Το απόλυτο poll: Ποιος είναι ο κορυφαίος Θρακιώτης παίκτης όλων των εποχών; Ο «Ψηλός», ο Ντέμης ή ο Τόρο;

Ο Βασίλης Τοροσίδης αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ολοκληρώσει μια μεγάλη καριέρα, που τον έφερε με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών στην Εθνική Ανδρών φορώντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της.

Είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος Θρακιώτης ποδοσφαιριστής της τελευταίας 15ετίας. Είναι όμως και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών με καταγωγή από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης μας, η οποία θυμίζουμε ότι την φετινή χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού γιορτάζει ακριβώς έναν αιώνα ιστορίας, έναν αιώνα από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Ελλάδας;

Άλλα δυο ονόματα έρχονται στο μυαλό ως ικανά να «κοντράρουν» τον Τόρο για τον τίτλο του κορυφαίου Θρακιώτη ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Αμφότερα ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον «Ψηλό», τον Αντώνη Αντωνιάδη, που έγραψε μεγάλη ιστορία τη δεκαετία του ’70 κυρίως και τον Ντέμη Νικολαΐδη που διέπρεψε την δεκαετία του ’90 και στις αρχές της επόμενης.

Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στο Πετροχώρι Ξάνθης τo 1946, έφτιαξε το όνομά του με την Ασπίδα Ξάνθης και αποτέλεσε μέλος της πρώτης ομάδας του ΑΟΞ το 1967. Την περίοδο της θητείας του φόρεσε και την φανέλα του Άρδα Καστενεών για μια σεζόν, πριν τελικά μετακομίσει στην Αθήνα. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος πέντε φορές (1970, 1972, 1973, 1974, 1975). Μάλιστα τα 39 του γκολ τη περίοδο 1971-72 είναι ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Την ακριβώς προηγούμενη αγωνιστική περίοδο συμμετείχε στη μεγάλη ομάδα που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ. Μάλιστα, τότε αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. Το καλοκαίρι του 1978 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό όπου αγωνίστηκε μία περίοδο και σε 13 αγώνες σημείωσε 7 γκολ. Την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στον Ατρόμητο, για να επιστρέψει το 1981 στον Παναθηναϊκό και να κλείσει εκεί μια καριέρα 22 ετών. Από το 1970 έως το 1977 αγωνίστηκε 21 φορές με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και σκόραρε 6 φορές. Προηγουμένως είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων του 1969 με την Εθνική Ενόπλων.

Ο Ντεμης Νικολαΐδης ήταν ο επόμενος μεγάλος γκολτζής που έβγαλε το θρακιώτικο ποδόσφαιρο. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, καθώς συνδύαζε άψογη τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα, ενώ παρόλο που δεν ήταν πολύ ψηλός είχε έφεση στο σκοράρισμα με το κεφάλι και φημιζόταν για τη δύναμή του. Γεννήθηκε στο Γκίσεν της Γερμανίας από Εβρίτες γονείς το 1973 αλλά μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και αναδείχθηκε από τα τσικό του Εθνικού. Μετακόμισε στον Απόλλωνα Αθηνών στα μισά της σεζόν 1993-1994 και τον οδήγησε την επόμενη χρονιά στην 4η θέση στο πρωτάθλημα και την μεθεπόμενη στον τελικό του Κυπέλλου. Το καλοκαίρι του 1996 πήγε στην ΑΕΚ με την οποία κατέκτησε το Σουπερ Καπ εκείνης της χρονιάς και τρια Κύπελλα (1997, 2000, 2002). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ την περίοδο 1998-1999 με 22 γκολ, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πανηγυρίσει κάποιο πρωτάθλημα. Το 2003 μετακόμισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και έναν χρόνο μετά κρέμασε τα παπούτσια του, αφού πρώτα ως μέλος της Εθνικής Ομάδας αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2004. Με τη γαλανόλευκη αγωνίστηκε συνολικά 54 φορές και πέτυχε 17 γκολ. Το 1997 αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Ενόπλων, όπως είχε αναδειχθεί 28 χρόνια πριν και ο Αντωνιάδης.

Ο Βασίλης Τοροσίδης για πολλούς είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τη γενιά του 2004 και γενικά η πιο βελτιωμένη εκδοχή του μεγαλωμένου στην Κομοτηνή Τάκη Λουκανίδη και του Εβρίτη Νίκου Αλαβάντα, που θεωρούνται διαχρονικά οι μόνοι Ελληνες που μπορούσαν με άνεση να αγωνιστούν σε πολλές διαφορετικές θέσεις τον περασμένο αιώνα. Γεννημένος το 1985 στον Πετεινό Ξάνθης, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με τη φανέλα του ΑΟΞ. Εκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική το 2002 και μετά από 4,5 σεζόν εκεί, μετακόμισε στπν Ολυμπιακό. Στον Πειραιά έμεινε ως τον Γενάρη του 2013, οπότε και πήγε στην Ρόμα για τρεις σεζόν για να ακολουθήσουν άλλες δύο στην επίσης ιταλική Μπολόνια και να κλείσει την καριέρα του επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό. Με τους ερυθρολεύκους πανηγύρισε επτά πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Ελλάδος. Πρωτοκλήθηκε στην Εθνική Ανδρών το 2007 και πήγε μαζί της σε δυο τελικές φάσεις Μουντιάλ (2010 στη Νότια Αφρική, όπου σημείωσε το γκολ της πρώτης ιστορικά νίκης της Ελλάδας στην διοργάνωση και 2014 στη Βραζιλία όπου έφτασε μέχρι την φάση των 16) και δύο τελικές φάσεις Euro (το 2008 στην Αυστρία και το 2012 στην Πολωνία, όπου η Ελλάδα προκρίθηκε στην οκτάδα). Συνολικά φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο 101 φορές με αποτέλεσμα να είναι στην τετράδα των κορυφαίων σε συμμετοχές όλων των εποχών, ενώ αν και αμυντικός, σημείωσε συνολικά δέκα τέρματα με την γαλανόλευκη, της οποίας την τελευταία πενταετία διετέλεσε πρώτος αρχηγός.

Ψηφίστε παρακάτω εσείς ποιον από τους τρεις θεωρείται ως τον κορυφαίο Θρακιώτη ποδοσφαιριστή όλων των εποχών; Αναφέροντας τους με αλφαβητική σειρά αλλά και… χρονολογική, θεωρείτε κορυφαίο θρακιώτη ποδοσφαιριστή όλων των εποχών
τον Αντωνη Αντωνιάδη;
τον Ντέμη Νικολαΐδη;
ή τον Βασίλη Τοροσίδη;