«Για να μείνεις ασφαλής»: Ένα τραγούδι με άρωμα Θράκης και ΔΠΘ στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση (+video)

Θρακική υπογραφή έχει το τραγούδι «Για να μείνεις ασφαλής», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεοραση, μιας και ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε από την Phaeton Band Junior του Ωδείου “Φαέθων” στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ωδείου με το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το τραγούδι αποτελεί μέρος του βιβλίου «Ανακαλύπτοντας τα κύτταρά μας», που εμπνεύστηκε η καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Μαρία Λαμπροπούλου, η οποία εκπόνησε το project, και πλέον αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών για την ενημέρωση όλων των παιδιών για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού ενόψει της επιστροφής τους στα σχολεία.

Η κ. Λαμπροπούλου μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, τόσο για την έμπνευση του τραγουδιού, όσο και για το πώς αυτό έγινε πραγματικότητα και πλέον ανήκει στα παιδιά όλης της Ελλάδας.

ΠτΘ: Να μιλήσουμε για την πρωτοβουλία που αναλάβατε  και αφορά στη δημιουργία ενός τραγουδιού. Ο τίτλος και μόνο «Για να μείνεις ασφαλής», μας παραπέμπει θετικά με τη θεματολογία του, και δεν ξέρω σε τι βαθμό όλο αυτό σχετίζεται με την πανδημία εν μέσω της οποίας βρισκόμαστε έως και σήμερα.

Μ.Λ.: Σχετίζεται 100%. Η ιδέα ξεκίνησε οργανώνοντας τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου μου, το «Ανακαλύπτοντας τα κύτταρά μας». Είναι ένα παιδικό ιατρικό βιβλίο που ήδη έχει πάρει έγκριση ως εκπαιδευτικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και της Ελλάδας, και αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση.

Συνθέτοντας και οργανώνοντας τη δεύτερη έκδοση, στο κεφάλαιο του ανοσοποιητικού συστήματος και πώς ο οργανισμός μας μπορεί να ανταποκριθεί στην είσοδο κάποιου ξενιστή, όπως ο «ιός με την κορώνα», όπως τον αναφέρω στο τραγούδι, θεώρησα σωστό να γράψω τα μέτρα προστασίας σε στίχους, ώστε αφού μελοποιηθούν τα παιδιά να μπορούν εύκολα να τα κατανοήσουν και να τα  εφαρμόσουν με χαρά και ρυθμό. Οπότε, προέκυψε αυτό το τραγούδι.

«Χωρίς τη μουσική η ζωή είναι ένα λάθος», είπε ο Νίτσε, και το πιστεύω, γιατί πολλές φορές τα παιδιά όταν ασχολούνται με τη μουσική ανταποκρίνονται καλύτερα.  Στο άκουσμα της μουσικής, προκαλούνται θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Το να επιβάλουμε τα μέτρα με αυστηρότητα και τιμωρία, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Ενώ, η παρουσίασή τους με τη μουσική και το θεατρικό παιχνίδι, νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος.

ΠτΘ: Εσείς βρήκατε πολλαπλούς συμμάχους σε αυτή σας την πρωτοβουλία. Τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Αλεξανδρούπολης, αλλά και άλλους που συνεργάστηκαν μαζί σας σε ό,τι αφορά ευρύτερα τη σύνθεση του μουσικού κομματιού.

Μ.Λ.: Τη μουσική την έγραψε ο Μιχάλης Τσιερκέζος, τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής, ο διευθυντής του Ωδείου Φαέθων Θανάσης Τρικούπης έκανε τη μουσική επιμέλεια.

Τα εύσημα και το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» ανήκει στα παιδιά που ανταποκρίθηκαν και συμπεριφέρθηκαν καλύτερα κι από ενήλικες. Ήταν συνεπέστατοι. Να φανταστείτε ότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς, γιατί μπήκαν σε στούντιο, ηχογράφησαν ως επαγγελματίες και νομίζω θα συμφωνήσετε, ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Οι στίχοι μελετήθηκαν τόσο πολύ, ώστε η επανάληψη του ρεφρέν να είναι είκοσι δευτερόλεπτα, ακριβώς όσο έχει οριστεί από τους ειδικούς ως επαρκής χρόνος για το σωστό πλύσιμο των χεριών.

ΠτΘ: Το «Ανακαλύπτοντας τα κύτταρά μας», βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του. Είναι ένα βιβλίο  με σαφές περιεχόμενο και στο οποίο συνεργαστήκατε με φοιτητές του τμήματος Ιατρικής.

Μ.Λ.: Η κ. Βάγια Καραπέπερα έκανε τα σκίτσα ζωγραφικής, τις κυτταρικές δημιουργίες. Στην αριστερή σελίδα του βιβλίου υπάρχει πραγματική εικόνα από το μικροσκόπιο, ενώ δεξιά το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει τα κύτταρα μαθαίνοντας από τις λεπτομέρειες που αναγράφονται από κάτω σε τι όργανο αντιστοιχούν και ποιος ο ρόλος τους.

Προσφέρει λοιπόν στα παιδιά τις γνώσεις να ανακαλύψουν τον ρόλο των οργάνων, τον ρόλο των κυττάρων μας. Τα κείμενα του βιβλίου έχουν γραφτεί πάλι σε στίχους, για καλύτερη αφομοίωση της γνώσης, που προσφέρουν. Ο Μιχάλης Τσιερκέζος μελοποίησε κι αυτό το κομμάτι, μόνο που το video-clip βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία αξιολόγησης από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και βγει στον αέρα λίγο αργότερα.

Στο συγκεκριμένο βιντεοκλίπ τραγουδάει η χορωδία του Α΄ Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, υπό την καθοδήγηση της Μάρας Καραγιάννη, της μουσικοπαιδαγωγού.

Το βιβλίο προλόγισε η Νίκη Παπαθεοχάρη, φιλόλογος, εικαστικός, ποιήτρια – στιχουργός. Εξαίρετη επιστήμονας, πολυτάλαντη και, κυρίως, πολύτιμη και πολυαγαπημένη φίλη. Στηδεύτερη έκδοση προλογίζει κι ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, κ. Βασίλης Γολεμάτης, εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Τους ευχαριστώ θερμά!

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Γεωργατζή που έκανε την ηχοληψία και το mastering και μας προσέφερε υπέροχο ήχο, τον Διευθυντή Φωτογραφίας Βασίλη Καραφυλλίδη που έκανε και το μοντάζ για τα ωραία πλάνα και φυσικά τη Γιώτα Τζέλιου, φοιτήτρια της σχολής Επιστημών  Αγωγής για την απόδοση του τραγουδιού στη νοηματική γλώσσα. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους καθηγητές του ωδείου και τους γονείς των παιδιών για το συντονισμό και τη συμπαράσταση στις πολύωρες πρόβες..

Το βιβλίο έχει μεταγραφεί με δική μου πρωτοβουλία σε γραφή braille για άτομα με οπτική αναπηρία. Ο στόχος μου ήταν να έχουν όλοι πρόσβαση στη γνώση.

ΠτΘ: Αναμένετε να ακολουθήσει και κάτι νεότερο;
Μ.Λ.: Είμαι δημιουργικά ανήσυχη στον επιστημονικό χώρο. Ήδη πριν δυο χρόνια κυκλοφόρησαν γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ με εικόνες από το μικροσκόπιο που αποτέλεσαν παγκόσμια πρωτοτυπία.

Αναμένεται η αγγλική έκδοση του βιβλίου. Έχει, ήδη, εκφράσει επιθυμία ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος από την Αγγλία, που ασχολείται με παιδικό ιατρικό βιβλίο, και πιστεύω ότι θα είναι σύντομα έτοιμη και η αγγλική έκδοση.

Η επιστήμη και η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του ΔΠΘ, γιατί νομίζω ότι όταν την ιατρική επιστήμη τη βλέπεις με το πρίσμα της τέχνης η αφομοίωσή της γίνεται ευκολότερη. Κακά τα ψέματα, η Ιατρική χαρακτηρίζεται ψυχρή επιστήμη, οπότε για να γίνει κατανοητή πρέπει να την «λειάνουμε».

Δείτε εδώ το τραγούδι:

Πηγή: https://www.paratiritis-news.gr/