«Έναρξη τη νυχτα νέας απόπειρας εισβολής μεταναστών στην Ελλάδα μέσω Έβρου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ (+video)

Για νέο κύμα μεταναστών που κινείται από την Αδριανούπολη προς τον Έβρο, κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά ΜΜΕ – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για κινητικότητα σε τέσσερα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου

«Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία ανακοίνωσε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρευσαν από κάθε γωνιά της Τουρκίας στην Αδριανούπολη, προκειμένου να περάσουν –όπως τους υποσχέθηκαν- στην Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη.

Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο κατάφεραν και εμπόδισαν το κύμα στα σύνορα στις Καστανιές και στα μέσα Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μαζέψει και επιστρέψει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες και μετανάστες από το Παζάρκουλε λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», διαπιστώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, υπό τον φόβο να ξεκίνησε νέο υποκινούμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις στα σύνορα βρίσκονται σε επιφυλακή. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για έντονη κινητικότητα στην Ανδριανούπολη και στα γύρω χωριά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κυκλώματα έχουν αρχίσει να προωθούν μέσα στη νύχτα πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα.

Κινητικότητα παρατηρείται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου: Στις Καστανιές, στο Πέταλο, στο Τυχερό και στο Σοφικό.

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης συμπληρώνουν ότι οι δυνάμεις στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ύστερα από την πρόσφατη μετάβαση στον Έβρο συνολικά 400 αστυνομικών.

Για έναρξη νέας απόπειρας μαζικής εισβολής λαθρομεταναστών κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες οι Τούρκοι, θυμίζοντας την 28η Φεβρουαρίου, όταν το τριήμερο εκείνο ξεκίνησε η αποτυχημένη προσπάθεια ασύμμετρης υβριδικής απειλής με εντολή του Ερντογάν.

Στην Ελληνική Αστυνομία που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική πλευρά, κυρίως στην περιοχή της Αδριανούπολης. Ήδη τις τελευταίες ημέρες άλλες 5 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στις Καστανιές και πήραν θέση στον φράχτη, στην περιοχή ρης Νέας Βύσσας, εκεί που την προηγούμενη φορά δόθηκαν ομηρικές “μάχες”, προκειμένου να αποτραπεί η μαζική εισβολή στην χώρα μας.

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ επικαλούνται την τελευταία ώρα πληροφορίες που δημοσιεύουν τοπικά ΜΜΕ του Έβρου, κάποια από τα οποία μάλιστα αναφέρουν ακόμα και αριθμό συγκεντρωμένων, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις ελληνικές αρχές. Κι εννοούμε συγκέντρωση χιλιάδων λαθρομεταναστών σε Αδριανούπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές Ύψαλα, Κεσσάνη. Αντίθετα, αυτά που “σηκώνουν” το θέμα είναι τα τουρκικά ΜΜΕ και αυτό ίσως δείχνει την διάθεση αλλά και την πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν, αν και δεν αποκλείεται όλα αυτά να γίνονται και λόγω των εξελίξεων με τις γεωτρήσεις και να αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας πίεσης εκ μέρους των Τούρκων.

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Entirne TV, τοπικού καναλιού της Αδριανούπολης, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου”. Μάλιστα μεταδίδει και το ΒΙΝΤΕΟ που βλέπετε, όπου λαθρομετανάστες, επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι με ξύλινες βάρκες.

Βέβαια στο συγκεκριμένο ΒΙΝΤΕΟ φαίνονται λίγα άτομα να προσπαθούν με την βάρκα να περάσουν τον ποταμό Έβρο για να βρεθούν στην Ελλάδα και όχι χιλιάδες λαθρομετανάστες συγκεντρωμένοι στην Αδριανούπολη ή αλλού στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τέτοιες προσπάθειες και απόπειρες, μεμονωμένων ατόμων να περάσουν στην Ελλάδα, δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή, ακόμα και μετά την απόσυρση των χιλιάδων από τα σύνορα λόγω κορονοϊού. Δεν αποκλείεται φυσικά τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να πήραν και πάλι εντολή από τις τουρκικές αρχές και να άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης

Πηγή: https://www.ethnos.gr/ και https://www.evros-news.gr/