Ευρωβόλει 2023: Με τρομερό Μούχλια επική ανατροπή και πρώτη νίκη για την Εθνική Ανδρών

Την πρώτη της νίκη στο Ευρωβόλεϊ 2023 πανηγύρισε η Ελλάδα και το έκανε με απίστευτο και μοναδικό τρόπο! Η Εθνική μας ομάδα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο κόντρα στην Πορτογαλία που προηγήθηκε με 2-0 σετ αλλά με κατάθεση ψυχής έγινε η ανατροπή και πανηγυρίσαμε τη πρώτη μας νίκη στον Δ’ όμιλο του Ευρωβόλεϊ που διεξάγεται στο Ισραήλ.

Με τον Σουφλιώτη διαγώνιο Δημήτρη Μούχλια να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι με τη γαλανόλευκη φανέλα αλλά και όλους τους διεθνείς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ήρθε αυτή η απίστευτη νίκη που μας βάζει για τα καλά στο κυνήγι της πρόκρισης.

Μετά το αρχικό 4-3 η Ελλάδα δέχθηκε σερί από τους Πορτογάλους και προηγήθηκαν με 4-7 μετά από κόντρα επίθεση που είχαν. Με το σκορ στο 12-16 η Εθνική μας ομάδα μείωσε στον πόντο με κόντρα του Αλέξανδρου Ράπτη, αναγκάζοντας την Πορτογαλία στο πρώτο της τάιμ άουτ. Οι παίκτες του Ντάντε Μπονιφάντε συνέχιζαν να πιέζουν από τη γραμμή του σερβίς και άσσο του Γιώργο Πετρέα (είχε προηγηθεί πριν και μπλοκ του αρχηγού) περάσαμε μπροστά με 21-20. Η Πορτογαλία σταμάτησε τον Ορεστιαδίτη Δημήτρη Τζούριτς σε επίθεση πρώτου χρόνου για το 22-23, έφτασε στο σετ μπολ (22-24) και μετά από δύο περάσματα που δεν τελείωσε ο Θανάσης Πρωτοψάλτης, η Πορτογαλία διαμόρφωσε το 22-25 για το 0-1 σετ.

Ίδιο σκηνικό και στο δεύτερο σετ, με την Πορτογαλία να παίρνει προβάδισμα και την Ελλάδα να κυνηγάει στο σκορ από νωρίς. Αυτή τη φορά όμως δεν καταφέραμε να μαζέψουμε την διαφορά, η Πορτογαλία είχε υψηλά ποσοστά στην επίθεση (62% στο δεύτερο σετ), η Ελλάδα δεν μπορούσε να κόψει τον διαγώνιό τους Χοσέ Πίντο που είχε 9 πόντους στο σετ και το 19-25 για το 0-2 σετ ήρθε φυσιολογικά.

Οι Έλληνες διεθνείς δεν παράτησαν το παιχνίδι και έβγαλαν αντίδραση στο τρίτο σετ. Με όπλο την σταθερή υποδοχή ο Μάρκος Γαλιώτος είχε αρκετές επιλογές στην επίθεση, με την Ελλάδα να έχει το εντυπωσιακό 82% στο τρίτο σετ. Ο Μπονιφάντε ξεκίνησε με τον Αλεξανδρουπολίτη Κουμεντάκη, Ράπτη στα άκρα, σχήμα που του βγήκε, ενώ ο Σουφλιώτης Μούχλιας είχε 8/9 τελειωμένες επιθέσεις. Η Πορτογαλία έβγαλε σημάδια κούρασης, ειδικά ο ακραίος Άλεξ Φερέιρα και ήρθε το 25-20.

Με ανεβασμένη τη ψυχολογία, οι Έλληνες διεθνείς έβγαλαν όλα τα στοιχεία που έχουν δουλέψει αυτό το δίμηνο και πήραν τον έλεγχο του σετ από νωρίς. Οι Πορτογάλοι άρχισαν τα λάθη (8 στο 4ο σετ), με την Ελλάδα να τους βάζει δύσκολα από τη γραμμή των εννέα μέτρων, κυρίως με τον Ράπτη και τον Τζούριτς. Το καλά στημένο μπλοκ της Εθνικής μας ομάδας μας έδωσε 10 κόντρα επιθέσεις και 4 μπλοκ, για να έρθει το 25-16 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ.

Στο τάι μπρέικ ξεκινήσαμε με τρία χαμένα σερβίς και η Πορτογαλία είχε το προβάδισμα μέχρι το 4-5 που έγινε 7-5 με επίθεση Ράπτη και 2 μπλοκ από τους συγκλονιστικούς Πετρεά, Μούχλια. Ο πόντος του αγώνα όμως ήρθε στο 8-6 όταν ο Κοκκινάκης μετά την κακή υποδοχή έφτασε στα διαφημιστικά Led και γύρισε τη μπάλα στο φιλέ όπου οι Πορτογάλοι απλά είδαν τον Πετρέα να τελειώνει τη φάση! Οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν 8-8, αλλά επίθεση Πετρέα και μπλοκ κι επίθεση Μούχλια έφεραν την Ελλάδα στο +3 (11-8). Παρόλο που στο 13-10 και στο 14-11 χάσαμε κόντρα μπάλες, στην επόμενγ φάση οι Πορτογάλοι κάρφωσαν εκτός αντένας και το ματς τελείωσε.

Τα σετ: 2-3 (25-22, 25-19, 20-25, 16-25, 12-15) σε 155′. Οι πόντοι της Ελλάδας προήλθαν από 4 άσσους, 62 επιθέσεις, 15 μπλοκ και 25 λάθη αντιπάλων και της Πορτογαλίας προήλθαν από 1 άσσο, 66 επιθέσεις, 7 μπλοκ και 24 λάθη αντιπάλων.

Για την Εθνική Ανδρών ο Μούχλιας ήταν ο πρωταγωνιστής και πρώτος σκόρερ του αγώνα με 28 πόντους (26/43 επ., 2 μπλοκ), ο Τζούριτς κέρδισε 11 (8/15 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ), ενώ ο Κουμεντάκης πρόσθεσε άλλους 7 με (6/10 επ., 1 άσσος, 42% υπ. – 17% άριστες).