Δημήτρης Γούτας: «Τα παιδιά της Εθνικής έκαναν μεγάλη προσπάθεια»

Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της Κάρντιφ και πρώην της Ξάνθης, Δημήτρης Γούτας μίλησε στο podcast «Κουβέντα στο ΠΙ & ΦΙ» για τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από το Euro της Γερμανίας, το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών του στην Championship, επέλεξε τον Χάρη Χαρίση ακόμα και για να πάει στον… πόλεμο και αποθέωσε τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Αναλυτικά, όσα είπε:

Για τον αποκλεισμό της Εθνικής: «Είμαι λίγο στεναχωρημένος, γιατί ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια από τα παιδιά. Όταν όμως φτάνει ένα παιχνίδι στα πέναλτι, παίζει ρόλο και η τύχη, δυστυχώς αυτή δεν ήταν με το μέρος μας και πάμε για τα επόμενα».

Για το τι τους έλειψε στο παιχνίδι με την Γεωργία: «Θεωρώ πως ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι στα ενενήντα λεπτά. Οι δύο ομάδες έκαναν τις φάσεις τους στην παράταση. Πατούσαμε καλά στον αγωνιστικό χώρο, διεκδικούσαμε τις μονομαχίες, είχαμε την κατοχή της μπάλας, αλλά μας έλειπε η τελική φάση για το γκολ. Σε τέτοια παιχνίδια που είναι σαν τελικός δεν μπορείς να δημιουργήσεις πολλά πράγματα, θεωρώ πως φαινόμασταν καλύτεροι από την Γεωργία στο γήπεδο και στην παράταση μπορούσαμε να σκοράρουμε και να κερδίσουμε. Από κει και πέρα στα πέναλτι, είναι θέμα τύχης, ψυχολογίας, ειδικά όταν παίζεις σε ένα γήπεδο με 60 χιλιάδες οπαδούς, είναι η πίεση, οπότε ξέραμε από την αρχή πως η διαδικασία θα είναι υπέρ της Γεωργίας».

Για το γεγονός πως η Ελλάδα δεν της ταιριάζει ο ρόλος του φαβορί: «Δεν πιστεύω πως σε αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί. Σε ένα παιχνίδι που παίζεις με 60 χιλιάδες οπαδούς, μετράει η ψυχή και η θέληση. Εγώ πιστεύω πως ανταποκριθήκαμε καλά στο παιχνίδι και θα μπορούσαμε να πάρουμε την πρόκριση. Είναι κρίμα, γιατί έγινε μια μεγάλη προσπάθεια όλον αυτό τον καιρό και αξίζαμε να βρισκόμαστε στο Euro μετά από όλα αυτά που έχουμε κάνει. Η Εθνική έχει περάσει από πολλά στάδια. Μέσα από αυτόν τον αποκλεισμό, έχουμε πολλά να μάθουμε. Έχει γίνει πλέον πολύ έμπειρη και πιστεύω πως θα αντιμετωπίσει τις επερχόμενες διοργανώσεις, με μεγάλη συγκέντρωση, για να βρίσκεται στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση».

Για το αν μπορεί αυτή η φουρνιά ποδοσφαιριστών να δώσει ακόμα πράγματα: «Ναι το πιστεύω αυτό. Βλέπουμε να έρχονται και παιδιά από πίσω, τα οποία αποκτούν εμπειρίες μέσα από τα παιχνίδια. Παίζουν σε μεγάλες ομάδες και διοργανώσεις και θεωρώ πως πολλά παιδιά μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερα. Καταφέραμε να κάνουμε μια πολύ καλή εμφάνιση στο Nations League και νομίζω πως θα έχει και συνέχεια αυτή η Εθνική».

Για το αν τους έλειψε η τύχη: «Ναι, συμφωνώ απόλυτα. Στο παιχνίδι είδα τα παιδιά να μάχονται από το πρώτο λεπτό, να το θέλουν πραγματικά και όπως είπες και εσύ, δοκάρι και μέσα επιτυχία και δοκάρι και έξω αποτυχία».

Για το αν η Championship είναι το πιο δύσκολο πρωτάθλημα στον κόσμο: «Ναι είναι. Έχει πάρα πολλά παιχνίδια, είναι πολλές οι ομάδες, ανά τρεις ημέρες παίζουμε παιχνίδια, ο ρυθμός είναι πάρα πολύ υψηλός, υπάρχει ένταση από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, οπότε πρέπει να συνηθίσει το κορμί, να μπει σε μια ροή παιχνιδιού και μετά από τρεις ημέρες να ξαναμπεί. Είναι ουσιαστικά κάτι σαν το NBA. Είμαι ένας ποδοσφαιριστής που δουλεύει καθημερινά, προσέχω την διατροφή μου, κάνω το γυμναστήριο μου και γενικά προσέχω τον εαυτό μου πάρα πολύ. Γενικά τα τελευταία χρόνια, έπαιξα πολλά παιχνίδια στις ομάδες που ήμουν. Σίγουρα παίζει ρόλο και η απόδοση, αλλά από κει και πέρα θα συνεχίσω να δουλεύω καθημερινά, για να κάνω αυτά τα νούμερα».

Για το αν πιστεύει πως η Κάρντιφ θα μπει στα play off: «Έχουμε μείνει λίγο πίσω στην βαθμολογία, αλλά σε αυτό το πρωτάθλημα ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Αν πετύχεις δύο σερί νίκες, μπορείς να βρεθείς κοντά σε αυτές τις θέσεις, ενώ αν κάνεις δύο σερί ήττες, θα απομακρυνθείς ακόμα περισσότερο και να βρεθείς στα χαμηλά».

Για το αν τον πλήγωσε ή τον πείσμωσε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ και γι’ αυτά που ακολούθησαν μετά στην καριέρα του: «Ξεκάθαρα με πείσμωσε. Γιατί ήμουν σε μια φάση της καριέρας μου που δεν είχα να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Κάθε εμπόδιο για καλό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Για το αν ισχύει και το ίδιο πράγμα και για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό: «Ναι, αλλά τότε ήμουν και μικρός. Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα, είχα και έναν τραυματισμό και ξέρω πως επενδύουν λεφτά σε ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό. Δεν βρήκα χώρο εκεί πέρα, αλλά συνέχισα να κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα».

Αν υπάρχουν προπονητές που τον έχουν επηρεάσει θετικά στην καριέρα του: «Υπάρχουν πολλοί προπονητές που με έχουν βοηθήσει. Η συνύπαρξή μου με τον Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, με βοήθησε πάρα πολύ. Γενικά, με τους προπονητές μου είχα και έχω πολύ καλή σχέση, θεωρώ πως είμαι παίκτης… προπονητή».

Αν ο Λουτσέσκου εκτός από καλός προπονητής έχει κάτι… μαγικό και φτιάχνει τους παίκτες του, παίρνοντας από αυτούς το 100% τους: «Ξέρει να κρατάει όλους τους παίκτες ενεργούς, είτε παίζεις είτε όχι. Αν είσαι στον πάγκο δεν είσαι στεναχωρημένος ότι δεν παίζεις, χαίρεσαι με την ομάδα αν κερδίζει και δουλεύεις στις προπονήσεις για να πάρεις την ευκαιρία που σου αξίζει».