«Μπάχαλον» συνέχεια… Παράταση έως τις 31/8 για την επικαιροποίηση εγγραφής στο Μητρώο από Αυγενάκη

Παράταση δυο εβδομάδων μέχρι τέλη Αυγούστου για την επικαιροποίηση εγγραφής στο Μητρώο έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, απόφαση η οποία θα γίνει Νόμος μετά το άνοιγμα της Βουλής, σε αντίθεση με αυτά που ανέφερε η ΕΠΟ το βράδυ της Τρίτης.

Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει είναι ότι μέχρι να ανοίξει η Βουλή, θα έχουν λήξει οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, ζήτησε το πρωί από τις ΕΠΣ να καταρτίσουν τις προκηρύξεις τους, χωρίς όμως να τους δίνει οδηγίες για το πώς θα το κάνουν αυτό.

Την ίδια ώρα, οι Πρόεδροι των ΕΠΣ παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις, επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ αλλά αυτό είναι ανέφικτο (Αύγουστος γαρ). Άλλα ανακοινώνει η ΕΠΟ το πρωί και άλλα το βράδυ, άλλα αναγράφει η ΕΠΣ Καβάλας στην ιστοσελίδα της, άλλα η ΕΠΣ Δράμας στην προκήρυξή της και γενικά, επικρατεί ένα χάος, το οποίο ίσως μέσα στις επόμενες μέρες καταστεί δυνατό να εξομαλυνθεί.

Η Γ.Γ.Α. με ανακοίνωσή της, ανέφερε τα εξής: «Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται έως και τις 31 Αυγούστου 2022 η σημερινή καταληκτική ημερομηνία επικαιροποίησης της εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ των ερασιτεχνικών σωματείων που ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο 2021.

Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση, έως και τις 31/08/2022, με τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020, θα αναληφθεί αμέσως μετά την επικείμενη επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου.

Η νέα ολιγοήμερη παράταση δίδεται έπειτα από την αποδοχή εκ μέρους του κ. Αυγενάκη του γραπτού αιτήματος των FIFA και UEFA, οι οποίες ζήτησαν χτες τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ εκπροσώπων του Υφυπουργείου, των διεθνών συνομοσπονδιών ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ.

Σκοπός της ομάδας εργασίας και της άμεσης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα, είναι η διευκόλυνση της εγγραφής όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων στο Μητρώο 2022».

Οπως το ερεύνησε το ilia.news o Nόμος 4726/2020 στην παράγραφο 2 λέει:

«2. Αθλητικό σωματείο, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένο σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων, έχοντας τη δυνατότητα να λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), το αργότερο έως την 17η.8.2022. Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου, δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023».