Γιατί θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να διώξει ΤΩΡΑ ο Μπιλ Πάπας τον Τόνι Πόποβιτς

Φαγώθηκαν κάποιοι να φάνε τον Πόποβιτς. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι μια τέτοια κίνηση, σε αυτήν την χρονική συγκυρία, θα είναι το λιγότερο ΕΓΚΛΗΜΑ. Προς τους οπαδούς του Λεβαδειακού, των Τρικάλων, του Ιωνικού και όποιας άλλης ομάδας επωφθαλμιά να κερδίσει από τον ΑΟΞ την πρώτη θέση και την άνοδο στην SL1.

Τέσσερις μήνες μετά την έλευσή του στην Ελλάδα, ο Αυστραλοκροάτης τεχνικός δείχνει να παραμένει απροσάρμοστος στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πρωταθλήματος και δη του σκληρού της Β’ Εθνικής. Μπορεί ουσιαστικά να έχει την ομάδα της Ξάνθης στην πρώτη θέση, αλλά έχει ταυτόχρονα μια ομάδα χωρίς καμία αγωνιστική ταυτότητα. Με παίκτες ποιοτικούς μεν, τους οποίους όμως σε πολλές περιπτώσεις βάζει μέσα στο ματς να αγωνίζονται σε λάθος θέσεις.

Οι φίλοι του ΑΟΞ έχουν ξεσηκωθεί και διακριτικά το ίδιο κάνουν πλέον ακόμα και τα ΜΜΕ που θεωρούνται ότι απηχούν τις απόψεις της νέας διοίκησης. Προϊδεάζουν από τωρα ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα του Πόποβιτς εξαντλείται. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η νέα Ξάνθη είναι ξεκάθαρα μια ποιοτική ατμομηχανή που μπορεί να ανέβει τρένο στην A’ Εθνική αλλά δεν έχει καλό μηχανοδηγό. Και με τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό το τρένο ηδη δείχνει να φρενάρει από την αρχή του ταξιδιού. Ακόμα μεγάλη ζημιά δεν έγινε, αλλά αν μέχρι να αναπτύξει ταχύτητα, βρεθούν μια-δυο ομάδες μπροστά με διαφορά ασφαλείας, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα. Και το τρένο της ανόδου θα χαθεί.

Μεγάλη ανάλυση δεν χρειάζεται. Κακά τα ψέματα. Η έλευση του Πόποβιτς αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με μεγάλη δυσπιστία από τον φίλαθλο κόσμο της Ξάνθης (και όχι μόνο). Οι όποιες αντιδράσεις κάμφθηκαν όμως από το γεγονός ότι αποτελούσε την πρώτη και κύρια βασική επιλογή του νέου μεγαλομετόχου Μπιλ Πάπας και της όλης επένδυσής του, που δεν αφορά μόνο αυτή καθεαυτή την ομάδα της Ξάνθης αλλά και τον δίαυλο που θέλει να χτιστεί μέσω της Ξάνθης ανάμεσα στο αυστραλέζικο και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο ιδιος ο Πάπας έχει παρουσιάσει τον Πόποβιτς ως την εγγύηση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Οι άνθρωποι που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις, οφείλουν πλέον ξεκάθαρα πρώτα να αποφασίσουν τι ακριβως θέλουν. Ποια είναι η προτεραιότητα που έχουν. Να ανέβει άμεσα ο ΑΟΞ στην SL1 ακόμα και αν πάει πίσω το όποιο πλάνο της επένδυσης του ερχομού παικτών από την Ωκεανία στην Ευρώπη μέσω της Ξάνθης; Ή θα επιμείνουν μέχρι τέλους σε αυτό το πλάνο, ακόμα και αν ενέχει το ρίσκο η ποιοτική Ξάνθη με το σχεδόν πενταπλάσιου κόστους ρόστερ από τους υπόλοιπους να κινδυνέψει να μείνει και δεύτερη σεζόν στα χωράφια της SL2;

Εύκολα όλοι κριτικάρουν αυτήν την στιγμή, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει αυτός που βάζει τα χρήματα και όχι εκείνοι που ενδεχομένως δεν μπήκαν καν στον κόπο να πληρώσουν το συμβολικό ποσό των 25 ευρώ για να αποκτήσουν μια κάρτα μέλους. Αυτός που έσωσε το καλοκαίρι την ομάδα από την βέβαιη διάλυση και (υποτίθεται ότι) έχει μακρόπνοο σχέδιο για να πετύχει όλη αυτή η επένδυσή του. Ο ίδιος που παρουσίασε τον Ποποβιτς ως την εγγύηση για την επιτυχία στο κοινό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει (και που κακά τα ψέματα, είναι αυτό της Αυστραλίας όπου έχει τις μπίζνες και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες). Για αυτό και του προσέφερε διετές συμβόλαιο και πλήρωσε μια αρκετά υψηλή ρήτρα για να σπάσει εκείνο που είχε με την Περθ Γκλόρι.

Η απόφαση της απόλυσης, όταν αυτός ο άνθρωπος έχει φέρει μαζί του όχι απλά τους γιους του αλλά και ένα ολόκληρο επιτελείο που επίσης έχει πολυδιαφημιστεί ότι αποτελεί τον σύνδεσμο με τον… Νέο Κόσμο, δεν είναι κάτι το εύκολο. Αλλά ενδεχομένως να είναι η μόνη λύση, αν δεν διορθωθεί άμεσα η κατάσταση με την αγωνιστική εικόνα αλλά και με την εικόνα του ίδιου του κόουτς, που σχεδόν βγήκε να… πανηγυρίσει για το αποτέλεσμα στην Λιβαδειά. Αν δεν διώξει τώρα τον Πόποβιτς ο Πάπας, ουσιαστικά θα εγκληματεί εναντίον της προοπτικής της ίδιας του της ομάδας να επιστρέψει άμεσα στην SL1. Προσοχή όμως. Δεν θα εγκληματεί εναντίον της ανόδου αλλά της προοπτικής ανόδου. Η άνοδος μπορεί και πάλι να έρθει.

Αν ωστόσο τον διώξει τώρα, ίσως να νιώθει ότι θα εγκληματήσει εναντίον του πρότζεκτ και της επένυσης που ο ίδιος πομποδώς παρουσίασε στα ΜΜΕ της Αυστραλίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα διαπράξει έγκλημα εναντίον όλων των αντιπάλων της Ξανθης, που ελπίζουν ο μηχανοδηγός που επέλεξε η διοίκηση να φρενάρει το τρένο του ΑΟΞ. Γιατί είναι σαφές ότι με αυτό το ρόστερ που διαθέτει ο ΑΟΞ, αν διορθωθεί το θέμα που υπάρχει με τον μηχανοδηγό, το τρένο θα σφυρίξει και θα σταματήσει μόνο στον σταθμό SL1.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων είναι αυτή στην οποία δεν χωράνε εγωισμοί. Αλλά αντιθέτως, αναγνώριση του λάθους και διόρθωσή του. Και η ώρα αυτή μπορεί να μην έχει έρθει (και ορθώς αφού μόλις σε δύο 24ωρα υπάρχει νέο εξαιρετικά κρίσιμο ματς), ωστόσο πλησιάζει. Η διόρθωση μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον μηχανοδηγό με το τρένο εν κινήσει, αλλάζοντας άμεσα νοοτροπία. Αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη του τρένου, όχι τώρα αλλά σε κάποια στάση, ακόμα και στην επόμενη, αλλάζοντας τον μηχανοδηγό και βάζοντας άλλον στην θέση του. Είναι αρχή ακόμα στο ταξίδι, αλλά η διόρθωση σε κάθε περίπτωση οφείλει να γίνει πριν το τρένο να κινδυνεύσει με εκτροχιασμό.