Συνάντησε τον βασικό χορηγό του Πανθρακικού καθώς και τον Ενγκίς Αταμάν ο Ερντογάν μετά τη Σακελλαροπούλου και τον Μητσοτάκη

Ηρθε κατά τις δέκα το πρωί, συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περίπου κατά τις έξι το απόγευμα αποχώρησε από την Αθήνα. Ολοι λένε ότι το κλίμα ήταν θερμό, αν και πήγε να εκτραχυνθεί με την αναφορά του περί «τουρκικης» μειονότητας στην Θράκη, την οποία δεν άφησε αναπάντητη ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Η σημαντική είδηση σε σχέση με άλλες προηγούμενες επισκέψεις είναι ότι ο Ερνογάν κατά την επιστροφή του, δεν ζήτησε να επισκεφθεί ιδιωτικώς την Θράκη όπως συνέβη σε όλες σχεδόν τις προηγούμενες επισκέψεις του την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο πήγε η Θράκη στην Αθήνα και συγκεκριμένα κάποια στελέχη της μειονότητας, τα λεγόμενα «σκληροπυρηνικά». Και πραγματοποιήθηκε συνάντηση μαζί τους στο κτήριο της Τουρκικής Πρεσβείας, που είναι λίγα μέτρα πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, στην τουρκική πρεσβεία ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την οικογένεια του Σαδίκ Αχμέτ, του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Ροδόπης και ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος «Εμπιστοσύνη» που χαρακτηριζόταν ως «ο Ντενκτάς της Θράκης», σκοτώθηκε το 1995 σε τροχαίο δυστύχημα και τιμάται από την Αγκυρα ως η βασική ιστορική πολιτική προσωπικότητα της μειονότητας.

Ο γιος του Λεβέντ, επιχειρηματίας που αποτελεί τον βασικό χορηγό του Πανθρακικού τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, έδωσε το παρών στην Τουρκική Πρεσβεία για να συναντηθεί για πολλοστή φορά με τον Ερντογάν και μάλιστα αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σύμφωνα με την φωτογραφία που δημοσίευσε η Τουρκική Προεδρία, κάθισε πιο κοντά στον Ερντογάν σε σχέση για παράδειγμα με τον εκλεγμένο βουλευτή Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζκιούρ, όχι όμως και ο έτερος μειονοτικός θρακιώτης βουευτής Ιλχάν Αχμέτ που δεν δείχνει να είναι και πολύ αρεστός στην Άγκυρα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το παρών έδωσαν και άλλα «γνωστά σκληροπυρηνικά» στελέχη της μειονότητας στη Θράκη» όπως οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης και μέλη της αποκαλούμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Η συνάντηση του Ερντογάν με τους μειονοτικούς της Θρακης κράτησε περίπου ένα δίωρο, διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που οδήγησε και στην καθυστερημένη απογείωση του προεδρικού τουρκικού αεροσκάφους από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Βουδαπέστη, όπου θα είναι ο επόμενος σταθμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκαν έξω από την Τουρκική Πρεσβεία ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτζιγιές και… ο προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν.  Είναι ενδεικτικό ότι Ερντογάν και Αταμάν μίλησαν επί αρκετή ώρα έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να ακούει χαμογελαστός τον τεχνικό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. 

Όπως έγινε γνωστό, ο Αταμάν με ειδική άδεια έφυγε για λίγες ώρες από το ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή του Παναθηναϊκού για το παιχνίδι που είχε το ίδιο βράδυ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και έφτασε στην τουρκική πρεσβεία για να υποδεχθεί στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο ως ο πιο εξέχων αυτήν την στιγμή Τούρκος πολίτης που εργάζεται στην Ελλάδα. Οι δυο τους μίλησαν για μπάσκετ αλλά και για ποδόσφαιρο.

Όπως είπε ο ιδιαίτερα δημοσιογραφικός Αταμάν στους δημοσιογράφους, με τον Ερντογάν εντός της Πρεσβείας ήπιαν καφέ και συζήτησαν για μπάσκετ. Ο προπονητής αστειεύτηκε μάλιστα πως πρέπει ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη να διοργανώσουν ένα φιλικό ματς μεταξύ τους και μάλιστα ειπώθηκε ότι ίσως αυτό γίνει στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην Άγκυρα, τον Απρίλιο.

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν λατρέυει την μπάλα καθώς υπήρξε και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Ωστόσο είναι αγνωστο αν στην συνάντηση μου ακολούθησε με τον Σαδίκ η συζήτηση πήγε και στον… Πανθρακικό, αν και είναι παγκοίνως γνωστό ότι η τουρκική διπλωματία επενδύει πολλά και στον αθλητισμό (κυρίως μέσα από τις μειονοτικές ομάδες) για την διείσδυσή της στον τοπικό πληθυσμό της Θράκης.