Αμφισβητείται ακαδημαϊκός τίτλος του νυν πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Εισαγγελική έρευνα για τον πρύτανη του ΔΠΘ, καθηγητή Χειρουργικής Αλέξανδρο Πολυχρονίδη. Ο τελευταίος ισχυρίζεται πως διατέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, όμως το ιστορικό ακαδημαϊκό ίδρυμα διαψεύδει ότι πέρασε από εκεί, ενώ και το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα αρχείο του ιστορικού Πανεπιστημίου.

Tο βιογραφικό σημείωμα του νυν πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, είναι 90 σελίδες. To βιογραφικό σημείωμα της πρύτανη του Yale είναι μία σελίδα. Και τα δύο είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες των δύο ιδρυμάτων.

Στο βιογραφικό σημείωμα του Θρακιώτη πρύτανη και πρώην προέδρου του Τμήματος Ιατρικής, Αλ. Πολυχρονίδη, αναφέρεται πως διατέλεσε κάποτε και επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Yale. Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», το ίδιο το αμερικανικό Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει πως ο Πολυχρονίδης δεν υπήρξε ποτέ επισκέπτης καθηγητής στο ίδρυμα στο πλαίσιο μετεκπαίδευσης στη χειρουργική, ενώ και το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα αρχείο του ιστορικού Πανεπιστημίου.

H υπόθεση την οποία αναδεικνύουμε σήμερα είναι ήδη γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους του ακριτικού Ιδρύματος, καθώς για το θέμα έχει διαταχθεί εδώ και μερικές εβδομάδες έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης (αριθμός υπόθεσης εν γνώσει της «Εφ.Συν.»). Μάλιστα, η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί στις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε εξέχοντα μέλη της διοίκησής του για άλλη υπόθεση («Εφ.Συν.», 20/2/2019, «Η Δικαιοσύνη τούς ελέγχει, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γιατί όχι;»).

Ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης ως πρύτανης διαδέχθηκε έπειτα από εκλογές τον επί χρόνια πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη – για τα σκάνδαλα επί εποχής του έχει δημοσιεύσει πλήθος ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.», τα οποία έφτασαν μέχρι και τη Δικαιοσύνη. Μετά την οριστική παύση του Καραμπίνη ύστερα και από απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, καθήκοντα πρύτανη για ένα διάστημα άσκησε ο Σταύρος Τουλουπίδης, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων.

Στις 23 Μαΐου του 2018 ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης εκλέχθηκε πρύτανης στον δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο ίδιος εκλέχθηκε έχοντας μεταξύ άλλων την υποστήριξη των πρώην πρυτάνεων Αθ. Καραμπίνη και Κων. Σιμόπουλου, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για την υπόθεση της σίτισης των φοιτητών και τις εταιρείες φωτοβολταϊκών με τον διαχρονικό εργολάβο σίτισης του Πανεπιστημίου.

Στην πρώτη φωτογραφία, μετά την εκλογή του, ο νέος πρύτανης εμφανίστηκε μαζί με τον Κων. Σιμόπουλο, καθώς τους συνδέουν χρόνια συνεργασίας, ενώ ο τελευταίος ήταν και ο καθηγητής στον οποίο έκανε το διδακτορικό του ο Πολυχρονίδης.

Στις 11 Ιουνίου 1998 ο Πολυχρονίδης εκλέχθηκε μόνιμος επίκουρος καθηγητής Γενικής Χειρουργικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά από 15 μέρες φέρεται να μεταβαίνει στις ΗΠΑ, στο Yale, ως «επισκέπτης επίκουρος καθηγητής» στο πλαίσιο μετεκπαίδευσης. Η πληροφορία για τη συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως τιμητική διάκριση παραξένεψε αρκετούς ακαδημαϊκούς όταν έγινε ευρέως γνωστή την περασμένη χρονιά, καθώς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ήταν γνωστό πως ο νυν πρύτανης σχεδόν δεν μιλάει αγγλικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί και στον εισαγγελέα, το Πανεπιστήμιο Yale απάντησε επίσημα σε δύο διαφορετικά mails πως δεν υπάρχει κανένα αρχείο με το όνομα Αλέξανδρος Πολυχρονίδης. Τόσο το Τμήμα Ιατρικής του Yale όσο και το Τμήμα Human Resources του ίδιου Πανεπιστημίου διευκρινίζουν: «“Επισκέπτης Καθηγητής” είναι τίτλος στο Πανεπιστήμιο Yale που αποδίδεται σε καθηγητές ο οποίοι αμείβονται από άλλο πανεπιστήμιο, αλλά παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο Yale (π.χ., μαθήματα, χειρουργεία, έρευνα κ.λπ.). Δεν υπάρχει κανένα αρχείο για τον δρα Αλέξανδρο Πολυχρονίδη με οποιονδήποτε τίτλο ή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Αποδεικτικά

Σύμφωνα με τον νόμο, ο καθηγητής που βρίσκεται σε ξένο ακαδημαϊκό ίδρυμα οφείλει να προσκομίσει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία στη σχολή του. Ακριβώς αυτά τα αποδεικτικά έχει ζητήσει σήμερα ο εισαγγελέας από το Πανεπιστήμιο. Σημειώνεται πως εκείνη την εποχή πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και ταυτόχρονα πρύτανης ήταν ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος.

Θέσαμε όλα τα παραπάνω στοιχεία σε γνώση του κ. Πολυχρονίδη, ζητώντας γραπτές απαντήσεις, χωρίς να μας δοθεί επίσημη δήλωση. Πηγές κοντά στην πρυτανεία ισχυρίζονται πως ο πρύτανης υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Yale και μας έστειλαν και μια ταυτότητά του που γράφει visitor. Βέβαια, άλλο επισκέπτης και άλλο επισκέπτης καθηγητής. O τίτλος «επισκέπτης επίκουρος καθηγητής» παραπέμπει σε ακαδημαϊκή αποδοχή του επισκέπτη από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Yale και έγκριση από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα. Ο τίτλος «επισκέπτης» δεν έχει ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές, κοντά στον πρύτανη, μας έστειλαν και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βεβαίωσης ότι ο Πολυχρονίδης ήταν στο Yale, υπογεγραμμένο από κάποιον Ελληνα, παλιό επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο, ονόματι Σπύρο Κόντο. Ο τελευταίος υπογράφει ως επίκουρος καθηγητής (Asst. Professor) στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, φέρεται να γράφει όμως λανθασμένα τον αμφισβητούμενο τίτλο του επίκουρου καθηγητή Πολυχρονίδη (Ass. Professor).

Το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο έγγραφο, το οποίο παρουσιάστηκε και στη Σύγκλητο του ΔΠΘ προχθές, είναι φωτοαντίγραφο και όχι πρωτότυπο και δεν υπήρχε στα αρχεία του Yale. Επανήλθαμε με νέα γραπτά ερωτήματα προς τον πρύτανη, ειδοποιώντας τον για τη δημοσίευση, ενώ ζητήσαμε και την πρωτότυπη βεβαίωση, χωρίς να λάβουμε απάντηση. «Τις όποιες απαντήσεις θα τις δώσω, εφόσον κληθώ, στη Δικαιοσύνη την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα» μας είπε ο πρύτανης Αλ. Πολυχρονίδης. Στη Σύγκλητο είπε πως το πρωτότυπο έχει χαθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο άνθρωπος που φέρεται να υπογράφει αυτή τη βεβαίωση, 79 χρόνων σήμερα, κάτοικος ΗΠΑ, είναι πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας Βορείου Αιγαίου (τοποθετημένος το 2004), υπόδικος για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος (σκάνδαλο τηλεϊατρικής ύψους 1,2 εκατ. ευρώ).

Παραμένει το ερώτημα: Πώς γίνεται ένα πανεπιστήμιο που έχει ιδρυθεί το 1701, όπως το Yale, να μη γνωρίζει ποιος έχει διατελέσει επισκέπτης επίκουρος καθηγητής, έχει διδάξει ή μετεκπαιδευτεί σε αυτό; Και πώς μπορεί κάποιος να επικαλείται ότι αποτέλεσε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Yale όταν το ίδιο το Πανεπιστήμιο το αρνείται;

Πηγή: https://www.efsyn.gr/