Στο επίκεντρο των αρχών της Αυστραλίας το ελληνικό κινητό τηλέφωνο του Μπιλ Πάπας

Με τον ελληνικό τηλεφωνικό αριθμό του Μπιλ Πάπας ασχολήθηκε το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας στην τελευταία του συνεδρίαση αναφορικά με την υπόθεση του Μπιλ Πάπας.

Οπως αναφέρθηκε, το ελληνικό νούμερο θα παραμείνει απόρρητο εξαιτίας των φόβων που υπάρχουν ότι ο ιδρυτής του Forum Group θα το κλείσει εφόσον δημοσιευθεί το νούμερο και αρχίσει ο ίδιος να λαμβανει και πάλι σε αυτό τηλεφωνήματα από τα μέσα ενημέρωσης.

Η ανάγκη να υπάρξει μια απευθείας οδός επικοινωνίας των δικαστικών αρχών με τον Μπιλ Πάπας προέκυψε μετά τα τελευταία έγγραφα που παρουσιαστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου αλλά και δήλωση του πρώην νομικού συμβούλου του Ρόκο Πανέτα ότι παύει να τον εκπροσωπεί.

Ο δικαστής Μάικλ Λι είπε ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στον τηλεφωνικό αριθμό στην τράπεζα Westpac αλλά δεν θα δώσει εντολή δημοσιοποίησης του αριθμού για να προστατευθεί ο ρόλος της δικαιοσύνης, ώστε ο κ. Πάπας να μπορεί να λαμβάνει νομικά έγγραφα και σημειώσεις.

Ο δικαστής Λι εκτίμησε ότι περαιτέρω δημοσιοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της σχετικής υπηρεσίας. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ανεστάλη η λειτουργία στον Αυστραλέζικο τηλεφωνικό αριθμό και το email με το οποίο ο Πάπας επικοινωνούσε με τους δικηγόρους, την Westpac και την εταιρεία McGrathNicol που έχει αναλάβει την ρευστοποίηση της περιουσίας του κατά την διαδικασία που ακολουθείται στην Αυστραλία.

Ο δικαστής Λι υποστήριξε ακόμα ότι δεν θα αυστηροποιήσει την προσβαση στους νομικούς εκπροσώπους της ιαπωνικής τράπεζς Sumitomo Mitsui Banking Corporation, στην γαλλική τράπεζα Société Générale και στην McGrathNicol.

«Η πρόσβαση στο ελληνικό τηλεφωνικό νούμερο θα βοηθήσει τις υπηρεσίες ώστε να καταστεί ο κ. Πάπας γνώστης δικαστικών εγγράφων και σε αυτές τις συνθήκες, όταν δεν είναι εφικτό με άλλους τρόπους να του παρασχεθούν έγγραφα με ευθύ τρόπο, είναι ξεκαθαρο ότι δεν μου επιτρέπεται να περιορίσω την πρόσβαση σε αυτήν την πληροφόρηση στους νομικούς εκπροσώπους της Westpac» είπε ο δικαστής Λι.

«Ωστόσο υπάρχει για εμένα η δυσκολία ότι αν δεν εκδώσω μια εντολή απόκρυψης του αριθμού, το δημόσιο ενδιαφέρον αυτής της υπόθεσης είναι ικανό να οδηγήσει σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να γίνουν, κυρίως από μιντιακούς οργανισμούς, ώστε να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό νούμερ του Μπιλ Πάπας για για επικοινωνήσουν μαζί του», είπε ο δικαστής Λι κάνοντας αναφορά και σε δήλωση του πρώην δικηγόρου του Πανέτα ότι η ανοιχτη πρόσβαση στο ελληνικό τηλέφωνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπαράζ τηλεφωνημάτων σε αυτό από τα ΜΜΕ.

Πάντως ο δικαστής Λι υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το πιο μείζον θέμα. «Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο κ. Πάπας φοβάται ότι το ελληνικό του τηλεφωνικό νούμερο έγινε πρόσβάσιμο σε όλου, πάντα θα υπάρχει η πραγματική πιθανότητα ότι δεν θα είναι εφεξής ένα κατάλληλο όχημα εξαιτίας του οποίου θα υπάρξει επιρροη στον τρόπο διάθεσης δικαστικών εγγράφων». Υπενθυμίζεται ότι οι Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale έχουν ήδη μια σειρά από αστικές αξιώσεις ενταντίον νομικών προσώπων του Forum Group και συνακόλουθα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή του Μπιλ Πάπας, ο οποίος πέρυσι αγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη.

Ο δικηγόρος Πανέτα παρέδωσε το ελληνικό νούμερο του τηλεφώνου του Μπιλ Πάπας στο δικαστήριο μετά από σχετική αίτηση για επικοινωνία απευθείας μαζί του από την Westpac. «Μου είπε ότι αυτός είναι ο ελληνικός αριθμός μου στην Ελλάδα, αλλά σε παρακαλώ να μην το δώσει σε κανέναν άλλον» κατέθεσε ο Πανέτα στο δικαστήριο. Επίσης υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η ακριβής διεύθυνση κατοικίας του Μπιλ Πάπας στην Ελλλάδα και δήλωσε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το δικαστήριο. Η Westpac δεν αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της δήλωσης του κ. Πανέτα.

Ο Μπιλ Πάπας εκτιμάται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 21 Ιουνίου τουλάχιστον. Αν και είχε δηλώσει μέσωψ του κ. Πανέτα ότι θα επιστρέψει στην Αυστραλία τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του προσάπτονται, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αρχικά γιατί ισχυρίστηκλε ότι είχε βρεθει θετικός στην Covid-19 και στην συνέχεια επειδή υποστήριξε ότι δεν διέθετε τα χρηματα για να κλείσει αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής από την Ελλάδα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.