«Παγωμάρα» στην Ξάνθη και τον κόσμο της μετά τις δηλώσεις του Χρήστου Πανόπουλου

Το κρύο είναι τσουχτερό στην Ξάνθη το βράδυ της Κυριακής, με το θερμόμετρο να αγγίζει το μηδέν, αλλά από το απόγευμα υπάρχει μια επιπλέον παγωμάρα στην Ξάνθη και τον φίλαθλο κόσμο της. Όχι μόνο εξαιτίας της κάκιστης εμφάνισης και της ήττας από τον Παναθηναϊκό αλλά και εξαιτίας των δηλώσεων του Χρήστου Πανόπουλου.

Πώς και πώς περίμενε ο φίλαθλος της Ξάνθης τον ισχυρό άνδρα να βγει μπροστά, αλλά η εμφάνισή του μάλλον τον «πάγωσε». Ο Πανόπουλος που κάποτε έβγαζε πύρινους λόγους, που καλούσε σε γενικό ξεσηκωμό όταν κινδύνευε η ομάδα του με υποβιβασμό, αντικαταστάθηκε από έναν Πανόπουλο που εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί ακόμα και την αρνητικότερη εξέλιξη για την ομάδα του. Υποστήριξε ότι τηρεί τη νομιμότητα, αλλά δήλωσε προκαταβολικά ότι δεν θα πάει σε υπουργούς και πρωθυπουργούς, δεν θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους και θα αποδεχθεί την όποια απόφαση.

Μια τέτοια δήλωση μπορεί στον απλό κοινό νου να σημαίνει δύο πράγματα. Ή ότι είναι σίγουρος ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει κάτι και ενδεχομένως, με δεδομένο ότι και ο ίδιος έχει δηλώσει κουρασμένος από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από αυτό. Ή ότι είναι εξαιρετικά σίγουρος ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα και ότι η Ξάνθη αν και μικρό βατράχι θα καταφέρει να βγει αλώβητη σε αυτόν τον πόλεμο βουβαλιών και μάλιστα χωρίς καν να χρησιμοποιήσει μια σφεντόνα, όπως θα ήταν μπροστά σε αυτόν τον επιχειρηματικό πόλεμο ο οποιοσδήποτε τοπικός βουλευτής ή δημαρχος.

Είτε συμβαίνει το πρώτο είτε συμβαίνει το δεύτερο, ο κόσμος της Ξάνθης ακούγοντας τον Πανόπουλο πάγωσε στην πλειοψηφία του. Οι περισσότεροι περίμεναν κάτι περισσότερο. Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media ήταν μια παγωμάρα από την συντριπτική πλειοψηφία. Ακρα του τάφου σιωπή, πέρα από μερικές λίγες φωνές για την προσφορά του Πανόπουλου και καποια likes στις αναρτήσεις που σχετίζονται με τις δηλώσεις του στην αίθουσα Τύπου των Πηγαδίων. Εκεί όπου ήρθε, είπε σε ένα πεντάλεπτο ό,τι έχει να πει έχοντας και σημειώσεις μπροστά του και απήλθε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Αλλά και ο Πανοπουλος από την πλευρά του φρόντισε να «παγώσει» με τις δηλώσεις του τις όποιες φωνές ξεσηκωμού υπήρχαν. Λίγες μεν, υπήρχαν δε. Το δήλωσε ξεκαθαρα ότι δεν θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους για να κλείσει την Εγνατία στον Νέστο και να αποκόψει την Θράκη από την υπόλοιπη Ελλάδα, όποια και αν είναι η απόφαση της ΕΕΑ. Δεν θα χρησιμοποιήσει τους οπαδούς ως προσωπικό στρατό, όπως κάνουν οι ιδιοκτήτες στις μεγάλες ομάδες, αλλά και στις μικρότερες. Ποιος ξεχνά ότι κόπηκε η Ελλάδα στα δύο όταν για τα ούρα του Τσιγκοφ κόντεψε να χάσει το μοναδικό της πρωτάθλημα η Λάρισα;

Βέβαια, θα πουν κάποιοι, σιγά τον πολύ κόσμο που έχει η Ξάνθη. Ο ίδιος ο Πανόπουλος άλλωστε, τις παραμονές του μεγάλου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος έβγαζε τηλεοπτικό σποτ και δήλωσε ότι «είμαστε λίγοι, θέλουμε και άλλους στο γήπεδο». Όμως καμιά φορά αρκούν και οι λίγοι για να πετύχουν πολλά. Αρκεί να υπάρχει έξυπνη στρατηγική και συντονισμός. Αυτοί οι λίγοι άλλωστε, κατάφεραν επί 31 συνεχόμενα χρόνια να είναι στην Α’ Εθνική, την ώρα σε πολλές περιπτώσεις οι «πολλοί» με τους «πολλούς οπαδούς» δεν τα κατάφεραν.