Οι άγνωστες αθλητικές πτυχές του μοναδικού θρακιώτη – μέλους της νέας κυβέρνησης

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης νέος υφυπουργός Εξωτερικών ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος, που μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, είναι το μόνο μέλος της νέας κυβέρνησης από την Θράκη. Το ThrakiSportS επιχειρεί να σκιαγραφήσει την αθλητική “ταυτότητα” του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες αθλητικές πτυχές της προσωπικότητάς του.

Για παράδειγμα, ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι ο Άκης Γεροντόπουλος είναι μέλος και μάλιστα ενεργό στον ιστορικό Εθνικό Αλεξανδρούπολης, κάτι που επισήμανε ο νέος πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Βουκουρεσλής στην συγχαρητήρια επιστολή που του απέστειλε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τον Γεροντόπουλο ελάχιστες φορές θα τον συναντήσει σε κάποιο γήπεδο, είτε αυτό είναι του βόλεϊ είτε οποιοδήποτε άλλο. Ωστόσο είναι γνωστά τα φίλαθλα αισθήματά του και κάθε φορά που προκύπτει κάποια εβρίτικη επιτυχία στα σπορ, σπεύδει πάντοτε να εκδώσει συγχαρητήρια μηνύματα με πιο πρόσφατα αυτά για την έξοδο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στην Ευρώπη, για την κατάκτηση της πρώτη θέσης της ίδιας ομάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Βόλεϊ και της δεύτερης του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

 
Τα φιλοακετζήδικα αισθήματα και η ανάρτηση στο facebook που προκάλεσε σάλο

Δεν είναι όμως ο Άκης Γεροντόπουλος μόνο μέλος του Εθνικού. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην ιστοσελίδα του, είναι μέλος και άλλων εβρίτικων σωματείων αλλά και της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Είναι γνωστά άλλωστε τα φιλοαεκτζήδικα αισθήματά του, αλλά και οι προσωπικές σχέσεις που τυγχάνει να έχει με τον νέο ισχυρό άνδρα της ομάδας Δημήτρη Μελισσανίδη. Μάλιστα, ο κ. Γεροντόπουλος είχε παραστεί στο τελευταίο τρόπαιο που κατέκτησε η ΑΕΚ, το Κύπελλο Ελλάδος πριν δύο χρόνια, ο τελικός του οποίου είχε όμως σημαδευτεί από μεγάλης έκτασης επεισόδια. Τότε, ο κ. Γεροντόπουλος είχε σπεύσει να κάνει μια ανάρτηση στο facebook που σχολιάστηκε δυσμενώς. Έγραψε χαρακτηριστικά: «ΑΕΚ, κυπελλούχος Ελλάδας 2010-2011!!! Σ αυτό το ραντεβού της ομάδας μας με την Ιστορία είχα την τύχη να είμαι παρών. Ας είναι η αφετηρία μιας νέας ένδοξης εποχής τίτλων!! ΑΕΚ!».

Η ανάρτηση εκείνη είχε προκαλέσει κύμα δυσμενών σχολίων στο ίντερνετ, καθώς αρκετοί επισήμαναν ότι «χαίρεται γιατί είχε την τύχη να είναι παρών αντί να ντρέπεται για τα έκτροπα που έγιναν». Για αυτό και είχε σπεύσει να συμπληρώσει: «Κρίμα που κάποιοι λίγοι αμαύρωσαν αυτήν την επιτυχία της ομάδας». Και σε μελλοντικές συνεντεύξεις του, υποστήριζε ότι αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας που πήγε στο γήπεδο και ότι τα επεισόδια που έγιναν δεν τον άφησαν να πανηγυρίσει όπως θα ήθελε την κατάκτηση του τροπαίου από την αγαπημένη του ομάδα. Μάλιστα, σε συνομιλητές του σπεύδει να κάνει την σύγκριση με την αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Άντερλεχτ που είχε παρακολουθήσει πριν από χρόνια στην Βρυξέλλες, όταν «πηγαίναμε στο γήπεδο με τα κιτρινόμαυρα κασκόλ και οι βέλγοι φίλαθλοι μας χειροκροτούσαν και μας ζητούσαν να βγούμε φωτογραφίες και να ανταλλάξουμε σημαιάκια».

 

Το καπελάκι του Euro αλλά και οι λόγοι που δεν πηγαίνει τον γιο του στο γήπεδο

Τα αναμνηστικά αθλητικών διοργανώσεων αρέσουν πολύ στον Άκη Γεροντόπουλο. Μια από τις αγαπημένες του φωτογραφίες είναι αυτή που φοράει ένα καπέλο από το Euro2000 κρατώντας στην αγκαλιά του τον επτάχρονο σήμερα γιο του Χρήστο. Ωστόσο, τα επεισόδια αλλά και οι βωμολοχίες είναι οι λόγοι που ο Άκης Γεροντόπουλος δεν τον έχει πάει ακόμα στο γήπεδο. «Εμένα από τριών ετών με πήγαινε ο πατέρας μου, αλλά εγώ φοβάμαι να το κάνω, αν και του αρέσει να παρακολουθεί αγώνες από την τηλεόραση», εκμυστηρεύεται ο βουλευτής Έβρου. Για την βία που παρατηρείται στα ελληνικά γήπεδα, ο κ. Γεροντόπουλος πιστεύει ότι φταίνε πρωτίστως οι ίδιες οι ομάδες καθώς «εκτρέφουν την βία ώστε αντί για αγώνες να βλέπουμε πόλεμο». Μάλιστα τονίζει: «Αν οι ομάδες δεν αποφασίσουν να παρέμβουν, ότι και να κάνει η πολιτεία θα είναι δύσκολα». Ωστόσο, προσθέτει ότι «όταν κάποιος συλλαμβάνεται, η πολιτεία οφείλει να είναι αυστηρή – βέβαια η δικαιοσύνη είναι και οφείλει να είναι ανεξάρτητη, αλλά πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία για να μπορεί να δικάσει».

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες «αθλητικές» ερωτήσεις που είχε καταθέσει στην Βουλή ήταν η επίθεση με καλάσνικοφ σε βάρος μελών της αποστολής του Παναιτωλικού το 2008, πριν από έναν αγώνα με την Ηλιούπολη για την Β’ Εθνική. Προσπάθησε εις μάτην να ζητήσει από τους τότε αρμόδιους υπουργούς τι απέγινε με εκείνη την περίεργη υπόθεση, η οποία τον είχε προβληματίσει, αν και ο ίδιος φαινομενικά τουλάχιστον δεν φαίνονταν να έχει το παραμικρό πολιτικό όφελος από την κατάθεση ενός τέτοιου ερωτήματος και μάλιστα προς υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, του δικού του κόμματος δηλαδή.

 

Η λαμπαδηδρομία πριν τους Ολυμπιακούς του Μονάχου και το αθλητικό παρελθόν της οικογένειας

Η θαμπή ξεθωριασμένη φωτογραφία που λαμβάνει την φλόγα ως λαμπαδηδρόμος της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 είναι μία από τις αγαπημένες του. «Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της αθλητικής μου καριέρας», λέει ο ίδιος χαριτολογώντας. Τότε είχε τρέξει με την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος ο Άκης Γεροντόπουλος προέρχονταν από αθλητική οικογένεια, οπότε ήταν αναμενόμενο να ασχοληθεί με τα σπορ, αν και ως προς το ποια θα ήταν αυτά επέλεξε να πρωτοτυπήσει. Τα παλιότερα χρόνια έπαιζε μπάσκετ σε αγωνιστικό επίπεδο και στην συνέχεια, όταν οι περισσότεροι συμπαίκτες του το έριξαν στο… βόλεϊ, εκείνος ασχολήθηκε με ένα άλλο άθλημα του φιλέ, το… πινγκ πονγκ, το οποίο λατρεύει τόσο πολύ που ακόμα και σήμερα δεν χάνει την ευκαιρία να παίξει ορισμένους αγώνες με καλούς φίλους, σπανιότερα δε συμμετέχει ενίοτε και σε πρωταθλήματα βετεράνων. “Αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης με διακρίσεις”, αναφέρει το βιογραφικό του.

Ο πατέρας του Άκη Γεροντόπουλου ήταν πρόεδρος του Ερμή Αλεξανδρούπολης, μιας από τις τρεις ιστορικές ομάδες της πόλης μαζί με τον Εθνικό και την Δόξα. Στην συνέχεια ασχολήθηκε και με τα διοικητικά του Εθνικού, επίσης υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου αλλά και πρόεδρος στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Θράκης. Ο παππούς Κυριάκος Γεροντόπουλος υπήρξε στην δεκαετία του ’30 πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στο επικοντώ. Ανάλογα και για τον Βασίλη Γεροντόπουλο, ενώ ο μακαρίτης πλέον Θεόφιλος Γεροντόπουλος υπήρξε  καλός ποδοσφαιριστής. Επίσης, κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών αποτελεί δεύτερο ξάδερφο του βαλκανιονίκη στον στίβο Θωμά Θωμά, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως γυμναστής ποδοσφαιρικών ομάδων όπως ο Πανθρακικός πέρσι ή ο Παναθηναϊκός επί Όσιμ παλιότερα.

 

Οι απόψεις για το ντόπινγκ και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε ομάδες και αθλητές

Με την ιατρική – ιατροδικαστική του ιδιότητα, ο Άκης Γεροντόπουλος έχει ασχοληθεί και με την άλλη μεγάλη μάστιγα του αθλητισμού, το ντόπινγκ. «Μπορώ μετά λόγου γνώσεως να πω ότι η ζημιά που γίνεται είναι τεράστια. Μπορεί να μην την καταλαβαίνεις όταν είσαι νέος, αλλά είναι απίστευτο. Μάλιστα, μου κάνει εντύπωση το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τους ίδιους τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους ουσίες για να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχολικά πρωταθλήματα. Οι γονείς αυτοί ουσιαστικά σκότωναν τα παιδιά τους», έχει πει σε συνεντεύξεις του.

Εκτιμά και ο ίδιος ότι η οικονομική κρίση έχει και θα δημιουργήσει επιπλέον επιπτώσεις στον αθλητισμό. «Τελικοί αποδέκτες αυτής της κατάστασης είναι τα αθλητικά σωματεία. Πολλά απ’ αυτά αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αποχωρούν από τα πρωταθλήματα ή “φορτώνουν” οικονομικά κι άλλο την οικογένεια του αθλητή», επισημαίνει σε πρόσφατη ερώτηση που είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο, με την οποίου ζητούσε να μάθει τι προτίθεται να κάνει ο αρμόδιος υπουργός «για να ανατραπεί η κατάσταση και να πληρώνουν οι Ομοσπονδίες τις υποχρεώσεις τους προς τα σωματεία» και «πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την καθυστερημένη είσπραξη της τακτικής επιχορήγησης της ΓΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών».

Όπως τονίζει ο Άκης Γεροντόπουλος, το επακόλουθο της κρίσης αργά η γρήγορα θα είναι «οι ομάδες θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικές και οι αθλητές τους το ίδιο». Τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα χτυπηθεί και ο αθλητισμός αλλά και ο πρωταθλητισμός, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς στην χώρα μας οι χορηγοί που υπάρχουν σε ομάδες και αθλητές είναι κυρίως κρατικοί. Ήδη βλέπουμε προβλήματα και στην περιοχή μας, όπως το λουκέτο στο Κολυμβητήριο Ορεστιάδας ή οι χαμηλές θερμοκρασίες στο Κλειστό της Αλεξανδρούπολης, λόγω της έλλειψης χρημάτων για καύση πετρελαίου τον χειμώνα. Όμως ειδικά ο αθλητισμός είναι απαραίτητος στην ζωή μας. Πιστεύω ακράδαντα αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι, ότι “νους υγιής εν σώματι υγιή”. Για αυτό και η πολιτεία χρειάζεται να σκύψει και να καταλάβει ότι μέσα από την άθληση θα βοηθήσει την νεολαία να έχει τα απαραίτητα εφόδια», έλεγε ο κ. Γεροντόπουλος πριν γίνει μέλος της κυβέρνησης. Μένει να δούμε, τώρα που κατέλαβε θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο, πώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτήν την θέση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των πιστεύω του…