚΑ και μόνο αν είχαμε στον τελικό και τον Αρη και τον ΠΑΟΚ θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να γίνει στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και αυτό αποτελεί αυτήν την στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Κομοτηναίου παράγοντα Μάνου Γαβριηλίδη, που τυγχάνει εκτός από πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης και πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ και μέλος της Επιτροππής Διοργανώσεων.

Οπως ο ίδιος ανέφερε στο ThrakiSportS, η προκήρυξη του φετινού Κυπέλλου Ελλάδος προβλέπει ότι «ο τελικός αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο, ήτοι σε γήπεδο που δεν αποτελεί την έδρα καμίας από τις δύο ομάδες που συμμετέχουν σ΄ αυτόν και το οποίο θα ορισθεί με νεότερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ». Κατά συνέπεια, βάσει της προκήρυξης, δεν μπορεί να οριστεί ως έδρα ούτε το ΟΑΚΑ που χρησιμοποιεί ως έδρα η ΑΕΚ ούτε αντίστοιχα το Στάδιο Καραϊσκάκη που είναι η έδρα του Ολυμπιακού.

Πού θα γίνει τότε ο τελικός; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καλείται να απαντήσει αρχικά η Επιτροπή Κυπέλλου του Μάνου Γαβριηλίδη, ώστε να κάνει την σχετική εισήγηση στην ΕΕ της ΕΠΟ που θα λάβει την τελική απόφαση. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο νέος νόμος Αυγενάκη δίνει το δικαίωμα στους διοργανωτές να αλλάξουν την προκήρυξη των φετινών διοργανώσεων και άρα το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των δύο ομάδων.

Εφόσον αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο Μαρινάκης να συμφωνήσει να διεξαχθεί το ματς στο ΟΑΚΑ που αποτελεί έδρα της ΑΕΚ και αντίστοιχα ο Μελισσανίδη να δεχτεί να γίνει ο τελικός στο Καραϊσκάκη, διαπιστώνουμε ότι ο πονοκέφαλος για τον Μάνο Γαβριηλίδη και την Επιτροπή στην οποία προεδρεύει είναι ήδη ακόμα μεγάλος. Θεωρητικά στην Αθήνα υπάρχουν δύο γήπεδα ομάδων της Super League που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον τελικό: αυτό του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και εκείνο του Ατρομήτου στο Περιστέρι, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να παίξει και αυτό της Ριζούπολης που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ως έδρα τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ολυμπιακός.

Κρίσιμος παράγοντας στην επιλογή του γηπέδου θα αποτελέσει αν θα δοθεί ειδικά για τον τελικό άδεια από τις υγειονομικές αρχές να υπάρξει έστω λίγος κόσμος. Εννοείται ότι σημαντικό λόγο θα έχει και η Αστυνομία. Θεωρητικά εφόσον δεν επιτραπεί η παρουσία θεατών, μπορεί να οριστεί οποιοδήποτε γήπεδο. Τέλος, μια άλλη παράμετρος που καλό θα ήταν να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας.

Βάσει της προκήρυξης του Κυπέλλου, «η ΕΠΟ επίσης δύναται να αποφασίσει ως έδρα του τελικού, γήπεδο που ανήκει σε ξένη ομοσπονδία». Κατά συνέπεια, αν για παράδειγμα εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα η απαγόρευση θεατών, η ΕΠΟ μπορεί για εμπορικούς λόγους να αποφασίσει την διεξαγωγή του τελικού στο εξωτερικό, σε μια χώρα και ένα γήπεδο που θα μπορούσαν να βρεθούν ομογενείς.

Ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία ακόμα και σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία τα ματς των οικείων πρωταθλημάτων διεξάγονται χωρίς θεατές, ενώ στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία που είχε υπάρξει επί Γκιρτζίκη μια σκέψη να πάει κάποια φορά ένας τελικός θα πρέπει να αποκλειστεί για τον επιπρόσθετο λόγο ότι λόγω Covid-19 δεν διεξάγονται αυτήν την περίοδο διηπειρωτικές πτήσεις – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, δύσκολη περίπτωση αυτήν την περίοδο να είσαι ως Μάνος Γαβριηλίδης πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ. Μια πρώτη συζήτηση για την έδρα του τελικού αναμένεται να γίνει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κυπέλλου την προσεχή εβδομάδα, όταν ο Κομοτηναίος πρόεδρός της αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της θα βρεθούν στην Αθήνα για την Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου.