Ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλ Πάπας – Αναμένεται να ζητηθεί η έκδοσή του στην Αυστραλία από την Ελλάδα

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας εξέδωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλ Πάπας, με το οποίο αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για να ζητηθεί η έκδοσή του στην χώρα από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Ο δικαστής Μαικλ Λι εξέδωσε το ένταλμα τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος. Το ένταλμα ζητά την σύλληψη και κράτηση του Πάπας μέχρι να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του και για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες σχετικά με απάτη ύψους 400 εκατ. δολαρίων κατά της τράπεζας Westpac και άλλων τραπεζών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sidney Morning Herald, την οικονομική επιθεώρηση Australian Financial Review αλλά και την εφημερίδα The Australian, το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε καθώς επανελημμένα ο Μπιλ Πάπας δεν υπάκουσε σε δικαστικές εντολές, παραβίασε εντολές για το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και επιπροσθέτως δεν δείχνει διάθεση να επιστρέψει από μόνος του στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Αυστραλία, με αυτό το ένταλμα θα δοθεί το σήμα στις ομοσπονδιακές αρχές της κυβέρνησης να ξεκινήσουν διαδικασίες διαπραγματεύσεων με τις αρχές της Ελλάδας για να υποχρεωθεί ο Πάπας να επιστρέψει στην Αυστραλία. Αναφέρεται ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαθέσει μήνες.

Ο δικαστής Λι ανέφερε ότι το ένταλμα σύλληψης ήταν απαραίτητο επειδή ο Πάπας δεν έχει δείξει γνήσιο ενδιαφέρον επιστροφής στην Αυστραλία μετά την άφιξή του στην Ελλάδα τον Ιούνιο ενώ επιπροσθέτως δεν δίνει επαρκείς πληροφορίες για τον τόπο διαμονής του ακόμα και στους ίδιους τους νομικούς του συμβούλους.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο Μπιλ Πάπας παραβίασε την εντολη που είχε δοθεί παγώματος των λογαριασμών του, μέσω της αποστολής δύο ενταλμάτων συνολικής αξίας 720.000 δολαρίων προς τον ξάδελφό του Ερικ Κωνσταντινίδη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών MacroVue.

Ο Μπιλ Πάπας εκτιμάται ότι πέταξε από το Σίδνεϊ για την Ελλάδα τον Ιούνιο, λίγο καιρό πριν ξεσπάσει το φερόμενο σκάνδαλο εξαπάτησης τραπεζών από νομικά πρόσωπα των οποίων είχε την ευθύνη. Αν και αρχικά είχε εκφράσει πρόθεση να επιστρέψει στην Αυστραλία για να αποκρούσει τις καταγγελίες σε βάρος του, αρχικά ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν έγινε γιατί βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και στην συνέχεια επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να κλείσει αεροπορικό εισιτήριο.

Ωστόσο, πριν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, το δικαστήριο εξέτασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Μπιλ Πάπας ξόδεψε σε μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 10.000 δολάρια για διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το King George στην Αθηνα και το Danai Beach Resort καθώς και business class αεροπορικά εισιτήρια από το Παρίσι. Ο δικαστής Λι εκτίμησε ότι με βάση τα αρχεία των εξόδων που έχει κάβει με την American Express ο Μπιλ Πάπας είπε ψέματα στο δικαστήριο της Αυστραλίας σε σχέση με την δηθεν μη οικονομική δυναότητά του να αγοράσει εισιτήριο επιστροφής στην Αυστραλία.

«Ο κ. Πάπας μετά την είσοδό του στην Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου δεν έχει συμπεριφορά ανδρός που δεν έχει χρήματα. Είμαι πεπεισμένος από τα στοιχεία που έχουν παρασχεθεί ότι αν επιθυμούσε να επιστρέψει στην Αυστραλία, θα είχε πρόσβαση σε κεφάλαια που θα του επέτρεπαν να το κάνει», είπε ο δικαστής Μάικλ Λι, αιτιολογώντας την απόφασή του να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ώστε να συλληφθεί, να κρατηθεί και ενδεχομένως να εκδοθεί ο Μπιλ Πάπας από την Ελλάδα στην Αυστραλία ώστε να προσέλθει ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σίδνεϊ.