Χωρίς Θρακιώτισσα αλλά με πολλές θρακιώτικες πτυχές οι υποψηφιότητες για την κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς

Ανακοινωθηκαν από τον ΠΣΑΤ οι υποψηφιότητες για την κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς, όπως και για τους άνδρες. Θρακιώτισσα δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, ωστόσο εντοπίσαμε αρκετές αθλήτριες που έχουν σχέσεις με την Θράκη.

Για παράδειγμα η κολυμβήτρια Αννα Ντουντουνάκη δυο φορές στην σεζόν βρέθηκε για πάνω από 10 μέρες την καθεμία στην Αλεξανδρούπολη μετέχοντας σε καμπ προετοιμασίας, πριν υρωπαικό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης και πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκυο. Το ίδιο και η παλαίστρια Μαρία Πρεβολαράκη, που είχε ως βαση τις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου στην Κομοτηνή. Στην Θράκη έχει έρθει για προετοιμασία και η Εβελίνα Παπαζογλου της καλλιτεχνικής κολύμβησης αλλά και η Ελενα Χατζηηλιάδου του ταεκβοντο. Φυσικά, από την ευρύτερη περιοχή μας ξεχωρίζει ανάμεσα στις υποψηφιότητες η Άννα Κορακάκη.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία: Στην παρθενική της εμφάνιση σε διεθνή διοργάνωση, ήταν 3η στο αρασέ και 3η στο σύνολο των 59 κιλών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23 (Φινλανδία), ενώ κατετάγη 4η στο ζετέ.

ΙΠΠΑΣΙΑ

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΙόληΠραγματοποίησε πολύ ελπιδοφόρα εμφάνιση, στην πρώτηκιόλας συμμετοχή, σε διεθνείς διοργανώσεις, ως ενήλικη αμαζόνα. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό υπερπήδησης εμποδίων (Γερμανία), όπου προκρίθηκε στον τελικό του ατομικού, όπου κατέλαβε την 12η θέση. Επιτυχία σημαντική για την Ελληνική ιππασία.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Κλεοπάτρα: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Όπτιμιστ κορασίδων.

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Βασιλεία: Κατέλαβε την 9η θέση στο Τόκιο, στην κλάση Λέιζερ Ράντιαλ. Επίσης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βάρνας.

ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Μαρίνα: Χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Plus Women του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Ταλίν).

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗ ΕυαγγελίαΚατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο τεχνικό σόλο και το χάλκινο στο ελεύθερο σόλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Βουδαπέστη).

ΚΑΡΑΤΕ

ΞΕΝΟΥ Λυδία Λαμπρινή: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων (-54κ.), που διεξήχθη στο Τάμπερε.

ΠΑΝΕΤΣΙΔΟΥ Βασιλική: Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ (Πόρετς), ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητριών στα -68κ.

ΤΖΙΛΙΑ Στυλιανή Ελένη: Πήρε την 3η θέση στα -53κ. νέων γυναικών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στη Φινλανδία.

ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ Ελένη: «Χάλκινη» στα +68κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α/Γ που έγινε στο Πόρετς.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ Άννα: Η μεγάλη άτυχη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αφού για 6/100  του δευτερολέπτου δεν προκρίθηκε στον τελικό των 100 μ. πεταλούδας κι έμεινε 9η με πανελλήνιο ρεκόρ 57.25. Λίγο πριν από το Τόκιο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α/Γ, που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, με 57.37. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο στις γυναίκες. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας (Καζάν) που έγινε τον Οκτώβριο ήταν «ασημένια» στα 100μ. πεταλούδα και «χάλκινη» στα 50μ. πεταλούδα.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Ευαγγελία: Ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών στο πλαίσιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος U23.

ΚΥΡΙΔΟΥ Αννέτα: Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μονό σκιφ και κατετάγη στη 10η θέση.

ΛΕΒΕΝΤΕΛΛΗ Ελένη Μαρίνα: Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών.   

ΦΡΑΓΚΟΥ Ευαγγελία: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σκιφ νεανίδων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, που έγινε στην Βουλγαρία.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Δέσποινα Μεταξία: Ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ξιφασκία καταρχήν η συμμετοχή της στον τελικό μαζί με την Γκουντούρα της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου (Γκραν Πρι) της σπάθης, που έγινε στην Ορλεάνη (Γαλλία).  Η επικράτησή της ήρθε με σκορ 15-14 επί της Γκουντούρα.

ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ Θεοδώρα: Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου κατετάγη 21 στο αγώνισμα της σπάθης. Στον τελικό του παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ορλεάνη με αντίπαλο την Γεωργιάδου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

ΠΑΛΗ

ΠΡΕΒΟΛΑΡΑΚΗ Μαρία: «Ασημένια» πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 53 κιλά (Πολωνία), ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» όπου κατετάγη 11η.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αντωνία: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων (54κ.)

ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ Βασιλική: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων (75κ.)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

ΚΟΡΑΚΑΚΗ Άννα: Παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού αθλητισμού. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστριών και κατάφερε να μπει στην πρώτη εξάδα και στα δυο αγωνίσματα. Ήταν 6η στα 10μ. (αεροβόλο πιστόλι) και 6η στα 25 μέτρα (σπορ πιστόλι). Παραμένει στην πρώτη 10άδα της Παγκόσμιας κατάταξης και στα δύο αγωνίσματά της όπου οι διαφορές μεταξύ των αθλητριών είναι ελάχιστες και κρίνονται την τελευταία στιγμή.

ΣΤΙΒΟΣ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ Έλλη Ευτυχία: Κατέλαβε την 3η θέση στα 800μ. του Παγκοσμίου πρωταθλήματος U20.

ΚΑΡΥΔΗ Σπυριδούλα: Δεύτερη θέση στο τριπλούν του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23.

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Νικόλ: Με την επιμονή της και την αγωνιστικότητά της, στην τέταρτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατάφερε να μπει στην πρώτη οκτάδα στο Τόκιο, πηδώντας 4μ.50 στον τελικό του επί κοντώ.

ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ Αντιγόνη: Η ευχάριστη έκπληξη των Ολυμπιακών Αγώνων για τον ελληνικό στίβο. Με σκληρή προπόνηση και με πείσμα, πήρε την 8η θέση στο «Τόκιο 2020» στο δύσκολο, από όλες τις πλευρές, αγώνισμα των 20.000μ. βάδην.

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ Κατερίνα: Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο στο άλμα επί κοντώ, παρά τους τραυματισμούς που είχε πριν από το Τόκιο, όχι μόνο συμμετείχε στους Ολυμπιακούς, αλλά κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση και να διεκδικήσει έως το τελευταίο άλμα ένα μετάλλιο. Τα 4μ.80 ήταν η καλύτερη επίδοση της χρονιάς.

ΤΖΕΝΓΚΟ Ελίνα: Από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού στίβου. Στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στην ηλικιακή κατηγορία U20, ενώ στο αντίστοιχο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μελίνα: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -41κ., στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων (Εσθονία).

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Όλγα: Πήρε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στην κατηγορία των -46κ.

ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Κωνσταντινιά: Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων (-47κ.)

ΣΑΡΒΑΝΑΚΗ Θεοπούλα: Ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στα -63κ.

ΤΖΕΛΗ Φανή: Η άξια εκπρόσωπος του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην πρώτη της εμφάνιση πήρε θέση στην οκτάδα.  Κατέκτησε την 7η θέση στα -57κ.

ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ Ελένη: Ασημένιο μετάλλιο στα -29κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κορασίδων

ΤΕΝΙΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Βαλεντίνη: Στο US Open, αν και ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο, κατάφερε αρχικά να προκριθεί στο κυρίως ταμπλό (στην 13η προσπάθειά της να βρεθεί σε Grand Slam) και εν συνεχεία να φτάσει έως τον γύρο των «64». Στο τουρνουά της Λωζάνης, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του διπλού, ενώ στις 18 Οκτωβρίου ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Νο-136 του διπλού.

ΣΑΚΚΑΡΗ Μαρία: Είναι πλέον μια από τις κορυφαίες τενίστριες του κόσμου. Με την παρουσία της στα ημιτελικά δύο Grand Slam μέσα στη χρονιά και συγκεκριμένα του US Open και του Roland Garros, κατάφερε ν` ανέβει στο Νο-6 της Παγκόσμιας κατάταξης (από το Νο-22 το Νοέμβριο του 2020), για πρώτη φορά στην καριέρα της. Έφτασε στον τελικό του Ostrava Open, ενώ τον Νοέμβριο, στην Γκουανταλαχάρα, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε WTA Finals, όπου συμμετείχαν οι οκτώ κορυφαίες τενίστριες της σεζόν. Μέσα στη χρονιά έχει 38 νίκες και 20 ήττες, που συνοδεύονται από οικονομικές απολαβές άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο Τόκιο έφθασε στο διπλό (με τον Τσιτσιπά) στην οκτάδα.

ΤΖΟΥΝΤΟ

ΤΕΛΤΣΙΔΟΥ Ελισάβετ: Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και κατάφερε να πάρει την 7η θέση στην κατηγορία των -70κ.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

ΨΑΡΡΑ Ευαγγελία: Με την παρουσία της για 6η  φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. ισοφάρισε το ρεκόρ των περισσοτέρων συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν η Άγη Κασούμη (σκοποβολή) και Τάσος Μπουντούρης (ιστιοπλοϊα). Είναι άξια συγχαρητηρίων.  Κατέλαβε την 33η θέση.

ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ Αλεξάνδρα: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα του ακροβατικού διαδρόμου κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων (Σότσι).