Ρίχνονται στην «μάχη» της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιάδας οι πρωταθλητές του ΔΠΘ, έμειναν Ελλάδα τα κορίτσια

 

Σε αντίθεση με τη γυναικεία ομάδα, που όπως έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες το ThrakiSportS ελήφθη απόφαση να μην ταξιδέψει λόγω κόστους στην Πορτογαλία για την Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιάδα, η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επίσης κατέκτησε τον πανελλήνιο τίτλο τον περασμένο Δεκέμβριο θα δώσει κανονικά το παρών στην διοργάνωση που φιλοξενεί το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θράκης κέρδισαν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την χώρα στην διοργάνωση, καθώς στα τέλη του 2017 – στο πλαίσιο της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή – η ομάδα του ΔΠΘ κατέκτησε τον τίτλο τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, νικώντας στους τελικούς και στις δύο περιπτώσεις το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ίδιο δικαίωμα είχαν και τα κορίτσια, αλλά τελικά λόγω έλειψης κονδυλίων, αποφασίστηκε να σταλεί μόνο μια ομάδα και αυτή να είναι η ανδρική.

«Δεν είναι ένα απλό γεγονός, είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, κάτι το οποίο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει», σχολίασε στην εφημερίδα “Χρόνος”  ο Κώστας Λαπαρίδης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ και υπεύθυνος της ειδικότητας καλαθοσφαίρισης: «Το πρωτάθλημα είναι οργανωμένο σε πολύ επαγγελματικό και υψηλό επίπεδο από την Ομοσπονδία των Πανεπιστημίων της Ευρώπης που εκπροσωπούνται από τα αντίστοιχα γραφεία αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε χώρας, με την στήριξη της ΕΕ», προσθέτει.

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος από τα στιγμιότυπα της τελετής έναρξης που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει -διαδικτυακά, γιατί το Δ.Π.Θ. βρισκόταν ακόμα στην Ελλάδα εκείνη τη μέρα. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου της Πορτογαλίας, που από μόνο του αποτελεί τουριστική ατραξιόν για την χώρα. Συνολικά στη διοργάνωση, που δεν αφορά μόνο το μπάσκετ αλλά συνολικά 13 διαφορετικά αθλήματα, συμμετέχουν περίπου 4.500 φοιτητές – αθλητές.

«Η συμμετοχή μας ξεκίνησε όταν αναλάβαμε το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στην Κομοτηνή. Βγήκαμε πρωταθλητές κερδίζοντας στον τελικό το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, με δύο βολές στο τέλος. Κι αποκτήσαμε το δικαίωμα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα, κάτι που είχε ξανά την ευκαιρία να κάνει το Δημοκρίτειο πριν από τέσσερα χρόνια περίπου», διηγείται ο Κ. Λαπαρίδης, για να αποδώσει την όλη συμμετοχή στον αείμνηστο καθηγητή ΤΕΦΑΑ Αλέκο Καρυπίδη: «Τότε είχαμε βγει πρωταθλητές στο πανελλήνιο που έγινε στην Κοζάνη, με προπονητή τον αείμνηστο, φίλο και συνάδελφό μας Αλέκο Καρυπίδη. Κίνητρο για να ξεκινήσουμε και φέτος, ήταν κυρίως να τον τιμήσουμε και να προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε κάτι παρόμοιο».

Την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία προετοιμασία σύγχρονων προδιαγραφών, ανέδειξε στον “Χρόνο” και ο Θανάσης Χατζηνικολάου, επίσης καθηγητής του ΤΕΦΑΑ και προπονητής της ομάδας. «Ξεκινήσαμε στα τέλη Μαϊου με μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο φυσικής αγωγής και άθλησης του ΔΠΘ, όπου έγινε η αξιολόγηση και βγήκαν τα εξατομικευμένα προγράμματα των αθλητών. Μετά ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες)», σημειώνει κι εξηγεί πως «τα παιδιά συμμετείχαν ανελλιπώς στις προπονήσεις, δεν είχαμε άσχημα περιστατικά, ενώ τ όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν».

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος πως «είμαστε στο 100%, δηλαδή ό, τι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε», αλλά δεν κρύβει ότι ερωτηματικό αποτελεί το επίπεδο των αντιπάλων: «το αγωνιστικό αυτό που μας λείπει ως πληροφορία είναι το επίπεδο των αντιπάλων μας, δηλαδή δεν γνωρίζουμε τί θα συναντήσουμε εκεί. Συμμετέχουν 16 ομάδες, μεταξύ τους και παραδοσιακές δυνάμεις του πανεπιστημιακού αθλητισμού στο μπάσκετ, όπως Λιθουανία, Σλοβενία, Σερβία, που κάθε χρόνο πηγαίνουν πολύ καλά σε αυτά τα πρωταθλήματα».

Υπερτονίζει μάλιστα ο προπονητής, ότι οι φοιτητές είχαν και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδυάσουν την προπονητική με την εκπαιδευτική διαδικασία, «δηλαδή τα παιδιά έκαναν πρακτική σε τελευταίες προπονητικές μεθόδους, που τις έχουμε εφαρμόσει σε ομάδες κορυφαίου επιπέδου. Έμαθαν πως να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους ως επαγγελματίες προπονητικής». Το μόνο που απομένει να δούμε, είναι πως θα ανταπεξέλθουν οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. εντός των γραμμών του παρκέ.