10ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο ΠΣΑΤ: Με εισηγήσεις από Πανούση και Κιουμουρτζόγλου οι εργασίες της Παρασκευής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωινό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του 10ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του ΠΣΑΤ, στις εγκαταστασεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Έμπειροι και καταρτισμένοι εισηγητές έδωσαν σημαντικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες, αναμεσά τους και δύο κορυφαίοι πρώην καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Ευθύμης κιουμουρτζόγλου, ο οποίος διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών στο μπάσκετ, επικεντρώθηκε στο θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, εθελοντισμός και ολυμπιακή παιδεία».

Ο πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης,ανέλυσε το θέμα: «Από την Αθλητική στην Εγκληματική Βία» τονίζοντας την ανάγκη κατ’ αρχάς για διαχωρισμό των εννοιών, καθώς και για την ακριβή επεξήγηση των κατηγοριών της βίας, αλλά και όσων την ασκούν.

Το πρωινο προγραμμα της Παρασκευής απασχόλησαν δύο ενότητες. Η πρώτη θεματική αφορούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον ρόλο των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ως προς τη δημοσιογραφική κάλυψη, τον ρόλο των εθελοντών και την προετοιμασία των εθνικών αποστολών για τη συμμετοχή στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Την πρώτη αυτή θεματική συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Γιώργος Τριανταφυλλίδης και μίλησαν εκτός από τον Κιουμουρτζόγλου, ο διευθυντής εκδηλώσεων και συνεδρίων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Παναγιώτης Τζιβανίδης, ο οποίος ήταν και ο επιβλέπων των έργων ανακαίνισης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο διευθυντής προγράμματος και αγωνιστικού της OBS Κώστας Καπάταης που αναφέρθηκε στον τρόπο τηλεοπιτκής κάλυψης της επικείμενης διοργάνωσης στο Παρίσι, καθώς και το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι Πέτρος Συναδινός που ανέλυσε το θέμα: «Η προετοιμασία της ΕΟΕ για τους Αγώνες» (φωτο από Βασίλη Κουτρουμάνο).

Η δεύτερη θεματική του πρωινού προγράμματος ήταν «Αθλητική Βία – Μορφές – Πρόληψη – Καταστολή» και το πως η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει αυτό το τόσο αρνητικό φαινόμενο απασχόλησε τους συμμετέχοντες, με την πρόσφατη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή και αυτή του φιλάθλου του Άρη Άλκη Καμπανού το 2022 να έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα. Τη δεύτερη θεματική συντόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του ΠΣΑΤ, Κώστας Αλεξόπουλος. Εκτός από τον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ Γιάννη Πανούση, μίλησε ως τελευταίος εισηγητής στο πρωινό πρόγραμμα της 2ης ημέρας του 10ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του ΠΣΑΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Η βία δεν έχει σύνορα».