Αθλητάμπουρας: Ο «Happy Traveller» Τεννές, το CAS, η τουρκική διείσδυση στη Θράκη και οι… κληρώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΚΡΙΒΩΣ μια εβδομάδα μετά το διαζύγιο με τον Τόνι Πόποβιτς αφενός η πρόσληψη του Μπάμπη Τεννέ, αφετέρου το διαζύγιο και με τον γιο Κριστιάν Πόποβιτς και τον γυμναστή του Σκοτ Σμιθ. Επιβεβαιώθηκαν έτσι μέχρι κεραίας τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών που τουλάχιστον εγώ στο ThrakiSportS έτυχε να διαβάσω και όχι κάπου αλλού. Βέβαια, ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί ο Τεννές έπρεπε να αναλάβει μια εβδομάδα μετά, χωρίς τελικά να κάνει καμία προπόνηση τακτικής στην ομάδα της Ξάνθης και αφού τελικά χάθηκε άλλοι τρεις βαθμοί. Οπως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συγκεκριμένοι αναγνώστες περιμένουν πώς και πώς να κράξουν όταν βλέπουν οποιοδήποτε άρθρο που εκτιμούν ότι δεν τους αρέσει στο ThrakiSportS, ενώ οι ιδιοι αναγνώστες κάνουν μόκο όταν ακριβώς γράφουν τα ίδια πράγματα άλλα τοπικά ΜΜΕ. Από τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις προέρχονται και οι πληροφορίες που μεταδίδει το ThrakiSportS.

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ για παράδειγμα με το ποσό των 500.000 ευρώ που λέγεται ότι στοίχισε το διαζύγιο με τον Πόποβιτς. Γράφτηκε ημέρα Πέμπτη στον «Μαχητή» από έγκυρο δημοσιογράφο στο ρεπορτάζ του ΑΟΞ και δυο μέρες μετά ξαναγράφτηκε στην ίδια εφημερίδα, λέγοντας μάλιστα ότι έχει προκληθεί έκπληξη στους φίλους της Ξάνθης με την αποκάλυψη. Λογικό είναι που προκλήθηκε. Οταν όμως αυτή η πληροφορία δημοσιεύθηκε στο ThrakiSportS με λεπτομέρειες για το πως ενδεχομένως να αναλύεται αυτό το εξωπραγματικό ποσό, άρχισαν οι αντιδράσεις. Και το «κράξιμο» από τους γνωστούς – αγνώστους. Μέχρι τότε τσιμπουδιά.

Ο Μπάμπης ο Τεννές βρέθηκε στην Αγυιά για μια win-win για τον ίδιο κατάσταση. Είδε παρέα με Γιαμουρίδη το Παναχαϊκή-ΑΟΞ και δεν χρεώθηκε καμία ευθύνη για την ήττα. Αν όμως κέρδιζε η ομάδα, θα χρεωνόταν την επιτυχία «και μόνο με την αύρα της παρουσίας του στην εξέδρα». Πάντως, ίσως είναι ο πιο κατάλληλος κόουτς στο να ανεβάσει ομάδα στην SL1. Δεν είναι ωστόσο σίγουρο ότι είναι ο καταλληλότερος για να την διατηρήσει εκεί, αν την ανεβάσει.

Μ’ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Μ’ ΑΥΤΑ τελικά η ομάδα πήγε χωρίς προπονητή στην Πάτρα και κάπως έτσι χάθηκαν άλλοι τρεις υπερπολύτιμοι βαθμοί. Ο Τεννές ανακοινώθηκε την Δευτέρα, αφού κλήθηκε στην Πάτρα να δει από κοντά το παιχνίδι, να συμφωνήσει από πριν αλλά από την άλλη να μην χρεωθεί και την όποια ήττα (ενώ αντίθετα στη νίκη όλοι θα λέγαμε ότι και μόνο με το άκουσμά του άλλαξε το κλίμα, κάτι που ήδη διαβάζω σε κάποιες αναλύσεις που παραβλέπουν ότι η Ξάνθη δεν είχε σχεδόν τελική στο ματς). Η ουσία είναι ότι ξεκινά πλέον μια νέα εποχή στον ΑΟΞ, αλλά οφείλω να σας πω την αμαρτία μου ότι σε αυτή την ανακοίνωση της πρόσληψης του Τεννέ εμένα που προκάλεσε εντύπωση μια απουσία. Αυτή της δήλωσης του Μπιλ Πάπας που να τον καλωσορίζει. Οταν ήθελε να ανακοινώσει τον Πόποβιτς έβγαλε διθυράμβους και την περασμένη εβδομάδα στο διαζύγιο επίσης έσπευσε να κάνει δήλωση. Αυτήν την φορά δήλωση γιοκ από τον πρόεδρο – ιδιοκτήτη. Ίσως γιατί δεν τον ξέρει, ίσως γιατί έμαθε από την προηγούμενη φορά και δεν θέλει να εκτεθεί.

ΠΑΝΤΩΣ Η ΞΑΝΘΗ παίρνει για το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας έναν άνθρωπο που θεωρείται μετρ των ανόδων από τη Β’ στην Α’ Εθνική. Δεν είναι μόνο ο Απόλλων Σμύρνης που ανέβασε πέρυσι ρίχνοντας την Ξάνθη. Με μια πρόχειρη έρευνα έχει ανεβάσει και τον Ακράτητο, την Κέρκυρα (δυο φορές μάλιστα), τον Παναιτωλικό, την Καλλονή και τη Λαμία. Εχει πάει και σε άλλες τόσες ομάδες, με αποτέλεσμα να κατέχει σύμφωνα με το Luben τον άτυπο τίτλο του… «Happy Traveller» της κατηγορίας. Αλλά οφείλω από τώρα να σας επισημάνω ότι δεν καταφέρνει να στεριώσει στις ομάδες που ανεβάζει την επόμενη χρονιά. Με εξαίρεση μια φορά αν δεν κάνω λάθος, ξεκινά το πρωτάθλημα, κάνει 5-6 ήττες και φεύγει. Συνεπώς, είναι επιλογή με ασφαλή προοπτική να επαναφέρει την Ξάνθη ξανά στα μεγάλα σαλόνια, παρά το χαμένο έδαφος. Δεν θα μου κάνει όμως εντύπωση αν όπως συνέβη και με τον Απόλλωνα, τα καταφέρει μεν, αλλά δεν μείνει μετά το καλοκαίρι. Άλλωστε, δεν ανακοινώθηκε διάρκεια συμβολαίου, ενώ για παράδειγμα με τον Ποποβιτς είχε βγει υπερήφανα ο Πάπας και μας είχε κάνει γνωστό ότι θα είναι διετές. Μπορεί ο Τεννές να υπέγραψε και μόνο για μέχρι το καλοκαίρι. Και βλέπουμε.

* * * * *

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ πάντως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δούμε πολλά τρελά ακόμα πράγματα στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η SL1 θα ολοκληρωθεί κανονικά και η SL2 θεωρείστε δεδομένο ότι θα ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια. Για τα πλέι οφ δεν παίρνω όρκο, γιατι όπως έφτιαξαν το πρόγραμμα, όσο καλά και αν έχουν πάει τα πράγματα, αν σκάσουν κρούσματα σε μερικές ομάδες τις τελευταίες 2-3 αγωνιστικές, δεν θα υπάρχουν μετά ημερομηνίες για να προλάβει να τελειώσει έγκαιρα το πρωτάθλημα.

Ο κορονοϊός στερεί την παρουσία φιλάθλων από τα γήπεδα αλλά μην είστε σίγουροι ότι θα αφήσει να ολοκληρωθεί η SL2 και με τα πλέι οφ. Μερικά κρούσματα να σκάσουν, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σφυρίξει λήξη νωρίτερα. Για αυτό καλό θα ήταν ο ΑΟΞ να πατήσει όσο πιο γρήγορα κορυφή – και να μένει εκεί…

ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ, για να γίνει αντιληπτό ότι οι παίκτες της Ξάνθης πρέπει να αγωνίζονται λες και όλα τα ματς είναι τελικοί, γιατι ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να διακοπεί βίαια το πρωτάθλημα. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά τα κρούσματα τελευταία ανεβαίνουν στον Θεό και παρά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις, βλέποντας τι γίνεται σε άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ είναι μάλλον θαύμα που έχουμε τόσο περιορισμένη διασπορά στην SL2 αλλά ίσως και είναι θέμα χρόνου να σκάσουν. Συν τοις άλλοις, κάποιοι επιστήμονες λένε ότι μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τρίτο κύμα. «Και θα είναι πιο άγριο από τα δύο προηγούμενα», προειδοποιούν αυτοι που ξέρουν.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟΣΟ στο μπάσκετ όσο και κυρίως στο βόλεϊ έχουμε τη μια αναβολή πίσω από την άλλη. Στις μικρότερες κατηγορίες δε, επισήμως άναψε το πράσινο φως να ξεκινήσει η Α2 Καλαθοσφαίρισης και αμέσως οι μάσκες έπεσαν – και δεν ήταν μάσκες κορονοϊού αλλά μάλλον… καρναβαλιού. Εννιά ομάδες που μέχρι πρότινος γκρίνιαζαν ότι πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, δήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν. Τόσο καλά. Αν ισχύει αυτό στην Α2, φανταστείτε τι γίνεται στην Β’ και την Γ’ Εθνική και πολύ περισσότερο στα τοπικά. Για αυτό και μου προκαλεί εντύπωση που επισήμως από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ λένε ότι έχουν καταρτήσει plan b για να διεξαχθούν πρωταθλήματα όταν ανάψει το πράσινο φως. Εκτός και αν εννοούν της επόμενη αγωνιστικής περιόδου και απλά δεν το διευκρινίζουν.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΛΕΤΕ έπεσαν οι μάσκες και στο ποδόσφαιρο. Τέλος του μήνα λένε ότι θα ξεκινήσει η Football League και μαζί η Γ’ Εθνική. Για την FL σας έχω πει ότι έξι ομάδες δεν έχουν καν καταθέσει φάκελο στην ΕΕΑ. Από την Γ’ ήδη αποσύρθηκε η Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου. Δεν θα είναι όμως η μόνη. Ο πρόεδρος του Ηρακλή εκτίμησε ότι τουλάχιστον έξι ομάδες του Α’ Ομίλου δεν θα κατεβούν. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό που είπε, αλλά οι υπόλοιπες έξι ομάδες της Θράκης ξεκίνησαν προπονήσεις και (δηλώνουν τουλάχιστον ότι) θα κατεβούν κανονικά. Στους άλλους ομίλους ωστόσο επικρατεί μπάχαλο. Στον 9ο της Δυτικής Ελλάδας και στον 10ο της Κρήτης είναι ξεκάθαρα αρνητικοί στην όποια επανέναρξη. Συνεπώς και να θέλουν οι Θρακιώτες, αν δεν θέλει η υπόλοιπη Ελλάδα, δύσκολο να ξαναξεκινήσει πρωτάθλημα.

Πέρυσι το καλοκαίρι αναδείχθηκαν μέσω… κλήρωσης οι κυπελλούχοι των ΕΠΣ, αλλά εκεί τουλάχιστον είχαμε φτάσει στους τελικούς ή έστω στα ημιτελικά. Φέτος έχει αρχίσει να ακούγεται στο Πάρκο Γουδή η πρόταση να αναδειχθούν με τον ίδιο τρόπο οι… πρωταθλητές των ΕΠΣ (που θα αποκτήσουν αυτόματα το δικαίωμα ανόδου στην Γ’ Εθνική).

ΓΙΑ ΤΑ ΔΕ ΤΟΠΙΚΑ δεν το συζητάω καν. Αυτό ωστόσο που άκουσα, κόντεψε να με κάνει να χάσω τα μαλλιά μου περισσότερο και από τα πεντακόσια χιλιάρικα της αποζημίωσης του Πόποβιτς. Το μεταφέρω και δεν επιδέχομαι διάψευση. Στην ΕΠΟ σκέφτονται να βγουν πρωταθλητές ακόμα και αν δεν έχουν διεξαχθεί πρωταθλήματα. Πως θα συμβεί αυτό; Με… κλήρωση, όπως συνέβη πέρυσι με τους κυπελλούχους. Σου λέει, ας δηλώσουν όσες ομάδες επιθυμούν να ανέβουν Γ’ Εθνική υπό αυτές τις συνθήκες. Πόσες θα είναι; Δύο, τρεις, τέσσερις σε κάθε νομό; Αν μας παίρνει, θα τις βάλουμε να παίξουν το καλοκαίρι μπαράζ και να αναδειχθεί πρωταθλητής που θα ανέβει. Αλλιώς μπορεί να γίνει και μια κλήρωση μεταξύ τους.

ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως σας κάνω πλάκα. Και εγώ το ιδιο θα νόμιζα στη θέση σας, αλλά δεν κάνω καθόλου πλάκα. Είναι σοβαρή πρόταση που εξετάζεται από τους ιθύνοντες της Ομοσπονδίας. Εννοείται βέβαια ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και θέλω να ελπίζω δεν θα ληφθεί. Προσωπικά, πιο πιθανό βρίσκω να ακυρωθούν εντελώς και η Γ’ Εθνική και πολύ περισσότερο τα τοπικά. Και εφόσον τελικά γίνει η Γ’ Εθνική, να πέσουν όσοι είναι να πέσουν και να μην ανέβει κανένας, ώστε να αρχίσει να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο και ο αριθμός των ομίλων. Αλλά για την ώρα το σενάριο της κλήρωσης υπάρχει στο τραπέζι.

* * * * *

ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ για την προσφυγή η όχι ενώπιον του CAS των εμπλεκομένων της περίφημης απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Οπως έχει αναλύσει το ThrakiSportS, τυπικά έχει δικαίωμα να το πράξει και η Ξάνθη, διαμαρτυρόμενη που δεν έγινε δεκτή η πρόσθετη παρέμβασή της. Αλλά όπως επίσης έχει αναλυθεί, δεν θα το κάνει. Ο ΠΑΟΚ προφανώς και δεν έχει λόγο να πάει στο CAS. Όσο για τον Ολυμπιακό; Αν ήταν να πάει, θα το είχατε μάθει. Με δεδομένη την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί για το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό αλλά και την αρθρογραφία των προηγούμενων εβδομάδων, αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε ο Ολυμπιακός θα προσβάλει την απόφαση. Άλλωστε δεν έχει και τίποτα να κερδίσει. Ότι ήθελε να πετύχει το πέτυχε.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ τι θα συμβεί με την Ξάνθη. Εγώ εξακολουθώ να ακούω βερεσέ όσα λέγονται περί «ηθικής δικαίωσης». Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία δικαίωση. Η Ξάνθη έστω και αν κρίθηκε ότι έκανε τελικά πολυϊδιοκτησία με τον… εαυτό της, παραμένει τιμωρημένη και υπάρχει δεδικασμένο για αυτήν. Η απόφαση σε βάρος της έχει τελεσιδικήσει και αυτό το επισήμανε και το CAS την προηγούμενη φορά (αν και δεν ρωτήθηκε σχετικά) και η Εφέσεων πριν τρεις εβδομάδες (απορρίπτοντας την πρόσθετη παρέμβαση της Ξάνθης).

Μέχρι σήμερα το βράδυ η προθεσμία για προσφυγή στο CAS είτε από τον ΠΑΟΚ (που δεν έχει λόγο να το κάνει προφανώς) είτε από τον Ολυμπιακό (που όλα δείχνουν ότι δεν θα το κάνει, καθώς κατάφερε ότι ήθελε: ο ΠΑΟΚ αποσυντονίστηκε και επί δυο χρονιές τέθηκε εκτός διεκδίκησης τίτλου, η Ξάνθη υποβιβάστηκε). Τυπικά έχει δικαίωμα να προσφύγει και η Ξάνθη, αλλά δεν θα το κάνει…

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, εγώ «ηθική δικαίωση» δεν βλέπω. Ξεκάθαρη καταδίκη του ΑΟΞ βλέπω από την αθλητική δικαιοσύνη, διαπιστώνω ότι η ομάδα αγωνίζεται πλέον στην SL2 και παρατηρώ ότι και για την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΕΑ που είναι το αρμόδιο όργανό της, έχει καταδικαστεί για τελεσθείσα πολυϊδιοκτησία. Με αυτά τα δεδομένα, ειλικρινά απορώ με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο Ουζουνίδης να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τα μέλη της ΕΕΑ. Θα κάνει την αγωγή, θα πηγαίνει στο δικαστήριο και θα του εμφανίζει η Μαρούπα μια απόφαση της ΕΕΑ που επικυρώθηκε από το ΣτΕ και την Επιτροπή Εφέσεων. Και κάπου εκεί θα λήξει το παραμύθι.

ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ακόμα ελπίδα. Μία. Λέγεται Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα προσπαθήσει η ΠΑΕ Ξάνθη να πείσει τους (διοικητικούς) εφέτες δικαστές ότι η ΕΕΑ έκρινε λάθος. Περί της νόμιμης σύνθεσής της απεφάνθη το ΣτΕ. Εκεί μένει να κριθεί από την δικαιοσύνη στην ουσία του το πόρισμα αν είναι αληθές. Δεν αποκλείω τίποτα, μπορεί να ανατραπεί. Αλλά αν δεν ανατραπεί, θα ολοκληρωθεί μια 15μηνη δικαστική διαμάχη που εν τέλει θα φέρει ΜΟΝΟ την Ξάνθη να είναι χαμένη από αυτήν την υπόθεση. Κανέναν άλλον.

ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ βεβαίως κερδισμένη της όλης αυτής υπόθεσης όπου έμπλεξαν τα μπούτια τους ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Ολυμπιακός, Σαββίδης, Καλπαζίδης, Πανόπουλος, Συγγελίδης, Κούγιας και… Σουζάνες ξέρετε ποιον; Την… Τουρκία, αν πιστέψουμε την επιχειρηματολογία που κατέγραψε η Μαρούπα στο πόρισμα της ΕΕΑ, με την οποία επιχείρησε να πείσει τους υπόλοιπους ότι η Ξάνθη τέλεσε μεν την πολυϊδιοκτησία αλλά δεν έπρεπε να τιμωρηθεί για εθνικούς λόγους.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής παραμένει πάντα η ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας, είτε αυτή ασκείται από κρατικούς φορείς της γειτονικής χώρας είτε από ιδιώτες είτε χρησιμοποιώντας δύστυχους όπως πέρυσι με τους λαθρομετανάστες και την εισβολή που επιχειρήθηκε στις Καστανιές και σε όλο το μήκος του Έβρου. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι πρόσφατα βρέθηκε στο τουρκικό στόχαστρο μεγάλη και ιστορική ομάδας της Θράκης, από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν. Και μαθαίνω ότι ήδη πέρασε σε τουρκικά χέρια σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της και μάλιστα μόλις για μερικές δεκάδες ευρώ…

Αθλητάμπουρας