Ο Τάσος Κούγκουλος υποψήφιος για κορυφαίος Έλληνας αθλητής του 2021 μαζί με Αντετοκούνμπο, Τεντόγλου και Τσιτσιπά!!!

Ο Αλεξανδρουπολίτης κολυμβητής Τάσος Κούγκουλος είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για κορυφαίος αθλητής της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με την λίστα που έδωσε στους δημοσιογράφους – μέλη του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Ο Εβρίτης, που κατέκτησε μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων το καλοκαίρι, συναγωνίζεται τον MVP και πρωταθλητή του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον χρυσό ολυμπιονίκη του μήκους Μίλτο Τεντόγλου, τον φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός και Νο4 τενίστα του κόσμου Στέφανο Τσιτσιπά και άλλα κορυφαία ονόματα του ελληνικού αθλητισμού, ανάμεσα στα οποία και ο επίσης κολυμβητής Κριστιάν Γκολομέεφ που άγγιξε το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Τόκυο.

Αναλυτικά η λίστα με τους υποψηφίους, όπως την απέστειλε ο ΠΣΑΤ στα μέλη του, τα οποία καλούνται να ψηφίσουν ως την άλλη εβδομάδα μέχρι και τρεις επιλογές:

ΑΝΔΡΕΣ

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ Θεόδωρος: Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», όπου πήρε την 11η θέση στην κατηγορία των 96κιλών. Με τις δηλώσεις του ότι, λόγω οικονομικών προβλημάτων θα σταματούσε, συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ (Μόσχα) είχε μια έβδομη θέση (αρασέ) και δύο όγδοες (ζετέ & σύνολο).

ΒΟΛΕΪ

ΣΤΙΒΑΧΤΗΣ Κώστας: Με τα χρώματα του Ολυμπιακού αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της Volley League.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Ελευθέριος: Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μια σοβαρή εγχείριση,στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους και έγινε ο δεύτερος Έλληνας γυμναστής με δύο μετάλλια στους κρίκους. Η συμμετοχή του και μόνο ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα, αφού λόγω της πανδημίας, ο τελευταίος αγώνας πρόκρισης έγινε μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Επίσης, μέσα στη χρονιά, αναδείχθηκε στη Βασιλεία, πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για 5η φορά στην καριέρα του, ξεπερνώντας σε νίκες ακόμα και τον Ιταλό «θρύλο» Γιούρι Κέκι.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης: Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών U21, στη διοργάνωση που έγινε το Νοέμβριο στο Σπα του Βελγίου, φτάνοντας τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους στην καριέρα του, με τις επιδόσεις του να αποτελούν ρεκόρ στο απλό των νεαρών ηλικιών (15 έως 21).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος:Ασημένιο μετάλλιο στη διεθνή κλάση Λέιζερ 4,7 (γενική) και χρυσό στην κατηγορία U16, για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρώτη θέση και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16.

ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΗΣ Μελέτιος: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διεθνή κλάση TECHNO 293 του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ Βύρωνας:  Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πήρε την 11η θέση στην κλάση RSX, ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Κάντιθ.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ Πέτρος: Πήρε την 2η θέση στην κατηγορία Youth του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Εσθονίας.

ΚΥΦΙΔΗΣ Αθανάσιος: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα Λέιζερ 4,7, στην κατηγορία Youth.

ΚΥΦΙΔΗΣ Αλέξανδρος: Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Όπτιμιστ παίδων.

ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ

ΜΑΤΣΑΣ Χρήστος: Κατέλαβε την 4η θέση στο αγώνισμα K1 εφήβων 200μ., τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Πορτογαλία) όσο και στο Ευρωπαϊκό (Πολωνία).

ΜΕΤΑΞΑΣ Κωνσταντίνος: Κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα Κ1 εφήβων U15 1.000μ., κατά τη διάρκεια της Olympic Hopes Regatta, που διεξήχθη στο Ράσιτσε της Τσεχίας.

ΚΑΡΑΤΕ

ΞΕΝΟΣ Διονύσιος: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα -67κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α/Γ (Πόρετς), ενώ κατετάγη 5ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Ντουμπάι).

ΞΕΝΟΣ Χρήστος-Στέφανος: Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ του Πόρετς, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -60κ.

ΤΖΑΝΟΣ Γεώργιος: Πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα +84κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος  Α/Γ, που διεξήχθη στην Κροατία.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΒΑΖΑΙΟΣ Ανδρέας: Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας που έγινε στο Καζάν, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτής ατομικής και το ασημένιο στα 100μ. μικτής ατομικής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε την 24η θέση στα 200μ. μικτή.

ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ Κρίστιαν:  Κατέλαβε την 5η θέση στα 50μ. ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» με 21.72, που είναι η καλύτερη θέση Έλληνα κολυμβητή, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Βουδαπέστη) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ Αναστάσιος: Ήταν «χάλκινος» στα 50μ. ύπτιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων, που διεξήχθη στη Ρώμη.

ΚΥΝΗΓΑΚΗΣ Αθανάσιος Χαράλαμπος: Εντυπωσίασε στα 10.000μ. «θαλάσσιας» ή «μαραθώνιας» κολύμβησης στο Τόκιο, όπου κατέλαβε την 5η θέση με 1:49.29.2, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχιών που έχει δημιουργήσει ο Σπύρος Γιαννιώτης. 

ΧΡΗΣΤΟΥ Απόστολος: Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ της Βουδαπέστης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο, ενώ ήταν τρίτος και στο αντίστοιχο αγώνισμα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε 25άρα πισίνα (Καζάν). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε  την 11η θέση στα 100μ ύπτιο  με τα 53.41 που σημείωσε στον ημιτελικό.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

ΝΤΟΥΣΚΟΣ Στέφανος: Η μεγάλη αποκάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής μετά από μια εκπληκτική κούρσα νίκησε τα φαβορί και στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο σκιφ ανδρών, κατά τη διάρκεια των Αγώνων «Τόκιο 2020», σημειώνοντας μάλιστα και Ολυμπιακό ρεκόρ. Είναι το πρώτο ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της Ελληνικής κωπηλασίας.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Αντώνης: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος U23.

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ Γιάννης: Στα 26 του χρόνια, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην πιο απαιτητική μπασκετική λίγκα του πλανήτη, με τους Μιλγουόκι Μπακς. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) των ΝΒΑ Finals. Στο 6ο παιχνίδι των τελικών, σκόραρε 50 πόντους και έγινε ο έβδομος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που πέτυχε άνω των 50 πόντων. Τον Νοέμβριο, ο Greek Freak έφτασε τις 600 συμμετοχές στο ΝΒΑ, με ιστορικά στατιστικά (21 πόντους με 57.7% 2π, 28.7% 3π, 71.7% βολές, 9.2 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.3 μπλοκ ανά 32.5 λεπτά συμμετοχής). Αναδείχθηκε MVP στο ΝΒΑ All-Star Game, ενώ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα αλλά και την κορυφαία αμυντική πεντάδα της τελευταίας σεζόν. Από το GQ αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς.

ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ Θανάσης: Αναδείχθηκε πρωταθλητής NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς με 57 συμμετοχές στην κανονική διάρκεια και 13 στα playoffs.

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ Ιωάννης: Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν στην Basket League.

ΠΑΛΗ

ΓΚΙΡΝΗΣ Ραφαήλ: Τρίτος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων ελληνορωμαϊκής στα 110 κιλά (Ουγγαρία).

ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ Μιχάλης: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ανδρών ελληνορωμαϊκής (97κ.).

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΣΙΔΗΣ Γεώργιος: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων ελευθέρας στα 79 κιλά (Γερμανία) και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Νέων ανδρών ελευθέρας στα 74κ.

ΠΙΛΙΔΗΣ Γεώργιος: Παγκόσμιος πρωταθλητής Νέων ανδρών ελευθέρας στην κατηγορία των 57 κιλών (Σερβία). Συμμετείχε  στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» όπου κατετάγη 15ος.

ΧΟΣΟΝΟΒ Αζαμάτ: Κατέκτησε την 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων ανδρών ελευθέρας στα 130 κιλά.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ Γιώργος: Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου στην Eredivisie αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (26 γκολ με την Φένλο). Αναδείχθηκε 9ος σκόρερ στην Ευρώπη για τη σεζόν 2020/21, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 βρέθηκε στην κορυφή των κορυφαίων σκόρερ στον κόσμο με 11 γκολ σε ένα μήνα, σύμφωνα με την  IFFHS.

ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ Τάσος: Αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με 43 συμμετοχές. Από το 2019, μετά την ΑΕΚ, αγωνίζεται στην Τουρκία. Αρχικά με τα χρώματα της Αλάνια Σπορτ και από τον Ιανουάριο του 2021 με τα χρώματα της Τράμζονσπορτ, η οποία βρίσκεται επικεφαλής του τουρκικού πρωταθλήματος με διαφορά από τη δεύτερη ομάδα.

ΤΣΙΜΙΚΑΣ Κώστας: Στέλεχος στην άμυνα της εθνικής μας ομάδας. Τα δυο τελευταία χρόνια  ανήκει στη δύναμη της Λίβερπουλ, στην οποία παίρνει όλο και πιο συχνά από τον Κλοπ φανέλα ευκαιρίες συμμετοχής. Το μέλλον είναι δικό του.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ Νέαρχος: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παμπαίδων (40κ.)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ Ιωάννης: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο τραπ ανδρών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κροατίας, σημειώνοντας και νέο εθνικό ρεκόρ.

ΣΤΙΒΟΣ

ΓΚΕΛΑΟΥΖΟΣ Κωνσταντίνος: Ο καλύτερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών. Στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, έγινε ο ταχύτερος Έλληνας στην κλασική διαδρομή, καταρρίπτοντας ρεκόρ 17 χρόνων.

ΚΑΡΑΛΗΣ Εμμανουήλ: Ανήκει στην νέα γενιά των Ελλήνων πρωταθλητών. Εντυπωσίασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπου κατάφερε να πάρει την 4η θέση, πηδώντας επάνω από τα 5μ.80. Επίσης μέσα στη χρονιά αυτή κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23 (κάτω των 23 ετών).

ΝΤΟΥΣΑΚΗΣ Ορέστης: Κατέκτησε την 2η θέση στη σφύρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος U20.

ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ Οδυσσέας: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23.

ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ Μίλτος: Στα 23 του έφθασε στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού, κερδίζοντας στο Τόκιο το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού στο έκτο του άλμα πέταξε στα 8μ41. Η Ολυμπιακή νίκη ήλθε στη συνέχεια άλλων επιτυχιών σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή του 2021 είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό (Τορούν) με 8μ.35. Στην περίοδο αυτή πήδησε 8μ.60, που είναι η κορυφαία επίδοση του κόσμου για το 2021. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ως κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων για το στίβο.  

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ Χρήστος: Κατετάγη 2ος στη σφύρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23.

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ανδρών (-54κ.) και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό εφήβων-νεανίδων (-55κ.)

ΜΠΑΪΡΑΜΙΔΗΣ Φώτιος: Ήταν δεύτερος στα +65κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων (Εσθονία).

ΜΠΑΡΚΩΦ Αλέξανδρος: Χάλκινο μετάλλιο στα -48κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων (Βοσνία/Ερζεγοβίνη).

ΠΕΤΣΑΣ Δημήτριος: Κατετάγη δεύτερος στα -61κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων.

ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ Διονύσιος: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ (Βουλγαρία) στην κατηγορία των -54κ.

ΤΖΟΒΑΡΑΣ Μιχαήλ: Χάλκινο μετάλλιο στα -65κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων.

ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος: Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ που διεξήχθη στην Βουλγαρία, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -68κ.

ΨΑΡΡΟΣ Αριστείδης-Νικόλαος: Τρίτη θέση στα -41κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων.

ΤΕΝΙΣ

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ Στέφανος: Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών, έφτασε στο Νο-4 της παγκόσμιας κατάταξης τον Ιούνιο και στο Νο-3 τον Αύγουστο του 2021. Με τη συμμετοχή του στον τελικό του Roland Garros, έγινε ο πρώτος Έλληνας φιναλίστ Grand Slam και ο νεότερος φιναλίστ Grand Slam (22 ετών). Με την κατάκτηση του τίτλου στο ATP Masters 1000 (Μόντε Κάρλο) έφτασε τους επτά σε ATP Tour. Κατέκτησε το τουρνουά της Λιόν, ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 55 νίκες και 19 ήττες και οικονομικά οφέλη άνω των 3.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της SportsPro, είναι στους 10 πιο εμπορεύσιμους αθλητές του κόσμου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο διπλό (μαζί με τη Σάκαρη), προκρίθηκε στην πρώτη οκτάδα.