Αποκαλύψεις Βρούτση: Τέλος το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, έρχεται ο «Κούρος»! Κλειστά μένουν τα στάδια χωρίς στατική επάρκεια και πυρασφάλεια

O αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε σε αποκαλύψεις κατά την ομιλία του στο 10ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στην Αρχαία Ολυμπία.

Μιλώντας στο απογευματινό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας, ο Γιάννης Βρούτσης αποκάλυψε τους πέντε πυλώνες της πολιτικής του στο Υπουργείο Αθλητισμού. Η μεγάλη επανάσταση αφορά το τέλος ουσιαστικά του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ και η ενσωμάτωσή του σε βάθος τριετίας το νέο ηλεκτρονικό σύστημα “Κουρος”, όπου θα υπάρχει χαρτογραφημένος όλος ο ελληνικός αθλητισμός και κατά συνέπεια και τα σωματεία, οι αθλητές, οι προπονητές και οι παράγοντες στην Θράκη.

Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στο ΟΑΚΑ, λέγοντας πως «η απόφαση για το ΟΑΚΑ ήταν δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία… η προσπάθειά μας είναι να επαναλειτουργήσει αλλά με απόλυτη ασφάλεια». Αναφέρθηκε μάλιστα συνολικά στις 17 εποπτευόμενες από το υπουργείο αθλητικές εγκαταστάσεις, αναμεσα στις οποίες είναι και το Πανθρακικό Στάδιο της Κομοτηνής, ενώ επισήμανε ότι παρά τις πιέσεις δεν υπαναχωρεί και παραμένουν κλειστές όσες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας.

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε κατά την ομιλία του στο 10ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας:

 «Πρέπει να σας ομολογήσω ότι διακατέχομαι από άγχος που είμαι εδώ απέναντί σας, απέναντι από ανθρώπους που ζουν στον Αθλητισμό, τον υπηρετούν επί σειρά ετών.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι στις Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στη Μητέρα Γη των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία.

Πόσο τυχεροί και ευλογημένοι είμαστε εμείς οι Έλληνες, όταν βλέπουμε πως όλος ο κόσμος μιλάει για την χώρα μας, για την Αρχαία Ολυμπία που γεννήθηκαν οι αξίες του Ολυμπισμού και διαδόθηκαν στα πέρατα του κόσμου.

 Στην εποχή που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε σκιά στον Αθλητισμό, ώστε να τον παραδώσουμε στις νέες γενιές απαλλαγμένο από κάθε παθογένεια.

 Θέλουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο της βίας, έχουμε νομοθετήσει σχετικά, μέτρα σκληρά. Η βία δεν είναι σύμφυτη με τον Αθλητισμό αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνουμε επιμένει. Εδώ ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είτε τροφοδοτούν, είτε αποδυναμώνουν  κι εδώ καλείστε να παίξετε τον κυρίαρχο  κοινωνικό σας ρόλο..

Η Πολιτεία θα είναι απόλυτα συνεπής σε όσα έχει εξαγγείλει όμως χρειαζόμαστε και εσάς για να προασπίσουμε τον Αθλητισμό από κάθε μορφής βία.

Προέχομαι από ένα δύσκολο Υπουργείο, το Εργασίας, όπου σε δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια, καταφέραμε σε να εξαλείψουμε παθογένειες, να εκσυγχρονίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, να καθιερώσουμε την Εργάνη, ένα εξαιρετικά χρήσιμο και αναντικατάστατο πλέον εργαλείο  για όλους, Θεσπίσαμε κανόνες διαφάνειας και κανόνες που λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, με στόχο την ακεραιότητα, ακριβώς ό,τι επιδιώκουμε και στον Αθλητισμό.

Για εμάς στο Υπουργείο Αθλητισμού, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις μας, στη θητεία που διανύουμε στο αναβαθμισμένο Υπουργείο Αθλητισμού: η μία είναι να εμφυσήσουμε την αθλητική συνείδηση στους πολίτες κάθε ηλικίας και η δεύτερη να μεταλαμπαδεύσουμε τις Αξίες του Αθλητισμού μέσα από την εκπαίδευση.

 Συγκεκριμένα, θα κινηθούμε σε 5 βασικούς Πυλώνες στο Υπουργείο Αθλητισμού.

  1. Ο Νέος Αθλητικός Νόμος που θα έρθει συνδυαστικά με την κωδικοποίηση του υπάρχοντος, του ν. 2725/1999 που έχει υποστεί τόσες τροποποιήσεις σ’ αυτά τα 25 χρόνια. Θέλουμε να χτίσουμε όχι να γκρεμίσουμε Να ισχυροποιήσουμε τις θεσμικές κολώνες, μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό θα γίνει μέσω ενός ευρύτερου Εθνικού Διαλόγου με όλους τους ανθρώπους και τους φορείς του Αθλητισμού με τους οποίους θα συνομιλήσουμε ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική πλατφόρμα στο open.gov ώστε να διαμορφωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο.4
  2. Μετά την Εργάνη στο Υπουργείο Εργασίας θα έχουμε στον Αθλητισμό την πλατφόρμα «Κούρος»! Πρόκειται για την απόλυτη ψηφιοποιημένη καταγραφή ολόκληρου του Αθλητισμού της χώρας, που θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα δίνει άμεση πληροφορία στο κοινό, θα έχει συγκριτικά στοιχεία και μετρήσιμα μεγέθη σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του αθλητισμού μας και θα είναι προσβάσιμη και σε εφαρμογή στο κινητό, το My Kouros App.
    Μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε την πλατφόρμα ενώ υπολογίζουμε πως σε μία τριετία θα κουμπώσουν όλα όσα σχεδιάζουμε. Ο «Κούρος» θα καταστεί πολύτιμο εργαλείο για να λαμβάνονται αποφάσεις πολιτικές για στοχευμένη στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη αθλημάτων ανά γεωγραφική περιοχή.
  3. Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό όλων των ΕΑΚ της χώρας! Ηδη έχουν συνταχθεί 17 φάκελοι ώστε να λυθούν θέματα από αδειοδοτήσεις, έως και την υλικοτεχνική υποδομή ψάχνοντας χρηματοδοτικά εργαλεία.
  4. Θεσμική κατοχύρωση και αναβάθμιση του Σχολικού Αθλητισμού. Είναι η χρυσή ευκαιρία μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη να μπουν οι θεσμικοί πυλώνες για την ενίσχυση του Σχολικού Αθλητισμού.
  5. Ενδυνάμωση και επέκταση των Προγραμμάτων «Άθλησης για Όλους». Χτίζονται συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση και πριν από λίγες μέρες ενεργοποιήσαμε 85 προγράμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η απόφαση για το ΟΑΚΑ ήταν δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία, το ΤΕΕ σύντομα θα έχει μία γνωμοδότηση. Η προσπάθειά μας είναι να επαναλειτουργήσει αλλά με απόλυτη ασφάλεια. Έχουμε εξασφαλίσει τα 57 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμισή του και καταφέραμε να διασφαλίσουμε και 7,5 εκατ. για την ανέγερση του νέου πολυδύναμου Σταδίου στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ.
Είναι όμως απαρέγκλιτη αρχή μου να λειτουργούν όλα τα Στάδια με απόλυτη ασφάλεια για αθλουμένους, αθλητές και θεατές! Από τις 31/8 έχω υπογράψει απόφαση που καμία αθλητική εγκατάσταση της χώρας όπου κι αν αυτή ανήκει, δεν θα λειτουργεί χωρίς στατική επάρκεια και πυρασφάλεια. Σε  πολλούς δεν άρεσε η απόφασή μου, όμως δεν υπαναχώρησα.

Εγώ λοιπόν θέλω να πω πως ό,τι βλέπετε θετικό να το στηρίζετε, ό,τι νομίζετε πως είναι αρνητικό να το στηλιτεύετε!

Είμαι εδώ για να σας ακούσω, αλλά να προχωρήσω στην υλοποίηση όσων έχουμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και προσβλέπω στη βοήθειά σας, αλλά και την καλόπιστη κριτική σας, όπου θεωρείτε πως χρειάζεται.