Τρία webinars, 7 στρογγυλές τράπεζες, 140 e-posters και 150 προφορικές ανακοινώσεις στο φετινό συνέδριο του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Με ξεχωριστή χαρά αλλά και με έντονο προβληματισμό, όπως συνομολογούν οι διοργανωτές, το καθιερωμένο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής άνοιξε από τις 10.30 πρωί της Παρασκευής τις (διαδικτυακές αυτή τη φορά) πύλες του.

Αποτελεί την κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση, που διοργανώνει ανελλιπώς η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1993 και θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. 

Το Συνέδριο θα «φιλοξενήσει» και φέτος καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές, με μακρά ακαδημαϊκή θητεία στην αθλητική επιστήμη και πληθώρα από Έλληνες αλλά και ξένους σύνεδρους από πολλές χώρες, ενισχύοντας το επιστημονικό κύρος και την αναγνωρισιμότητα του Τμήματος στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα. Για το συνέδριο μίλησαν σε e-συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνης Καμπάς και ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ Ευάγγελος Αλμπανίδης εκπροσωπώντας την Κοσμητεία.

Για το πρώτο e-συνέδριο της Αθλητικής Επιστήμης στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Αντώνης Καμπάς, ο οποίος με μία φράση είπε ότι το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής «μετέτρεψε την δυσκολία σε ευκαιρία», αναφερόμενος στις νέες συνθήκες που επέβαλε ο κορονοϊός. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι το συνέδριο, αν και ηλεκτρονικό, εμπλουτίστηκε, μεγάλωσε και εξειδικεύτηκε, καθώς φέτος –μεταξύ άλλων- δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αθλητισμό στην εποχή της πανδημίας. Ακόμη, «εμπλουτίσαμε το συνέδριο με ακόμη δύο κεντρικές ομιλίες», ενώ «πριν μας βρει ο κορονοϊός είχαμε μία κεντρική ομιλία». Οπως έχει γράψει το ThrakiSportS, οι τρείς κεντρικοί ομιλητές είναι η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Brock του Καναδά Παναγιώτα Κλέντρου, ο καθηγητής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αϊόβα Παντελεήμων Εκκεκάκης και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, πρόεδρος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Όλοι τους θα καλύψουν τρεις διαφορετικούς τομείς της επιστήμης του αθλητισμού αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τάσεις από διαφορετικές οπτικές.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής έδωσε κι αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα του συνεδρίου. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν περίπου 150 προφορικές ανακοινώσεις και θα «αναρτηθούν» 140 e-posters με ερευνητικές μελέτες καθώς και εργασίες πρακτικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της αθλητικής επιστήμης. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τρία webinars: το πρώτο αφορά τη χρήση ΤΠΕ στην προσαρμοσμένη φυσική αγωγή, το δεύτερο την προπόνηση στην καλαθοσφαίριση και το τρίτο τα δραστήρια παιχνίδια από το σπίτι στην εποχή του Covid 19. Επιπλέον, στο τριήμερο αυτο, μέχρι την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν επτά στρογγυλές τράπεζες με επίκαιρες θεματολογίες και η καθιερωμένη ημερίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής.

Το μήνυμα «μένουμε ασφαλείς και συμμετέχουμε ενεργά» πρόταξε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αλμπανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση διεξαγωγής του 28ου συνεδρίου ηλεκτρονικά πάρθηκε ομόφωνα. Το συνέδριο άλλωστε μετράει «27 συναπτά έτη χωρίς διακοπή, χωρίς ενδιάμεση ανάσα και σταματημό», όπως είπε, γι’ αυτό κανείς δεν θέλησε να μην πραγματοποιηθεί για μία χρονιά. Επίσης, έφυγε από το τραπέζι της συζήτησης η μετάθεση του συνεδρίου για αργότερα το 2020, καθώς άγνωστο παραμένει εάν το φθινόπωρο η κατάσταση με τον κορονοϊό θα ‘χει εξομαλυνθεί.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, ο Αλμπανίδης πληροφόρησε ότι τα προηγούμενα 27 χρόνια το Συνέδριο έχει συντελέσει στην ανάδειξη της Θράκης, και ειδικότερα της Κομοτηνής και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, «ως μαγνήτη και πόλο έλξης για την διεθνή επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τις επιστήμες φυσικής αγωγής και αθλητισμού». Ασφαλώς, εκτός από επιστημονικές, οι προεκτάσεις του συνεδρίου όλα αυτά τα χρόνια είναι και οικονομικές, καθώς «εκατοντάδες σύνεδροι επισκέφτηκαν τη Θράκη» σύμφωνα με τον καθηγητή.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει από την e-συνέντευξη Τύπου ο Διονύσης Βοργιάς στον “Χρόνο”, ο Αλμπανίδης δεν έκρυψε πως «τίποτα δεν μπορεί να αναζωπυρώσει την ζωντανή επαφή στο πλαίσιο ενός συνεδρίου», ωστόσο διαμήνυσε πως κανείς δεν ήθελε να «σπάσει η αλυσίδα» συνεχόμενων συνεδρίων, κάτι που ερμήνευσε ως «λιποταξία». Ακόμη, πρόταξε ένα θετικό στοιχείο, ότι η e-διεξαγωγή του συνεδρίου, επιτρέπει την συμμετοχή και σε συνέδρους που τα προηγούμενα χρόνια δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγω απόστασης ή άλλων υποχρεώσεων. Τέλος, ενημέρωσε για επιμέρους σημεία του προγράμματος, όπως την στρογγυλή τράπεζα στην οποία θ’ αναδειχθούν τα οφέλη της άσκησης ως φάρμακο.

Το ThrakiSportS όπως από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, είναι χορηγός Επικοινωνίας και στο φετινό συνέδριο του ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα: https://www.icpess.gr/programma/.