Αποκαλυπτικά στοιχεία: Οι μετανάστες επιστρέφουν στα σύνορα του Έβρου…

Αύξηση των νεοεισερχόμενων μεταναστών καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Παρά τις αυξημένες αστυνομικές περιπολίες, τους ελέγχους, αλλά και τον φράκτη στον Εβρο, κατά 313,31% έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις των παράνομα εισερχομένων και διαμενόντων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, κατά 81,96% στην ενδοχώρα, ενώ παραμένει και ένα 2,88% στα χερσαία σύνορα.

Η πίεση έχει πλέον μετατεθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου η αύξηση των συλλήψεων φτάνει το 586%. Είναι προφανές ότι η δυσχερής, πολεμική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής -και κυρίως σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν- αυξάνει την κίνηση των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Οι περισσότεροι θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας ή θα επιχειρήσουν να φύγουν προς άλλη χώρα της Ευρώπης. Μεγάλη παραμένει η παράνομη μετανάστευση Αλβανών υπηκόων που παρέμειναν η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα και κατά το πρώτο 10μηνο του 2014.

 

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι και οι μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, είτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ή μέσω περιφερειακών αεροδρομίων με πτήσεις τσάρτερ, είτε από τα χερσαία σύνορα προς την Αλβανία ή τα Σκόπια. Μέσω Αλβανίας, σκοπός τους είναι να φτάσουν Σλοβενία, ενώ μέσω Σκοπίων, τελικός προορισμός είναι η Ουγγαρία. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τους παραβάτες που φεύγουν παράνομα από τα σύνορά μας.

 

«Οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες είναι στην πλειονότητά τους απελπισμένοι άνθρωποι που ανακαλύπτουν δυστυχώς εκ των υστέρων τη σκληρή πραγματικότητα της επιλογής τους. Οι δε παρανόμως διαμένοντες αλλοδαποί μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την κοινωνία μας», δηλώνει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων ταξίαρχος Αλέξανδρος Σούκουλης.

«Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας -κοινωνίας και Πολιτείας- να υποδεχθούμε και να περιθάλψουμε αξιοπρεπώς τους ανθρώπους αυτούς και να τους προστατέψουμε από το να εξελιχθούν σε απειλή για την εσωτερική μας ασφάλεια, μέχρι να τους επαναπατρίσουμε ή τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας. Με αφορισμούς, ξενοφοβικά σύνδρομα και αστυνομικά μόνο μέτρα δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Συνεπώς, θα πρέπει Πολιτεία και κοινωνία να πορευτούν μαζί διότι ?το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν”».

Η διεύθυνση Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ έχει την ευθύνη της προστασίας, επιτήρησης και παρακολούθησης όλων των εξωτερικών συνόρων της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι τα νησιά του Ιονίου. «Ο έλεγχός μας αφορά την κίνηση των μεταναστών από και προς την Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με διάφορες εγχώριες υπηρεσίες και φυσικά με την Frontex και τη Europol. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική και διαχρονική αντιμετώπιση του φαινομένου», εξηγεί ο Α. Σούκουλης.

Η αύξηση των αναγκών έχει φέρει και την αύξηση της χρηματοδότησης από ΕΕ. «Σήμερα, η Ελλάδα χρηματοδοτείται πλέον περισσότερο σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερα κονδύλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου», καταλήγει ο ταξίαρχος Α. Σούκουλης.

Ο τρόπος εισόδου των μεταναστών παραμένει διαχρονικά λίγο-πολύ ο ίδιος. «Οι παράνομοι μετανάστες διακινούνται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Θα φτάσουν είτε με φουσκωτό είτε με μεγαλύτερο σκάφος. Στη Νότια Κρήτη παρατηρούμε ότι φτάνουν με μεγαλύτερα πλοία, αλλά οι “καραβιές” είναι πιο σπάνιες. Η κατασκευή τεχνητού εμποδίου στον Εβρο, αλλά και στη Βουλγαρία, έκανε τους διακινητές να χαράξουν νέες διαδρομές, προς τη Ρουμανία», περιγράφει ο ταξίαρχος.

«Αυτό που έχει αλλάξει και είναι σημαντικό για τη χώρα μας είναι ο ρόλος της Τουρκίας, ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Εχει αρχίσει να βελτιώνει την κατάσταση στα ανατολικά σύνορά μας, αφού υπάρχει συνεργασία». Το πρώτο 10μηνο του 2014 συνελήφθησαν συνολικά 706 διακινητές παράνομων μεταναστών.

Αν και η Ελλάδα αποτελεί κατεξοχήν χώρα διέλευσης, οι αναλύσεις που υπάρχουν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι το 50% των μεταναστών επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Οι άλλοι μισοί επιθυμούν να φύγουν για χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Με ψηφιακά συστήματα επιτήρησης και συνεχή συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων επιχειρούν να ελέγξουν και να προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα. Το «στρατηγείο» της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων βρίσκεται στον τρίτο όροφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εκεί στεγάζεται και το επιχειρησιακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (ΚΟΔΙΣΜΕ), που διαχειρίζεται θέματα που αφορούν τη διαχείριση συνόρων και την παρακολούθηση, την ανάλυση πληροφοριών και την εκτίμηση δράσεων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

«Πρόκειται για ένα επιχειρησιακού τύπου εργαλείο, με το οποίο παρακολουθούμε την καθημερινή δραστηριότητα στα σύνορα και την αξιολογούμε. Με τη βοήθεια βέβαια σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία διαρκώς εξελίσσεται», εξηγεί ο ταξίαρχος Α. Σούκουλης. «Ολη αυτή η πληροφορία, η οποία συλλέγεται επιτρέπει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Κλάδο Αλλοδαπών γενικότερα και τη Διεύθυνση ειδικότερα να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και σχεδιασμούς. Ολες αυτές οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται, μας επιτρέπουν να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση των δράσεων που πρέπει να αναλάβουμε στο πεδίο και πώς θα πρέπει να κινηθούμε».

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται, σε εθνικό επίπεδο, επιχειρήσεις όπως η ΣΑΡΙΣΑ, που πραγματοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2013 και αποτελεί τη μοναδική οργανωμένη επιχείρηση στην Ευρώπη. Στο πλαίσιό της, πάνω από 100.000 αλλοδαποί έχουν ελεγχθεί. Παράλληλα, «τρέχουν» και άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις, όπως ο «Θησέας».

«Ενα ακόμη στοιχείο που μας δίνει είναι ο συντονισμός της δράσης, όπου πια μετά τη μετουσίωση της εικόνας της δράσης σε επιχειρησιακή αρχίζουμε και δίνουμε κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να υλοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα στο περιφερειακό και στο τοπικό επίπεδο. Το Κέντρο αποτελεί στην πραγματικότητα μια επιβεβαίωση του νέου δόγματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πια εστιάζει με ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης», καταλήγει ο επικεφαλής της Προστασίας Συνόρων.

 

Πηγή:  http://www.ethnos.gr