Μ. Γαβριηλίδης: «Έχουμε στην Θράκη το πιο καλό πρωτάθλημα και τους καλύτερους διαιτητές»

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Κεσόπουλος

–  Όταν παίρνεις συνέντευξη από τον Μάνο Γαβριηλίδη, η συζήτηση δεν έχει προκαθορισμένη δομή. Υπάρχει ένας «μπούσουλας» αλλά από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνεις πότε περνάς από το ένα θέμα στο άλλο.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για την Τουρκία όπου θα συνοδεύσει την Εθνική Νέων στο Μουντιάλ U20, μιλά ελεύθερα για όλα. Για το «καυτό» ζήτημα των αδειοδοτήσεων, για το παράπονό του για τις «τρικλοποδιές» που δέχεται η νυν διοίκηση της ΕΠΟ από προηγούμενες και δεν της επιτρέπουν να δείξει το έργο της.

Υποστηρίζει με θέρμη ότι η ΕΠΣ Θράκης έχει τα καλύτερα πρωταθλήματα και τους καλύτερους διαιτητές της περιφέρειας και το μεγάλο του παράπονο είναι να δει περισσότερους γηγενείς παίκτες στις ομάδες. Είναι ανοιχτός σε προτάσεις, έχει σχέδια και θέλει ανθρώπινο δυναμικό για να τα υλοποιήσει. Γι’ αυτό και απευθύνει κάλεσμα σε ανθρώπους που θα συμβάλουν σε θετικά βήματα στο ποδόσφαιρο του νομού.

Ο Μάνος Γαβριηλίδης ήταν ο ιδανικότερος καλεσμένος για το κλείσιμο της σεζόν στην εκπομπή «Μπάλα είναι και γυρίζει» του Ράδιο «Δίαυλος 92,4». Να τι είπε στην ωριαία συνέντευξή του στους Κωνσταντίνο Μαυρομάτη, Γιώργο Μαυρίδη, Δημήτρη Μπακιρτζή και Γιάννη Κεσόπουλο.

 

Τέλος καλό, όλα καλά για τον Πανθρακικό όσον αφορά το θέμα της αδειοδότησης. Τι συνέβη τελικά;

«Ήταν ένα θέμα που έκαιγε τους παράγοντες κι εμένα προσωπικά. Λάθη έγιναν και γίνονται και μας βάζουν σε σκέψεις και προβληματισμούς. Τελικά με τη συνεργασία όλων καταφέραμε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή. Υπήρξε αβλεψία, υπερβολική σιγουριά, υποτίμηση των λαθών, όπως θέλετε πείτε το. Κι εγώ ακόμα δεν έβλεπα τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Πλέον όμως είμαστε έτοιμοι κι έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις και από άλλες ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΟΦΗ έλεγε ότι κάποιοι παίκτες ζητούσαν τα διπλά γιατί ήξεραν ότι αν η ομάδα δεν έπαιρνε αδειοδότηση θα μπορούσε να κάνει μόνο τέσσερις ανανεώσεις. Τώρα όμως λύνονται τα χέρια των παραγόντων του Πανθρακικού όπως και των άλλων ομάδων οι οποίες θα μπορέσουν να κάνουν τα πλάνα τους».

Κάποιες ομάδες που είναι συνεπείς οικονομικά διαμαρτύρονται.

«Το ζητούμενο είναι να ρυθμίσεις τις οφειλές και τις εκκρεμότητες. Ετσι όπως είναι η κατάσταση είτε τις ρυθμίσεις εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα είσαι στην ίδια μοίρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό είναι και το σωστό».

Με το θέμα του Άρη και την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 τι ακριβώς συμβαίνει;

«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχόλησε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο. Καταρχήν αρμόδια για να πάρει μια απόφαση είναι η Σούπερ Λίγκα που είναι και η διοργανώτρια του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει ο Άρης. Μέχρι τώρα πετούσε το μπαλάκι σε μας. Όμως στο τελευταίο δ.σ. τής ξεκαθαρίσαμε ότι θα πρέπει να πάρει μια οριστική απόφαση για να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε. Με το γράμμα του νόμου ο Άρης θα πρέπει να αποβληθεί αν δεν αποσύρει την προσφυγή του αλλά υπάρχει ένα παράθυρο. Εμάς δηλαδή σαν Ομοσπονδία αλλά και τη ΦΙΦΑ μάς ενδιαφέρει να ρυθμίσει τα χρέη προς τους παίκτες. Αν έρθει σε συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές-πιστωτές τότε μπορεί να βρεθεί λύση και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

Τις τελευταίες μέρες η διοίκηση της ΕΠΟ βρέθηκε αντιμέτωπη με τα ασφαλιστικά μέτρα των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς…

«Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι σαν Ομοσπονδία αλλά βρισκόμαστε συνέχεια σε θέση άμυνας από επιθέσεις προηγούμενων διοικήσεων. Δεν είναι δυνατό να κινδυνεύει κάποιος να κηρυχθεί έκπτωτος γιατί προσελήφθη στην ΕΠΟ η τρίτη ανιψιά της γυναίκας του. Και για να καταλάβετε τι γίνεται, σας λέω το εξής: η προσφυγή σε βάρος μας κατατέθηκε στις 14 Απριλίου. Μας κοινοποιήθηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης. Τι να προλάβουμε να κάνουμε μέσα σ’ αυτό το διάστημα; Τελικά θα εκδικαστεί στις 11 Ιουνίου».

Το έγγραφο με το οποίο η ΦΙΦΑ μάς απειλεί έχει σταλεί; Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει.

«Έχει σταλεί και το είδα με τα μάτια μου. Μάλιστα έχουμε κάνει και δύο μεταφράσεις. Λέει ότι αν δεν αποσυρθεί η προσφυγή τότε η Ομοσπονδία θα αποβληθεί και μαζί όλες οι Εθνικές ομάδες αλλά και οι σύλλογοι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επίσης εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αποβάλουμε τις ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς και μαζί φυσικά και τις ομάδες των εν λόγω Ενώσεων ενώ αν κηρυχθεί έκπτωτη η διοίκηση της ΕΠΟ και οριστεί προσωρινή διοίκηση τότε αυτή την προσωρινή διοίκηση δε θα την αναγνωρίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Όπως επίσης δε θα αναγνωρίσει και τη διοίκηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές που θα προκηρύξει η προσωρινή διοίκηση».

Μύλος δηλαδή…

«Δυστυχώς πάμε να κάνουμε κάτι καλό αλλά είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια και στους εισαγγελείς. Και δεν είναι μόνο αυτά τα εμπόδια».

Ποια άλλα είναι;

«Εσείς όταν ακούτε για στημένους πίνακες διαιτητών τι καταλαβαίνετε; Τι πάει να πει στημένοι πίνακες; Υπάρχει μια επιτροπή που κάνει τις αξιολογήσεις με κάποια κριτήρια. Από πού κι ως πού είναι στημένοι; Έπειτα είναι και ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα του κυπέλλου. Κι εκεί είχαμε προβλήματα με την προηγούμενη διοίκηση».

Πάμε λίγο στα πιο δικά μας. Πώς είδατε τη διαιτησία φέτος σε τοπικό επίπεδο;

«Αυτό πρέπει να το κρίνετε εσείς. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι οι διαιτητές του νομού μας τα πήγαν πολύ καλά τόσο στους αγώνες των τοπικών όσο και των εθνικών πρωταθλημάτων. Όπου παίζουν λένε τα καλύτερα λόγια γι’ αυτούς. Όσον αφορά τα δικά μας πρωταθλήματα πρέπει να πω ότι τα περισσότερα προβλήματα υπήρχαν μεταξύ παραγόντων παρά μεταξύ διαιτητών και ποδοσφαιριστών».

Το σύστημα με τους πέντε διαιτητές που έπαιξαν δοκιμαστικά στο Κύπελλο Ελλάδας πώς το είδατε;

«Ούτε η ΟΥΕΦΑ είναι θετική για τους πέντε διαιτητές. Θεωρώ ότι δεν έλυσε αλλά περισσότερο δημιούργησε προβλήματα. Επειδή τυχαίνει πολλές φορές και οι δύο διαιτητές που παίζουν πίσω από τις εστίες να είναι αξιολογημένοι  δημιουργείται μπέρδεμα και στο τέλος δεν κάνουμε τίποτα».

Όσον αφορά το επίπεδο των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Θράκης; Πολλοί λένε ότι είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες Ενώσεις.

«Από πού κι ως πού είναι χαμηλό των επίπεδο των πρωταθλημάτων μας; Εγώ πιστεύω ότι έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τους καλύτερους διαιτητές της περιφέρειας».

Οι φίλαθλοι όμως δεν ανταποκρίνονται…

«Μια σημαντική αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι ομάδες μας είναι στιλ Σούπερ Λιγκ με πολλούς ξένους παίκτες. Άλλο να παίζουν πιτσιρικάδες από το νομό στις ομάδες κι άλλο να έχουν 15 φοιτητές. Το βλέπουμε και στους αγώνες των παιδικών πρωταθλημάτων όπου μαζεύονται οι γονείς και οι συγγενείς και χαίρονται να βλέπουν τα παιδιά τους».

Μια που μιλήσατε για τα παιδικά πρωταθλήματα πώς είδατε φέτος τη διεξαγωγή τους;

«Φέτος διοργανώσαμε πέντε κατηγορίες παιδικών πρωταθλημάτων. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν και ασχολήθηκαν με τις παιδικές ομάδες. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα κάνουμε μια εκδήλωση με το τέλος της χρονιάς. Να θυμίσω ότι πέρσι η ΕΠΣ Θράκης είχε πάρει το μετάλλιο προβολής πανελληνίως. Φέτος θέλουμε τη βοήθειά σας για να είμαστε και πάλι υποψήφιοι».

Πλέι οφ και πλέι άουτ. Με το υπάρχον σύστημα υπάρχουν αδιάφορες ομάδες ακόμα και σε όλες τις αγωνιστικές της συγκεκριμένης διαδικασίας. Πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτό;

«Περιμέναμε προτάσεις στη γενική μας συνέλευση. Έχουμε κάτι υπόψη μας με κάποιους συντελεστές. Πρέπει να προσέξουμε λίγο ώστε να μην αδικείται ο πρώτος. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Πολλές ομάδες δεν κάνουν ένσταση για πλαστοπροσωπία γιατί το παράβολο είναι 150 ευρώ. Κατόπιν σχετικής πρότασης από εδώ και πέρα θα υιοθετήσουμε το εξής: το παράβολο θα είναι 100 ευρώ και θα το πληρώνει αυτός που θα χάνει την ένσταση».

Τελευταία υπάρχει μια κινητικότητα και όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο με την προαναγγελία σύστασης ομάδων.

«Πολλά ακούω αλλά δε βλέπω τίποτα. Περίμενα κάτι καλύτερο. Και το γυναικείο αλλά και το beach soccer προστατεύονται από την Ομοσπονδία και πρέπει να δούμε βήματα προόδου. Το θετικό είναι ότι τελευταία μού έκαναν κάποιες ερωτήσεις για το beachsoccerενώ φέτος είναι να διοργανωθεί και πανελλήνιο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή αντιπροωπευτικών ομάδων από όλες τις Ενώσεις».

Όσον αφορά τα γήπεδα; Ο Ίασμος που έπαιξε στα μπαράζ ανόδου είχε πρόβλημα με τον αγωνιστικό χώρο που ήταν σε κακή κατάσταση.

«Το πού θα παίξει κάθε ομάδα είναι θέμα των παραγόντων. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να έρθουν να παίξουν στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ή στο Μεσοχώρι, ενώ υπάρχουν κι άλλα γήπεδα όπως αυτό του Μίσχου. Είναι θέμα διοικήσεων να πιέσουν τους δήμους για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες».

Πώς είδατε την προσπάθεια του «Δίαυλου 92,4» με τις απευθείας μεταδόσεις των αγώνων της Α1 και Α2;

«Ήταν πολύ επιτυχημένη η προσπάθεια. Θα πρέπει να συνεχίσετε έτσι έστω κι αν οι μεταδόσεις βολεύουν κάποιους από μας που προτιμούμε να μην πάμε στο γήπεδο για να ακούμε τα ματς από το ραδιόφωνο».

Έχετε κάποια σχέδια στο μυαλό σας για το τοπικό ποδόσφαιρο;

«Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου όπως τη δημιουργία ενός δεύτερου γηπέδου με χόρτο στο Ραδιοφωνικό Σταθμό. Ωστόσο έχουμε πρόβλημα έμψυχου δυναμικού. Μας λείπουν άτομα. Θέλουμε κοντά μας τους ανθρώπους για να συμβάλουν σε θετικά βήματα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά».