ΕΠΣ Ξάνθης: Μια 11άδα tips για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στην Βιστωνίδα και τον πολυνίκη Ορφέα (17:30, LIVE ThrakiSportS)

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τον 44ο τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣ Ξάνθης ανάμεσα στην Βιστωνίδα και τον Ορφέα. Η μεγάλη αναμέτρηση διεξάγεται στο γήπεδο του ΑΟΞ με ώρα έναρξης στις 17:30 και μαγνητίζει το εδιαφέρον των φιλάθλων της Ξάνθης.

Το ThrakiSportS σας παρουσιάζει μια 11άδα με στοιχεία ενόψει του μεγάλου τελικού, ώστε είτε πάτε στο γήπεδο είτε παρακολουθήσετε διαδικτυακά την αναμέτρηση, να είστε διαβασμένοι.

1. Αυτός είναι ο 44ος τελικός του Κυπέλλου Ξάνθης, αλλά ο 43ος αγωνας που θα διεξαχθεί. Πρόπερσι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η διοργάνωση λόγω της πανδημίας ενώ προ τριετίας ολοκληρώθηκε αλλά με… κλήρωση, η οποία ανάδειξε νικητή τον Ορφέα Ξάνθης, που είναι ο πολυνίκης του θεσμού. Μαζί με αυτήν έχει 11 κατακτήσεις (1998, 1999, 2003, 2004, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2019, 2020) και φιλοδοξεί να φτάσει μια ντουζίνα σε 17 τελικούς. Αναλυτικά η λίστα με όλους τους τελικούς με ένα κλικ ΕΔΩ.

2. Σε αντίθεση με τον Ορφέα Ξάνθης, η Βιστωνίδα με αυτό το όνομα έχει μόλις μία κατάκτηση. Ήρθε το 2008 στα πέναλτι με αντίπαλο την Ασπίδα Ξάνθης. Ωστόσο στην πραγματικότητα, όπως θυμίζει στο αφιέρωμά της η Ξάνθη Sport του «πρύτανη» της ξανθιώτικης αθλητικής δημοσιογραφίας Στέλιου Γιαλαμίδη, έχει άλλους τρεις τίτλους ως… Δόξα Ξάνθης (το 2000 2-1 στην παράταση την Αναγέννηση, το 2001 κερδίζοντας με 1-0 τον Ορφέα και το 2005 μετά το 3-2 επί του Απόλλωνα Διομήδειας). Συνεπώς εχει συνολικά τέσσερα τρόπαια σε έξι εμφανίσεις σε τελικούς, τις τέσσερις σαν Δόξα Ξάνθης και τις δυο τελευταίες με την σημερινή της ονομασία ως ΑΟΒ.

3. Το ζευγάρι του φετινού τελικού έχει αναδειχθεί κατά συνέπεια άλλες δυο φορές στο παρελθόν με μοιρασμένους τους τίτλους. Το μακρινό 2001 είχε επικρατήσει η τότε Δόξα Ξάνθης και νυν Βιστωνίδα με 1-0 του Ορφέα ενώ το 2009 ήταν ο Ορφέας που νίκησε την Βιστωνίδα με 5-3 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Τότε και οι δυο ομάδες μετείχαν στο πρωτάθλημα της τότε Δ’ Εθνικης, Η Βιστωνίδα έχει από τότε να προκριθεί σε τελικό, δηλαδή 14 ολόκληρα χρόνια ενώ ο Ορφέας επιστρέφει σε τελικό μετά από μια τριετία.

4. Για να προκριθεί στον τελικό η Βιστωνίδα χρειάστηκε να δώσει τρεις αγωνες. Στην πρώτη φάση κληρώθηκε με τον Κεραυνό Π. Κατραμίου και προκρίθηκε στα χαρτιά, καθώς η αντίπαλος δεν φρόντισε να γραφτεί στο Μητρώο της ΓΓΑ. Ακολούθως νίκησε εκτός έδρας τον Απόλλωνα Ξάνθης με 2-1, επίσης εκτός έδρας τον Κεραυνό Λευκόπετρας με 3-1 και τελος στον ημιτελικό του ουδέτερου γηπέδου των Κιμμερίων τον Φίλιππο Δροσερού με 3-0. Αναλυτικά η πορεία της Βιστωνίδας ως τον τελικό με ένα κλικ ΕΔΩ.

5. Ο Ορφέας Ξάνθης που δεν τα πήγε καλά στο πρωτάθλημα και υποβιβάστηκε μετά από επταετή παρουσία στην Γ’ Εθνική, έδωσε μόνο δύο παιχνίδια για να προκριθεί στον τελικό, αφού βάσει προκήρυξης πέρασε μπάι τους δυο πρώτους γύρους λόγω της Γ’ Εθνικής. Την περασμένη εβδομάδα στον πρόωρο τελικό απέκλεισε με 2-1 τον Άρη Αβάτου, έτερη ομάδα της Γ’ Εθνικής, ενώ στον ημιτελικό στο ουδέτερο του Κουτσού επικράτησε εύκολα με 5-1 της περσινής φιναλίστ Ελπίδας Γενισέας, η οποία στα προημιτελικά είχε αποκλείσει τον περσινό τροπαιούχο Άρη Πετεινού. Αναλυτικά η πορεία του Ορφέα Ξάνθης με ένα κλικ ΕΔΩ.

6. Το αήττητο σερί του σε τελικούς Κυπέλλου θέλει να διευρύνει ο Πάρης Κοτόπουλος. Μέχρι στιγμής έχει δύο τρόπαια με τον Άρη Αβάτου και έναν πέρσι με τον Άρη Πετεινού. Με την Βιστωνίδα θέλει να φτάσει στο “καρέ” κυπέλλων και μάλιστα με τρίτη διαφορετική ομάδα, και συνολικά τα εννέα τρόπαια στην καριέρα του. Λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

7. Ο Σουκρή Ογλού Σουκρή παρά το γεγονός ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να βοηθήσει το τελευταίο διάστημα την ομάδα του, είναι ο μοναδικός που έχει πανηγυρίσει το κύπελλο και με τον ΑΟ Βιστωνίδας (2008) αλλά και με τον Ορφέα Ξάνθης (και μάλιστα τέσσερις φορές). Είναι επίσης ξεχωριστό το γεγονός ότι όσες φορές έχει πάει σε τελικό (6 συνολικά) είναι πάντα με τους… νικητές, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες (ΑΟΒ, Ορφέας, Άρης Αβάτου).

8. Ο αρχηγός του Ορφέα Ξάνθης Λάζαρος Μαυρόπουλος θα βρεθεί στον 9ο τελικό της καριέρας του έχοντας όλες του τις συμμετοχές με τους κιτρινόμαυρους πανηγυρίζοντας 6 φορές την κούπα.  Παράλληλα, είναι ο συνδετικός “κρίκος” με τον ίδιο τελικό του 2009, καθώς όπως θυμίζει η Ξάνθη Sport με το εντυπωσιακό της αρχείο, είχε αγωνιστεί σε εκείνον τον τελικό για 53 ολόκληρα λεπτά!

9. Επίσης ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε εκείνον τον τελικό ανάμεσα σε Ορφέα και Βιστωνίδα είχε συμμετοχή και ο διαιτητής του φετινού τελικού Βασίλης Ουζουνίδης, που τότε ήταν βοηθός του διαιτητή Νίκου Χρηστάκη! Φέτος θα έχει ως βοηθούς τους Γ. Χρυσέλη και Δανδανόπουλο ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Φεράτογλου. Παρατηρητής διαιτησίας στον τελικό ορίστηκε ο Βέργος Χαλβατζής. Λεπτομέρειες για τους ορισμούς με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Πριν την έναρξη του αγώνα θα υπάρξουν σύντομες ομιλίες του προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου Γιάννη Παπατζή και του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης Γιάννη Δαλακούρα, ενώ θα βραβευθεί η οικογένεια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Σάκη Ψωμά που έφυγε πριν εναμισι χρόνο από τη ζωή και τον Στράτο Μονδρινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα του τελικού με ένα κλικ ΕΔΩ.

11. Η ώρα έναρξης του αγώνα έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 και του όλου τελτουργικού μισή ώρα νωρίτερα. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ αλλά έχει οριστεί να είναι δωρεάν η είσοδος για γυναίκες και παιδιά. Η είσοδος όλων των φιλάθλων θα πραγματοποιηθεί που τη θύρα 1. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα ακολουθήσει παράταση και πέναλτι, με την τροπαιούχο ομάδα να εκπροσωπεί τον Νομό Ξάνθης τη νέα σεζόν στο Κύπελλο Ελλάδος.