Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σπυριδόπουλος, νονός του Ντέμη Νικολαΐδη και μέγας «δάσκαλος» της ποντιακής λύρας στον Έβρο

Έφυγε την Πέμπτη από την ζωή στην Αλεξανδρούπολη, όπου διέμενε, ο “δάσκαλος” της ποντιακής λύρας και της ποντιακής μουσικής Νίκος Σπυριδόπουλος, που ήταν επίσης και ο νονός του Εβρίτη πρώην διεθνή άσσου της μπάλας Ντέμη Νικολαΐδη.

Ο Νίκος Σπυριδόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Πεύκα του Έβρου (το χωριό του Ντέμη) και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωή του στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γιάννης Μαλκίδης γνωστοποίησε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, ότι “έσβησε” αυτός ο άριστος γνώστης της ποντιακής μουσικής παράδοσης και σημαντικός δάσκαλος της ποντιακής λύρας. Πλέον θα παίζει την λύρα του στους ουρανούς για να τραγουδάει ο επίσης συγχωρεμένος κορυφαίος Πόντιος τραγουδιστής Χρύσανθος, με τον οποίο συνεργάστηκε.

Ήταν πάντα παρών σε χαρές και λύπες των Ποντίων της Αλεξανδρούπολης αλλά και όλης της Ελλάδας και παρουσίαζε με τη λύρα του, την οποία δίδαξε και σε πολλούς συμπατριώτες μας, τη μουσική και πολιτισμό του Πόντου. Πολλοί τον θυμούνται να παίζει σε ποντιακά κέντρα, σε χορούς συλλόγων αλλά και σε μουχαπέτια τις δεκαετίες ’70, του ’80 και του ’90.

Συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Πόντιο τραγουδιστή, το “αηδόνι του Πόντου, τον επίσης συγχωρεμένο Χρύσανθο.

Ήταν επίσης λάτρης του κορυφαίου Πόντιου λυράρη Γώγου Πετρίδη και άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά, είπαν στο evros-news, που ανέδειξε την μεγάλη αυτή απώλεια, ότι συνήθιζε να μην λογαριάζει τα χρήματα προκειμένου να βρεθεί σε εκδηλώσεις που αυτός έπαιζε, για να τον ακούσει με την παρέα του.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο αείμνηστος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και έμενε μόνος του. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο και έγραψε τραγούδια με την λύρα του για τον “Άλεξ”. Ήταν αυτός που έγινε νονός και βάφτισε τον κορυφαίο διεθνή Εβρίτη άσσο Ντέμη Νικολαίδη, με τον οποίο άλλωστε κατάγονταν από το ίδιο χωριό, τα Πεύκα.