Δεν φέρνει καλές αναμνήσεις το ΑΕL FC Arena στην Ξάνθη! Η προϊστορία της εκεί με την ΑΕΛ

Σε ένα από τα πιο σύγχρονα ελληνικά γήπεδα, το AEL FC Arena, θα αγωνιστεί το μεσημέρι της Κυριακής (17/1, 14:45) η Ξάνθη με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λάρισας.

Το «AEL FC Arena» βρίσκεται στην Νεάπολη, περιοχή εκτός της πόλης της Λάρισας, και αποτελεί το νεοτέρο γήπεδο επιπεδου εθνικών πρωταθλημάτων που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής στην χώρα.

Η κατασκεύη του «AEL FC Arena» ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2010, με τον πρώτο αγώνα να πραγμοτοποιείται έναν μήνα αργότερα στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Super League (ΑΕΛ-ΠΑΟΚ).

Από την σεζόν 2016-17, όταν και ξανανέβηκε στην Super League η ΑΕ Λάρισα, αποτελούσε σταθερά έδρα του συλλόγου μέχρι και την περασμένη σεζόν (2019-2020) όταν ο Αλέξης Κούγιας αποφάσισε να επιστρέψει η ομάδα στο ιστορικό Αλκαζάρ ώστε να δίνει τους αγώνες της τρέχουσας σεζόν (2020-2021).

Ο ΑΟ Ξάνθης έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές στο πρόσφατο παρελθόν την ΑΕΛ στο «AEL FC Arena», με την προϊστορία να είναι αρνητική από πλευράς αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, στους πέντε αγώνες που διεξήχθαν οι 2 έληξαν ισόπαλοι, ενώ οι 3 έληξαν με νίκη της ΑΕΛ.

Ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας στο σχετικά νεοσύστατο γήπεδο της θεσσαλικής πόλης έγινε στις 23 Απριλίου του 2017, στα πλαίσια της 29ης αγωνιστικής της Super League 2016/17. Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου (που τερμάτισε στην 6η θέση εκείνη τη σεζόν) γνώρισε την ήττα με 1-0, με τον Νίκο Αναστασόπουλο να χρήζεται σκόρερ για την ΑΕΛ.

Ο επόμενος μεταξύ τους αγώνας έγινε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής της Super League 2017/18. Όλα έδειχαν πως η ισοπαλία θα ήταν το αποτέλεσμα που θα έκρινε το παιχνίδι· ο Κρίζμαν όμως είχε διαφορετική γνώμη και στην τελευταία φάση του αγώνα έδωσε τη νίκη στην Λάρισα.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2019, η Ξάνθη ταξίδεψε στην Λάρισα ώστε να αντιμετωπίσει την ΑΕΛ για την 21η αγωνιστική της Super League 2018/19. Οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στα πρώτα λεπτά του αγώνα με γκολ του Νούνιτς, οι Ξανθιώτες όμως ισοφάρισαν λίγο μετά το 20λεπτο με γκολ του Ντινίς Αλμέιδα. Στη συνέχεια του πρώτου, αλλά και σε ολόκληρο το δεύτερο δεν άλλαξε τίποτα και η ομάδα της Θράκης έφυγε για πρώτη φορά με τον βαθμό της ισοπαλίας από το «AEL FC Arena».

Την περασμένη σεζόν (2019/20) έγιναν δύο αναμετρήσεις επί θεσσαλικού εδάφους (ισάριθμες βεβαίως και στα Πηγάδια) για το πρωτάθλημα της Super League 1, μία για την κανονική διάρκεια και μία για τα πλέι άουτ. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2019 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για την 4η αγωνιστική, με τον ΑΟΞ να προέρχεται από το τρομέρο 3/3. Στον αγωνιστικό χώρο του «AEL FC Arena» όμως η Ξάνθη ήταν κάκιστη, δεν απείλησε και έχασε με 3-0. Το αυτόγκολ του Τερκί έκανε το 1-0, με τους Μιλοσάβλιεβιτς, αλλά και τον Ξανθιώτη πρώην παίκτη της Μπέρτος να διαμορφώνουν το τελικό 3-0.

Στο «AEL FC Arena» έδωσε ωστόσο και το τελευταίο της παιχνίδι στην Super League 1, για την τελευταία αγωνιστική των play out. Η ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο ομάδων και οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις των ιδιοκτητών τους προμήνυαν ένα αρκετά σκληρό παιχνίδι. Στις 18 Ιουλίου του 2020 λοιπόν, σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας η Ξάνθη έφυγε για δεύτερη φορά με τον βαθμό της ισοπαλίας από το σύγχρονο γήπεδο της θεσσαλικής πόλης.

Πλέον ο Απόλλων Λάρισας, που έπειτα από πολλά χρόνια αποχαιρέτησε το γήπεδο της Φιλιππούπολης, θα αγωνίζεται στο «AEL FC Arena» με την Ξάνθη να αποτελεί την πρώτη ομάδα που θα αντιμετωπίσει στο εν λόγω γήπεδο.