Απορρίφθηκε το αίτημα του Πανθρακικού για συμμετοχή της Κ17 στο πρωτάθλημα της Super League, υπό συζήτηση τα αιτήματα ΑΟΞ και Πανθρακικού για τα Κ15

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής των τμημάτων Κ15 του ΑΟΞ και του Πανθρακικού στο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα της Super League της σεζόν 2023-2024. Αντίθετα, απορρίφθηκε το αίτημα του Πανθρακικού για συμμετοχή της Κ17 στο πρωτάθλημα Κ17.

Το θέμα συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Super League το πρωί της Τρίτης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάκεψη. Εκεί αποφασίστηκε να εξεταστούν στο προσεχές διάστημα τα δεκάδες αιτήματα που έχουν υποβληθεί, αφού πρώτα ξεκαθαριστεί ποια από αυτά έχουν κατατεθεί επίσημα γραπτώς και θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες για την έγκριση των προτάσεων. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι οι όποιες ομάδες συλλόγων κατώτερων κατηγοριών γίνουν δεκτές θα αφορούν μόνο το πρωτάθλημα Κ15 της Super League και όχι αυτά τα ανώτερων ηλικιακών κατηγοριών, αφού ειδικά το Κ17 φέτος αποδείχθηκε μοντέλο ιδιαίτερα ισχυρό, ανταγωνιστικό και επιτυχημένο.

Από αυτά συμπεραίνεται ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια του Πανθρακικού να συμμετάσχει η Κ17 του συλλόγου στο νέο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα της Super League 1, αφού σε αυτό το πρωτάθλημα δεν θα γίνουν δεκτές ομάδες πλην των τμημάτων των 14 συλλόγων που θα μετέχουν και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ωστόσο μένει ανοιχτό, αλλά όχι με πολλές πιθανότητες είναι αλήθεια, το ενδεχόμενο συμμετοχής των Κ15 των ΑΟΞ και Πανθρακικού στο πρωτάθλημα Κ15 που έτσι κι αλλιώς έχει ανοίξει από την περσινή σεζόν σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών, όπως έγινε με τις συμμετοχές του Πανιωνίου και της Δόξας Δράμας.

Το ΔΣ της Λίγκας επιβεβαίωσε ότι στα ηλικιακά αναπτυξιακά πρωταθλήματα θα μπορούν να μετέχουν μόνον τμήματα ομάδων που στο παρελθόν έχουν υπάρξει μέλη του συνεταιρισμού της Super League, ενώ έχει προταθεί και κριτήριο να υπάρχει τουλάχιστον βάθος τριετίας με δουλειά και αποδειδειγμένο έργο στις ακαδημίες που θα γίνουν δεκτές στο πρωταθλημα. Από εκεί και πέρα, αφού γίνει το ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, θα μπει πιθανότατα και ένα υψψηλό παράβολο συμμτοχής (πχ 30.000 ευρώ) ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος θα κατεβάσουν ανταγωνιστικές ομάδες χωρίς να υπάρξει κίνδυνος απόσυρσης στα μισα της σεζόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ζήτημα της Λίγκας και κανένα μπαλάκι δεν έχει πεταχτεί στην ΕΕ της ΕΠΟ, όπως λανθασμένα γράφεται από μερικά μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε η ΕΠΟ με την Λίγκα δεν διανύουν και περίοδο αγαστών σχέσεων και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η Λίγκα να εκχωρήσει στην ΕΠΟ δικά της δικαιώματα για δικό της πρωτάθλημα.

Το γεγονός βέβαια ότι ομάδες όπως ο ΑΟΞ και ο Πανθρακικός αναζητούν την ομπρέλα της Super League για να συμμετάσχουν τα μικρά ηλικιακά τμήματα τους σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δείχνει πάντως και μια αποτυχία του συστήματος (και της ΕΠΟ) για διεξαγωγή ενός σοβαρού, αξιοπρεπούς πανελληνίου αναπτυξιακού πρωταθλήματος – σαν και αυτό που πρόσφατα διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις ομάδες Κ14 και Κ12 των συλλόγων της Περιφέρειας.