Τόκυο 2020: Ποδαρικό με την Βούλα Παπαχρήστου για τον ελληνικό στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από την Παρασκευή ξεκινούν τα αγωνίσματα του στίβου και για πολλούς ξεκινά αυτήν την ημέρα, μια εβδομάδα μετά την τελετή έναρξης, οι πραγματικοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Δυο είναι οι ελληνικές παρουσίες σε αυτήν την πρεμιέρα: η Ροδίτισσα σπρίντερ Ραφαηλία Σπανουδάκη και η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου, ιδιαίτερα αγαπητή στους Θρακιώτες φιλάθλους καθότι τυγχάνει και συμπατριώτισσα εξ αγχιστείας λόγω του γάμου της με τον πρώην ποδοφαιριστή ΑΟΞ, πανθρακικού, Αρη, ΟΦΗ κλπ Λάζαρου Χαριτωνίδη.

Ο προκριματικός αγωνάς της έχει προγραμματιστεί για τις 12:15 το μεσημέρι της Παρασκευής. Στον αγωνα αυτό πηγαίνει ως μία από τις σημαντικότερες άλτριες του τριπλούν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Με μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και επιδόσεις που της έχουν επιτρέψει σταθερά να διεκδικεί τη διάκριση.

Η έμπειρη αθλήτρια είναι έτοιμη για την επόμενη αγωνιστική της πρόκληση. Με παρακαταθήκη από τους αγώνες του χειμώνα το άλμα στα 14,60 μ., αλλά και την πεποίθηση ότι στο Τόκυο θα καταφέρει να πετύχει μια ανάλογη επίδοση, που θα την φέρει κοντά στους στόχους της.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 και “ασημένια” λίγους μήνες μετά στον κλειστό, πριν λίγες ημέρες πέτυχε 14,25 μ. στο Μονακό και βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ. Αρχικός στόχος της άλτριας του Γιώργου Πομάσκι είναι η πρόκριση κι έπειτα μια εμφάνιση ανάλογη των δυνατοτήτων της στον τελικό του αγωνίσματος, όπως άλλωστε κατάφερε και πριν πέντε χρόνια στη διοργάνωση της Βραζιλίας, όπου ήταν όγδοη.

Η παράδοση της χώρας μας στο αγώνισμα είναι μεγάλη, αφού από το 1996, που το αγώνισμα μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα έχουμε συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις, με την Βασδέκη να είναι τρεις διαδοχικές συμμετοχές σε τελικούς. Η Αλεξανδρουπολίτισσα Πηγή Δεβετζή έχει χαρίσει στη χώρα μας το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα το 2004 (το χάλκινο στο Πεκίνο το 2008 έχει πλέον ακυρωθεί μαζί με τις επιδόσεις).

Νικήτρια το 2016 ήταν η Κατρίν Ιμπαργκουέν, που χάρισε στην Κολομβία το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Η 37χρονη σήμερα αθλήτρια δεν είναι στην κατάσταση που ήταν πριν πέντε χρόνια. Αντίθετα, σε ανάλογη και καλύτερη κατάσταση είναι η Γιούλιμαρ Ρόχας, η μόνη που ξεπέρασε φέτος τα 15,00 μ. (15,43 μ.). Η 25χρονη το 2016 ήταν δεύτερη, ωστόσο φέτος σκέφτεται μόνο το χρυσό μετάλλιο.