Η επίθεση της Άγκυρας στην Αθήνα και η ανταπάντηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας λόγω του φράχτη στον Έβρο

Επίθεση κατά της Αθήνας και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια εξαπέλυσε η Άγκυρα, ενοχλημένη από τις κινήσεις ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή το μεταναστευτικό, καλεί την Ελλάδα, η οποία «όπως λέει η ίδια είναι το λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί, μάλιστα, την Αθήνα ότι είναι αυτή που προκαλεί την ένταση, ενώ η Άγκυρα αυτή που θέλει τον διάλογο.

Με αφορμή χθεσινή δήλωση του Ν. Δένδια που επισήμανε πως η Τουρκία παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει την προπαγάνδα περί παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή των μεταναστών από την Ελλάδα, και σημειώνει ότι «είναι ντροπή να αποκαλείς βαρβάρους κάθε είδους αθώους ανθρώπους».

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τη «βαρβαρότητα» και «να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην τους βασανίζει και να μην τους επαναπροωθεί».


Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας, η οποία με ανακοίνωσή της, το πρωί της Πέμπτης επιτέθηκε στη χώρα μας και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τη δήλωση του κ. Δένδια στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι είναι η Τουρκία που παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, επικαλείται για άλλη μια φορά τα fake news περί παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή των μεταναστών από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «είναι ντροπή να αποκαλείς βαρβάρους κάθε είδους αθώους ανθρώπους». Ακόμη, σημειώνει με σκληρή γλώσσα «αυτοί που αυτοαποκαλούνται λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβονται όσους δεν έχουν γλώσσα και θρησκεία».

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει, πως «αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Αθήνα, κατηγορεί την Άγκυρα για κυνισμό, επισημαίνοντας πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα: θέλουμε διάλογο, αλλά δεν θα… παίξουμε το παιχνιδάκι της Τουρκίας. «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: https://www.liberal.gr
https://www.ieidiseis.gr