Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας στο ThrakiSportS σε μια συνέντευξη on the road ενόψει των τριών παραστάσεών του στη Θράκη

Μπήκε ο Ιούλιος μήνας ή αλλιώς ο μήνας επανέναρξης παραστάσεων για τον γνωστό κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα, με αφετηρία την Θράκη.

Τον αναζητήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του, σε μία συνέντευξη που τα είχε όλα. Τον ρωτήσαμε για την επιλογή του αυτή, να κάνει το restart από την Θράκη καθώς στο παρελθόν είχε επισκεφθεί μόνο την Κομοτηνή – όχι για επίσημες παραστάσεις όμως, η οποία ωστόσο αυτή τη φορά έχει μεινει στην απέξω σε αντίθεση με Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Μίλησε για τον ΑΟΞ και πως ο ίδιος βλέπει την πολυετή προσπάθεια της ομάδας να παραμείνει στα σαλόνια της Super League, αλλά και για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Εξηγεί ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας για να παραμένει διαχρονικά μία επαρχιακή ομάδα σε υψηλό επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα ενώ παράλληλα μας παρουσιάζει πως θα ήθελε ο ίδιος το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Από την συζήτηση μαζί του δεν θα έλλειπε η ερώτηση σχετικά με τη πολυπολιτισμικότητα που συναντά κανείς στην Θράκη, και πως ο ίδιος μπορεί να μεταφέρει εξίσου το ίδιο τη θρησκευτική σάτιρα και στις δυο μεριές. Κάνοντας ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις αλλά και έχοντας μια πολύ ανοιχτή και ελεύθερη ματιά της διαφορετικότητας αλλά και της πραγματικότητας της κοινωνίας που ζούμε έθεσε και ένα πολύ σημαντικό ερώτημα όσον αφορά την γυναίκα.

Αναφέρεται τέλος ως οπαδός του Παναθηναϊκού στον Μαρίνο Ουζουνίδη και την περίφημη σύγκριση με τον Γιωργο Δώνη, αλλά και στην φιλία που έχει αναπτύξει με τον Βασίλη Τοροσίδη. Όλα αυτά σε μία συζήτηση με την πρέπουσα σοβαρότητα, αλλά και με το δικό του ξεχωριστό χιουμοριστικό τρόπο όπως ο ίδιος ξέρει πολύ καλά να κάνει με λεπτότητα χωρίς να προσβάλει. Η συνέχεια επί της οθόνης….

Επιλέγεις μετά από την καραντίνα οπού τρείς μήνες όλα ήταν παγωμένα επιλέγεις να έρθεις στην Θράκη για να κάνεις το restart σου στα stand up comedy. Τι σε έκανε να επιλέξεις την Θράκη πρώτα για να ξαναξεκινήσεις;

«Η κωμωδία που κάνουμε είναι για όλο το κόσμο, θεωρώ ότι στις μεγάλες πόλεις θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε, να το δουν όλοι και ευκαιρία να επισκεφτώ μέρη που αν δεν είχα την εργασία δεν θα ήταν εύκολο να επισκεφτώ, και εκτός αυτού ο παραγωγός μου ο Νικος Γεωργιαδης κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη οπότε ξέρει το παλμό της περιοχής. Άρα καλό είναι να πάμε σε όλη την Ελλάδα σε όλα τα μέρη γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα να δουν πράγματα, φυσικά ο κόσμος πληρώνει, και είχα πολλά μηνύματα από εκείνες τις περιοχές, και ειδικά οι κάτοικοι της περιοχής εκεί νιώθουν ριγμένοι όντας και στην άκρη της Ελλάδας σε σχέση με το κομμάτι ότι όλοι είναι στη πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις. Ανυπομονώ να ανέβω πάλι στη σκηνή μου έλλειψε.»

Έχεις επισκεφθεί παλαιότερα την Θράκη και ποια πόλη θα ήθελες να επισκεφθείς πάλι;

«Όχι, είχα κάνει μια παράσταση παλιότερα στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη αλλά δεν είχαμε κάνει όλη αυτή τη διαδρομή που έχουμε σχεδιάσει για φέτος.»


Από όλες τις πόλεις της Θράκης επιλεγείς να μην επισκεφτείς την Κομοτηνή. Πως έγινε η επιλογή αυτή;

«Δεν ήταν δική μου επιλογή, έχει να κάνει με το πρόγραμμα και τους θεατρικούς χώρους και πότε είναι διαθέσιμοι γιατί παίζουμε σε ανοιχτούς θεατρικούς χώρους οπού με τις αποστάσεις να τηρούνται τα μέτρα και να έχουμε πλήθος κόσμου από ένα πεδίο και πάνω για να γίνει η παράσταση όπως επιθυμούμε για να έχει το παλμό που θέλουμε. Δεν ήταν επιλογή ήταν ότι δεν έβγαινε το πρόγραμμα, ευελπιστώ στο μέλλον σε κάτι αντίστοιχο και να πάμε και στην Κομοτηνή. Αλλά θεωρώ ότι είναι μικρές οι αποστάσεις στις περιοχές εκεί επομένως θα ήταν βολικό να επισκεφθούν τις γύρω πόλεις (…) Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν στοχεύω μόνο στους φοιτητές. Η κωμωδία μας στοχεύει σε όλο το κόσμο. Σίγουρα οι φοιτητές είναι δυνατό κομμάτι αλλά έχω και ηλικίες μέχρι και 75 που μου έχει τύχει. Είναι σημαντικό για τον κωμικό να έχει ποικιλία στο κοινό του. Να έχει όλες τις ηλικίες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η κωμωδία είναι για όλους

Έχεις δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζεις τον Παναθηναϊκό.


«Ναι το έχω δηλώσει και επέλεξα να το κάνω από μικρός, να πω ότι υποστηρίζω τον ΠΑΟ όντας πιο σκληρός από άλλους για την ομάδα μου. Βέβαια δεν έζησα πουλώντας οπαδιλίκι του Παναθηναϊκού. Δεν λειτούργησα με το κομμάτι αυτό, να γίνω δηλαδή ένας ταλιμπάν. Πικάρω τους φίλους μου τους Ολυμπιακούς όπως και αυτοί κάνουν εμένα, τη θεωρώ υγιή σχέση αυτή. Προτίμησα την αλήθεια από το να κρυφτώ. Κυρίως τις ομάδες τις επιλέγουν οι γονείς μας για μας. Σπάνια το παιδί θα επιλέξει διαφορετική ομάδα.»

Από ομάδα της Θράκης, την Ξάνθη έχει περάσει ένας πρώην πράσινος, ο Ουζουνίδης που κατάγεται μάλιστα από την Αλεξανδρούπολη. Ένα σχόλιο για τον Μαρίνο μία σύγκριση σε σχέση με τον Δώνη ποιον προτιμάς;

«Θα έλεγα ότι είναι δύσκολο να συγκρίνουμε προπονητές γενικά και πως πήγαν, γιατί ο κάθε κόουτς έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία οπού πρέπει να την υποστηρίζει μέχρι τέλους. Πολλές φορές δεν ταιριάζει με το ρόστερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός επειδή δεν θα του βγει. Το βασικό είναι να στηρίζουμε τους Έλληνες προπονητές, γιατί νομίζω είναι και το μέλλον. Θεωρώ πως ο προπονητής σε ένα ομαδικό άθλημα παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση ομάδας και να μην ξεχνάμε ότι ο κόουτς έχει να κάνει με χαρακτήρες. Έχει 25 διαφορετικούς χαρακτήρες στην ομάδα και καλείται να τους διαχειριστεί. Ο Ουζουνιδης πιστεύω έδειξε το έργο του, σοβαρός δουλεύει εργατικός, όπως και ο Δώνης, και πολλές φορές μπορεί μια ομάδα να σου ταιριάξει ενώ μια άλλη όχι.»

Η Ξάνθη είναι η μόνη ομάδα που εκπροσωπεί τη Θράκη στη Σουπερ Λιγκ εδώ και 31 χρόνια. Πως την βλέπεις σαν επαρχιακή ομάδα και ποσό δύσκολο θεωρείς είναι για μια επαρχιακή ομάδα να διατηρηθεί στο κορυφαίο επίπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;


«Νομίζω ότι τα ηγετικά στελέχη που είναι στη Ξάνθη όλα αυτά τα χρόνια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη δομή και τη πορεία της ομάδας. Επίσης είναι σημαντικό ότι όλοι στο μυαλό μας είχαμε την Ξάνθη να βγάζει παίκτες, θα μπορούσες να κάνεις λίστα με ποδοσφαιριστές που πέρασαν από Ξάνθη και έκαναν καλή πορεία μετέπειτα. Εγώ έχω και φιλική σχέση με τον Τοροσίδη, τα συζητάμε πολλές φορές και τα λεμέ. Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Έχει κάνει τεράστια καριέρα. Αλλά όσον αφορά την Ξάνθη έβγαζε πάντα παίκτες. Θυμάμαι παίκτες που ήταν στην Ξάνθη να συζητάνε με άλλες ΠΑΕ, δηλαδή ήταν στο επίκεντρο το μεταγραφικό. Τώρα θα σου πω και κάτι αναλογικό για Γερμανία, η Ντόρντμουντ παίρνει παίκτες και τους φτάνει ψηλά, όπως και ο Άγιαξ. Αυτό πρέπει να είναι το μέλλον για όλες τις ομάδες, πρωτίστως επενδύοντας στην ακαδημίες.
Ανέκαθεν πάντως θυμάμαι την Ξάνθη ότι είχε και μία δυνατή έδρα δυσκολεύοντας τους μεγάλους».

-Θεωρείς οι υποδομές της Ξάνθης βοήθησαν να παραμείνει σε ψηλό επίπεδο σταθερά;

«Δεν γνωρίζω ακριβώς  τις υποδομές της, αλλά θεωρώ ότι οι ελληνικές ομάδες πρέπει εκεί να στηριχθούν καθώς αν εκλείψουν οι χορηγίες, δεν έχουν εισιτήρια, δεν έχουν συμβόλαια με κανάλια κλπ, ua είναι δύσκολο μία ομάδα να δώσει λεφτά να πάρει παίκτες. Καλύτερα να επενδύσει τα λεφτά αυτά στα νέα παιδιά από Ελλάδα. Έτσι θα έχουμε και δυνατή Eθνική Oμάδα. Δεν είμαι από αυτούς που αναπολούν λέγοντας «Γιατί έχουμε τόσους πολλούς ξένους», θέλω καλούς και λίγους ξένους οι οποίοι θα μεταφέρουν την ποιότητα στα νέα παιδιά. Θέλω να πω ότι οι ελληνικές ομάδες και όχι μόνο η Ξάνθη να στηριχθούν στα ικά τους παιδιά πολύ».

Πριν ανέφερες ότι η Ξάνθη ήταν στο επίκεντρο λόγο μεταγραφικού σχεδιασμού. Φέτοςδημιουργήθηκε μία υπόθεση με τον ΠΑΟΚ και την πλοιοκτησία που την κατηγόρησαν. Ένα μικρό σχόλιο;

«Θα φανεί κλισέ αλλά θα πω ότι το κομμάτι της δικαιοσύνης το εμπιστεύομαι. Υπάρχει πολύ «γραφειοκρατία» αλλά είναι  ο μόνο σωστός δρόμος που υπάρχει. Θα έλεγα ότι αν υπάρχει ενοχή να τιμωρηθούν όπως και αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα να αθωωθεί. Απλά εμένα με θλίβει το γεγονός ότι ασχολούμαστε πιο πολύ με τέτοια θέματα παρά αγωνιστικά. Αυτό διώχνει τον κόσμο από το γήπεδο, γιατί μπουχτίζει. Καλό θα είναι να φτιάξουμε ένα ποδόσφαιρο όλοι μαζί , ο καθένας με το κομμάτι του όπου θα αφορά καθαρά το αγωνιστικό ποδοσφαιρικό κομμάτι. Πρέπει να το δούμε σαν θέμα που χαλαρώνει  ο κόσμος.
Όλες οι ομάδες πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να κοντράρουν τους πάντες. Τότε το ποδόσφαιρο θα έχει νόημα. Έτσι εν θα υπάρχει και καχυποψία από τον οπαδό, και η καχυποψία είναι δηλητήριο. Δεν σε αφήνει να απολαμβάνεις στιγμές της ζωής. Και θα σου πω και κάτι και κράτα το: Δυστυχώς θα έχουμε και άλλα τέτοια στο μέλλον σε διάφορες περιπτώσεις δυστυχώς

-Η αναμέτρηση Ξάνθη-Ατρόμητος πήρε αναβολή λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθησαν στην Ξάνθη λόγω κορονοιού. Θεωρείς ότι θα επηρεάσει όλο αυτό τις παραστάσεις σου;

«Δεν πιστεύω ότι θα με επηρεάσει, όχι , γιατί είναι μέσα στο καλοκαίρι που λένε ότι με ζέστη και  υγρασία εξασθενεί τον ιό. Αλλά παρόλα αυτά έχω ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες με την παραγωγή μου σε περίπτωση που αναβληθεί κάτι ο καθένας να μπορεί να πάρει τα χρήματα του πίσω με ένα κουμπί άμεσα μέσω ιντερνέτ

Η Θράκη έχει το πολυπολιτισμικό κομμάτι της θρησκείας (Μουσουλμάνοι – Χριστιανοί). Έχεις επιλέξει να σατιρίζεις το θέμα της θρησκείας με καλή έννοια στα βιντεάκια σου.

Όχι το θρησκευτικό κομμάτι της επιλογής κάποιου όσο περισσότερο τη προσέγγιση του ίδιου ανθρώπου. Ότι πάω 5 λεπτά στην εκκλησία και φεύγω κατευθείαν μετά. Το κομμάτι αυτό είναι προσωπικό και πρέπει ο άλλος να σέβεται τον διπλανό του ότι και να πιστεύει γιατί ομάδα και θρησκεία είναι δοσμένα από την οικογένεια σου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες με βάση το σύνταγμα της Ελλάδας είναι ανοιχτές στο διαφορετικό.

Εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω πως μπορείς να μεταφέρεις στον μουσουλμανικό κόσμο το κόσμο του χριστιανού για να κατανοήσει τα αστεία αυτά.

Μία χαρά τα καταλαβαίνει αφού η γλώσσα είναι ίδια και υπάρχει κοινωνικοποίηση και σύμπνοια. Δεν υπάρχει θέμα. Δεν έχω σατιρίσει ποτέ το κομμάτι επιλογής θρησκείας κάποιου, αλλά σατιρίζω πολλές φορές τη θρησκοληψία και την τρέλα. Η θρησκεία είναι κάτι που κάποιες φορές είναι μία κατάσταση που μπήκες επειδή το επέλεξαν οι γονείς. Καλό είναι να μεγαλώνεις και να ανακαλύπτεις εσύ ο ίδιος μέσα σου τη θρησκεία. Τι είναι ο Χριστιανισμός; Τι πρεσβεύει; Πολλοί έχουν την εικόνα των εξτρεμιστών μουσουλμάνων που δεν ισχύει. Απλά θεωρώ ότι παντού υπάρχουν άκρα και καλό είναι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι.
Το θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τις θρησκείες παγκοσμίως είναι να βρει το ρόλο της γυναίκας στη θρησκεία μέσα. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα εγώ τα μέσα για προσηλυτισμό. Δεν ενδιαφέρει το κόσμο για μένα τι πιστεύω. Από κει και περά πρέπει να δούμε και την εξέλιξη της θρησκείας. Παλαιοτέρα οι θρησκείες ήταν όπλο γιατί υπήρχε ο άνθρωπος που θα αμαρτήσει και λογικό είναι γιατί δεν είναι θεός. Από κει και περά πρέπει να δούμε την εξέλιξη της θρησκείας. Για παράδειγμα εγώ χάρηκα πολύ που θρησκευτικοί άρχοντες αυτού του τόπου άκουσαν λοιμοξιολόγους και έκαναν πίσω για τη θεια κοινωνία.
Μου έτυχε περιστατικό που πήγε ένας γνωστός μου στα κάγκελα και ούρλιαξε γιατι λέει δε θα κάνει Πάσχα για έναν ιό που δεν υπάρχει. Την επόμενη εβδομάδα που άνοιξαν οι εκκλησίες εγώ ήμουν στη λειτουργία και αυτός ήταν παραλία. Θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στα κάγκελα και να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας. Θεωρώ ότι είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε χώρια.

Τα πλάνα σου για τη νέα σεζόν;

Τα σχέδια μας γίνανε κινούμενα. Κάνεις πλανα και γελάει ο κόσμος. Βλέπεις όλα είναι μεταβλητά. Σίγουρα θα είμαι συνεπής σε αυτό που κάνω, σίγουρα θα είμαι στο ΣΠΟΡ ΦΜ 94,6, σίγουρα θα είμαι στο κανάλι μου με τα νέα επεισόδια. Επίκειται κάποιες παραστάσεις που τις έχουμε σχεδιάσει. Με την τηλεόραση έχω συζητήσεις ακόμη χωρίς να έχω υπογράψει κάτι. Θα τα δούμε.

-Με τη νέα σειρά της ρουτίνας θέλεις να αναδείξεις κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο ή κάνεις γενική πλαισίωση;

Θα είναι συγκεκριμένοι ήρωες. 6 ήρωες και 2 χαρακτήρες στο τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται να σχεδιάσω νέους ήρωες. Είτε θα τους αγαπήσει ο κόσμος είτε όχι. Απλά αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το εξής: Το ότι εκφράζω την άποψη μου για ένα λεπτό ζήτημα όπως έιναι η θρησκεία και η διαφορετικότητα, δεν σημαίνει ότι είμαι η αυθεντία και αυτά που ξεστομίζω έχουν τρομερή βαρύτητα. Απλά εκφράζω την άποψη μου. Το αναφέρω γιατί πολλοί που έχουν βαρύτητα στο δημόσιο λόγο τους τη ψωνίζουν έυκολα και πετώντας προτάσεις θεωρούν ότι έχουν πει κάτι το εξεζητημένο.