Γιατί θα έπρεπε να ανησυχούν οι οπαδοί της Ξάνθης αν ο Πάπας έδιωχνε τώρα τον Πόποβιτς

O Τόνι Πόποβιτς θα συνεχίζει (για την ώρα) να βρίσκεται στην κορυφή της τεχνικής ηγεσίας της Ξάνθης με απόφαση του μεγαλομετόχου Μπιλ Πάπας, παρά την απογοήτευση στους οπαδούς αλλά ως ένα βαθμό και στο υπόλοιπο (ευρισκόμενο εν Ελλάδι) ΔΣ της ΠΑΕ.

Ειναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί την πλατιά μάζα των οπαδών, που θεωρεί ότι με τον Πόποβιτς στον πάγκο κινδυνεύει το τρένο να εκτροχιαστεί και να χαθεί η άμεση άνοδος στην SL1. Βέβαια, η άνοδος ξεκάθαρα δεν έχει χαθεί, αλλά ακόμα και αν χαθεί, αυτό είναι το δέντρο. Δεν είναι το δάσος και καλό θα είναι οι οπαδοί να το αντιληφθούν και να το κατανοήσουν αυτό.

Αν έδιωχνε τώρα ο Πάπας τον Ποποβιτς τι θα έδειχνε σε έναν ουδέτερο παρατηρητή; Πολύ απλά ότι ειναι επιχειρηματίας που όταν διαπιστώνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, το αλλάζει χωρίς να δώσει δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία. Πονάει χέρι, κόβει χέρι. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Μπροστά στον κίνδυνο του να χαθεί ο στόχος, εν προκειμένω η άνοδος, στην πρώτη στραβή αλλάζει γνώμη, αδειάζει όσα ο ίδιος έλεγε μερικές εβδομάδες πριν για την βασική επιλογή του στον πάγκο και με μια μεγαλοπρεπέστατη κολοτούμπα φέρνει άλλον προπονητή.

Ναι μια τέτοια κίνηση θα ικανοποιούσε τα πλήθη αλλά μακροπρόθεσμα θα έκανε κακό στην εικόνα του Πάπας και θα έθετε εν αμφιβόλω όλο το οικοδόμημα της νέας Ξάνθης. Γιατί θα έδειχνε έναν άνθρωπο χωρίς διάθεση να παλέψει για το όραμα και τους στόχους του, έτοιμο με την πρώτη στραβή να κάνει πίσω, ακόμα και αν έχει ξοδέψει ένα κάρο χρήματα. Γιατί ο Πάπας για τον Πόποβιτς έχει ξοδέψει ένα κάρο χρήματα, για να του σπάσει το συμβόλαιο στο Περθ, να τον φέρει στην Ελλάδα, να του φέρει συνεργάτες (ενας ήδη έφυγε), γυμναστές, παίκτες, ακόμα και τους… γιους του. Και τον έχει δεσμεύσει με διετές συμβόλαιο και υψηλές σύμφωνα με τις πληροφορίες ρήτρες.

Το ζήτημα δεν είναι στην περίπτωσή μας τα χρήματα. Είναι το μήνυμα. Γιατί αν σε αυτήν την πρώτη στραβή έδιωχνε ο Πάπας τον Πόποβιτς, τι θα έπρεπε να κάνει με το όλο πρότζεκτ που λέγεται ΠΑΕ Ξάνθη σε μια ανάλογα κακή εκκίνηση; Δείτε την μεγάλη εικόνα. Είστε ο Πάπας. Εχετε δώσει ένα κάρο χρήματα για να αγοράσετε μια ομάδα απο τον Πανόπουλο, να φέρετε παίχτες σε αυτήν χτίζοντάς την από το μηδέν, να ανακαινίσετε το γήπεδο και τις προπονητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και τον περιβάλλοντα χώρο. Αλλά το πρότζεκτ όπως έχει ανακοινώσει δεν είναι αυτό. Το πρότζεκτ είναι να ανοίξει ο δίαυλος της Αυστραλίας με την Ευρώπη.

Εστω λοιπόν ότι στο ξεκίνημά του αυτό το πρότζεκτ δεν πάει καλά. Ας πούμε έχεις βάλει στόχο να ανέβεις άμεσα και δεν ανεβαίνεις. Ή έχεις πει ότι θα φέρνεις Αυστραλούς παίκτες στην Ευρώπη για να τους μοσχοπουλήσεις μετά και δεν πετυχαίνει το σχέδιο την πρώτη χρονιά. Ή έχεις υπολογίσει να αγοράσουν 4-5.000 άτομα κάρτες μέλους για να σου δείξει την στήριξή της η τοπική κοινωνία και δεν βλέπεις να το κάνουν τελικά ούτε… χίλιοι. Υποθετικά τα παραδείγματα, αλλά όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Αν λοιπόν είσαι ο Πάπας που με την πρώτη στραβή έδιωξε τον Πόποβιτς, τι θα έκανες αντίστοιχα (ότ)αν διαπιστώσεις ότι ενδεχομένως το πρότζεκτ της Ξάνθης στο οποίο αποφάσισες να επενδύσεις δεν θα σου φέρει εύκολα και γρήγορα το κέρδος, το οποίο επιδιώκεις ως επιχειρηματίας που είσαι; Τι θα κάνεις αν σχετικά σύντομα διαπιστώσεις ότι η συγκεκριμένη επένδυση μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο που θα ζητά συνέχεια λεφτά από εσένα χωρίς άμεση προοπτική ανταποδοτικότητας; Πολύ απλά, ενδεχομένως το καλοκαίρι που θα ερχόταν, αν δεν είχαν πάει κατ’ ευχήν τα πράγματα, θα έλεγες «χάρηκα για την γνωριμία, αντίο σας». Και επειδή έγινε αντιληπτό ότι υγιείς παράγοντες δεν θα βρεθούν εύκολα να αγοράσουν ομάδα σαν την Ξάνθη, το πιο πιθανό η ΠΑΕ θα βάραγε διάλυση με έναν χρόνο καθυστέρηση – αυτήν από την οποία την έσωσε ο Πάπας το καλοκαίρι.

Τώρα όμως δείχνεις ότι είσαι ο Πάπας που έχεις σχέδιο, πλάνο και πάνω από όλα υπομονή. Δεν ζητάς από την πρώτη στιγμή το κέρδος. Είσαι διατεθειμένος πραγματικά να επενδύσεις και να χτίσεις, μέχρι αυτό να έρθει, αλλά δεν το αναζητάς από την πρώτη στιγμή ως καιροσκόπος. Ούτε την… κάνεις με την πρώτη στραβή. Είσαι ο ιδιοκτήτης που εμπνέει εμπιστοσύνη στο όλο οικοδόμημα ότι θα είσαι πάντα παρών. Και αν στραβώσει κάτι στο ξεκίνημα, είσαι ο άνθρωπος που θα βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη με στόχο να το διορθώσει. Άλλωστε έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους. Το μεγάλο πρότζεκτ είναι να ανοίξει ο δίαυλος με την αγορά της Ωκεανίας και μέσω της Ξάνθης να προωθούνται τα ταλέντα αυτής της ηπείρου στην Ευρώπη. Μέσο για να επιτευχθεί αυτό είναι ο ΑΟΞ και πιο εύκολος θα γίνει αυτός ο στόχος αν η ομάδα μετέχει στην SL1. Αλλά η επιστροφή στην SL1 δεν είναι ο αυτοσκοπός. Και να μην συμβεί φέτος, θα συμβεί του χρόνου.

Κρατώντας τον Πόποβιτς ο Πάπας πράγματι ρισκάρει να μην ανέβει φέτος καρφί πίσω στην SL1. Διώχνοντάς τον όμως σήμερα και φέρνοντας έναν Έλληνα που ξέρει την κατηγορία, όπως ήθελε η πλατιά μάζα, θα τορπίλιζε την ίδια την ουσία της επένδυσής του. Στον βαθμό που αυτή δεν είναι απλά να έχει μια ομάδα και να κάνεις μπίζνες με το… στοίχημα, αλλά να αναπτύξει ένα πρότζεκτ που θα είναι και πρωτότυπο και βιώσιμο και ξεχωριστό.

Πράγματι, με Τεννέ, Βοσνιάδη, Γρηγορίου ή ακόμα και Σούλη Παπαδόπουλο, ο ΑΟΞ ίσως θα είχε βγει μαρς από σήμερα στην SL1. Ε, και; Αυτό μπορεί να ενδιαφέρει τους οπαδούς αλλά δεν δίνει καμία προοπτική στον Πάπας ότι θα δημιουργήσει αυτό το κάτι διαφορετικό που έχει διαφημίσει ότι έχει στο μυαλό του. Και τον Πάπας που μένει στην Αυστραλία αυτό είναι που τον ενδιαφέρει. Και γνωρίζει ότι για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, το πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει αυτό το πρότζεκτ να πετύχει είναι ο γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό της Αυστραλίας Πόποβιτς. Αντε, εναλλακτικά και ο Ποστέκογλου.

Με δυο λόγια; Αν έδιωχνε τον Πόποβιτς η Ξάνθη μπορεί να ανέβαινε χωρίς αντίπαλο ξανά στα μεγάλα σαλόνια, αλλά ακόμα και αν συνέβαινε αυτό, θα κινδύνευε σε λίγο καιρό να ξαναέψαχνε για νέο μεγαλομέτοχο. Η απόφαση Πάπας να τον κρατήσει δείχνει ότι πράγματι υπάρχει πλάνο και όραμα για αυτήν την ομάδα. Και ότι ο μεγαλομέτοχος δεν προτίθεται να το εγκαταλείψει με την πρώτη στραβή.

Η Ξάνθη μπορεί να χάσει την άμεση επάνοδο στα μεγάλα σαλόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν την έχει ήδη χάσει. Ακόμα και αν συμβεί όμως αυτό το αρνητικό σενάριο, θα έχει πραγματικά αποκτήσει έναν ισχυρό νέο ιδιοκτήτη. Και οι πραγματικοί οπαδοί της Ξάνθης πρέπει να δουν αυτό, το μεγάλο δάσος της επιβίωσης σε μια περίοδο που πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες ομάδων πηδούν από το καράβι (Κούγιας από ΑΕΛ, Σπανός από Ατρόμητο, Κωστούλας από τον Παναιτωλικό, Παπαϊωάννου από την Λαμία). Και όχι το δέντρο. Γιατί, τι να την κάνεις την άμεση επάνοδο αν είναι να αλλάξει και να γίνει πιο κοντόφθαλμη και εσωτερικής ελληνικής κατανάλωσης η στόχευση του πρότζεκτ και εν τέλει φύγει ο ίδιος ο Πάπας;